Mandriva končí a svět se točí dál

Když nepočítám krátký románek se SUSE Linuxem v roce 1998, byl Mandriva Linux, tehdy ještě Mandrake Linux, mým prvním Linuxem. Od té doby utekla hromada času, už je to víc než deset let. Nyní Mandriva definitivně končí.

500px-Mandriva-Logo.svg

Poprvé jsem Linux zkoušel v roce 1998, kdy se mi do ruky dostalo instalační médium SUSE Linuxu (už nevím, jestli to byly ještě diskety nebo už CD). Jenže tenkrát si moc dobře nerozuměl s mým počítačem a Linux byl tenkrát opravdu docela nepřívětivý. Hlavně jsem neměl Internet a nikoho kolem mě, kdo by Linuxu rozumněl.

Podruhé jsem to zkusil na přelomu let 2004 a 2005, kdy jsem si ze zvědavosti od kamaráda půjčil CD Knoppixu a zjistil, že Linux za těch pár let ušel kus cesty a že se mi vlastně líbí. Jelikož Knoppix byl pouze jako live systém, začal jsem hledat jinou distribuci. Pamatoval jsem si, že v nějakém počítačovém magazínu vyšel ze srovnání nejlépe Red Hat Linux, tak jsem hledal jej, ale zjistil jsem, že už Red Hat už je jen pro firmy a pro běžné uživatele mají nějakou Fedoru, což mě tenkrát moc neoslovilo (škoda, možná by mi sedla jako o pět let později), a hledal jsem dál.

Nakonec jsem se dočetl, že existuje nějaký Mandrake Linux, který vzešel z Red Hat Linuxu, je zaměřený na desktop a má i povedenou českou příručku. To znělo jako ideální volba, tak jsem utíkal do obchodu a koupil příručku s instalačními médii Mandrake Linux 10.1. Z dnešního pohledu musím říct, že Mandrake byl opravdu dost zabugovaný. Jako prostředí jsem si vybral GNOME, ale nakonec jsem skončil u KDE z docela srandovního důvodu: v GNOME nešly spustit OpenOffice.org a já to nebyl schopný vyřešit.

Poté jsem ještě používal Mandriva Linux 2005 a 2006 a pak jsem dělal velké výběrové řízení, v kterém zvítězilo Ubuntu, protože si nejlépe poradilo s mým notebookem. Na počítači rodičů jsem ještě měl Mandriva Linux 2007, ale s ním má cesta s Mandrivou skončila. Poté jsem se ještě podílel na tvorbě české příručky Mandriva Linux 2009 CZ, té, s kterou jsem v roce 2005 začínal.

6f1b2-screenshot
Screenshot z mého archivu: Mandriva Linux 2007?

To už šlo s Mandrivou z kopce. Popularitu velmi rychle ztrácela na úkor Ubuntu. Že je distribuce mrtvá, je jasné už několik let. Minimálně od doby, kdy se komunita nedomluvila s firmou Mandriva a drtivá většina přispěvatelů odešla do Mageiy (hodně dřívějších přispěvatelů a uživatelů je dnes také u Fedory). Pak byla firma koupena/nekoupena Rusáky, po čase si uvědomila svoji chybu a vytvořila komunitní OpenMandriva. To byla/je zvláštní komunita. Často je potkáváme na akcích, jsou to především rusky mluvící lidi, víceméně pořád ti samí. Trochu mi to připomíná komunitu kolem OpenOffice, kolem kterého také zůstalo jen pár lidí, ale z nějakého důvodu pokračují jakoby na truc novému projektu, který se od nich oddělil.

Oznámení, že firma Mandriva jde do likvidace tak člověka ani nepřekvapilo. Jestli cítím nějakou nostalgii nebo lítost? Popravdě ani ne. Myslím si, že Mandriva byla revoluční někdy na přelomu tisíciletí. Ano, byl to můj první Linux, ale u Linuxu jsem zůstal spíš díky Ivanově skvělé příručce než distribuci samotné. V době, kdy jsem začal Mandrake Linux používat, už to byla distribuce, která nenaplňovala svůj potenciál. Plno věcí dělali špatně, hlavně po obchodní stránce. Nenašli životaschopný obchodní model. Na serveru jim utekly firmy Red Hat a SUSE, které si zavčasu uvědomily, že peníze jsou v serverech. Na desktopu je převálcovalo Ubuntu, které přece jen dělalo věci líp a hlavně mělo za zády Marka, který si mohl dovolit do něj líp peníze jako do svého hobby projektu.

Zkrátka Mandriva skončila, ale svět se točí dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *