Nová práce

V listopadu jsem zde na blogu psal, že hledáme dvě náhrady za mě a že budu mít novou práci. Před třemi týdny, hned po DevConf.cz 2015, jsem na novou pozici přešel. Byl to konec téměř půlročního procesu, protože s budoucím šéfem jsme si plácli už na začátku září, ale potom jsme museli najít lidi, kteří převezmou moji práci, a taky jsem musel některé věci v původní pozici dotáhnout, především tedy organizaci DevConf.cz 2015.

RHcmykjpg-small

A kam jsem vůbec odešel? Přesunul jsem se do desktopového týmu Red Hatu, kde mám na starosti aplikace (LibreOffice, Firefox, Thunderbird, Evolution, Nautilus,…). Nabídka přišla první den po návratu z dovolené na Balkáně a rozhodnutý jsem byl do druhého dne, i když rozhodování to nebylo jednoduché. Původní práce mě opravdu bavila a rozhodně jsem od ní neutíkal, nicméně když děláte něco čtyři roky, tak se pomalu ale jistě potřeba nějaké změny začne objevovat.

Navíc také rozhodlo to, z jakého týmu jsem nabídku dostal. Desktop mě dlouhodobě zajímá, kolem GNOME se pohybuju už od roku 2008 a strategie kolem desktopu ve Fedoře a Red Hatu se mi v poslední době líbí, tak mě lákalo být toho součástí. Také si myslím, že linuxový desktop zažívá docela zajímavé časy. Wayland je za rohem a po více než 20 letech se snad konečně zbavíme X11. Připravují se sandboxované kontejnery pro desktopové aplikace, což výrazně zvýší bezpečnost a také dost změní způsob, jakým se aplikace distribuují. Dost se za poslední díky Valve také zlepšily grafické ovladače, což byla vždy velká slabina.

No zkrátka, nová práce mě baví a na budoucnost (nejen) linuxového desktopu se těším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *