Ideální kandidát

Několik let jsem pracoval v Red Hatu jako člověk pro spolupráci s komunitami a univerzitami, objížděl jsem vysoké školy a vykládal studentům, jak se pro budoucí kariéru hodí přispívat do open source. Vytvoříte si kontakty, získáte zkušenosti, budete mít na Internetu historii své práce, která pak může zaujmout budoucího zaměstnavatele. Nedávno jsem měl poprvé možnost toto všechno zhodnotit z pozice najímajícího. A musím říct: opravdu to funguje!

Crazy-Job-2015020406

Před měsícem a půl jsem psal, že do týmu hledáme junior developera. Požadavky nebyly přehnané: praxe nebyla nutná, požadovali jsme slušnou znalost C a C++ a komunikativní angličtinu. To dnes splňuje velké množství absolventů IT fakult. Přesto jsme nějaký čas nemohli najít relevantního kandidáta, s kterým bychom byli spokojení. Nakonec nám byl doporučen kandidát z Brazílie, s kterým to už bylo snadné.

Původní požadavky totiž výrazně překračoval právě díky předchozímu přispívání do open source. Do GNOME se poprvé zapojil v roce 2012 v rámci Google Summer of Code. Od té doby přispěl do projektu další hromadou patchů. Svůj kód má k dispozici na GitHubu, nemuseli jsme ho tedy nějak uměle testovat, jen si prohlédnout jeho dosavadní práci. Dostali jsme na něj pozitivní hodnocení od lidí z našeho týmu, kteří s ním pracovali na různých věcech v GNOME. Potkali jsme ho také dvakrát na konferenci GUADEC, takže jsme věděli, že i po lidské stránce je OK. Pohovor byl prakticky jen formalita. Zeptali jsme se na pár drobností a pobavili jsme se o pozici, na kterou se hlásí, abychom se ujistili, že realita splňuje jeho očekávání. Nicméně na pohovor jsme šli už víceméně s tím, že ho bereme.

Ideální kandidát je silné označení, takového nikdy nepoznám. Nicméně kandidát s takovým profilem nejenže má výrazně lepší vyhlídky, ale je požehnáním i pro najímajícího. Absolvoval jsem hromadu pohovorů, kde byli kandidáti téměř neodlišitelní od ostatních, podobné znalosti a zkušenosti, člověk o nich nevěděl víc než to, co si přečetl v CV a co z nich dostal na pohovoru, a pohovor je sakra krátký na to člověka pořádně zhodnotit. Pokud tedy dojde kandidát, který má jasně čitelnou a prokazatelnou historii v relevantní oblasti a už ho z dosavadní spolupráce známe, je to požehnání nejen pro onoho kandidáta, ale i pro nás. A open source je v tomto neocenitelný pomocník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *