Přešel jsem od Googlu zpět na Jabber

Včera jsem se konečně dokopal k tomu, co jsem plánoval už od doby, kdy Google oznámil, že ukončí podporu protokolu XMPP. Google Talk jsem používal jako hlavní komunikační nástroj řadu let, ale bylo na čase mu říct sbohem.

Na Google Talk jsem přešel před lety kvůli tomu, že to tenkrát byl nejspolehlivější Jabber server, a vydržel jsem u něj až doteď. Neměl sice všechny vymoženosti jiných Jabber serverů, ale fungoval spolehlivě a měl online historii. Google ale mezitím přešel na Hangouts a oznámil, že kompatibilitu s XMPP protokolem, který Jabber pohání, časem ukončí. Ještě k tomu nedošlo, ale ta kompatibilita byla čím dál horší. Nemohl jsem si přidávat nové kontakty. Pokud mi někdo přes Jabber poslal zprávu, do mobilního klienta mi nedošla atd.

Jelikož používám služby Googlu na vlastní doméně, byl přechod jednoduchý. Jen jsem změnil DNS záznamy. Je škoda, že se Jabber se svojí federalizací příliš neprosadil. Opravdu se mi líbí to, že když vám nějaký poskytovatel přestane vyhovovat, prostě vezmete účet a seznam kontaktů a přesunete se jinam. Téměř nulový vendor lockin.

Pokud jsem vám zmizel z kontaktů, opět si mě přidejte. Můj účet na Jabberu je jiri [NA] eischmann [TECKA] cz. Mám ho hostovaný u kamaráda, který provozuje aerohosting.cz a Jabber nabízí jako jednu z doplňkových služeb stejně jako třeba OwnCloud.

Jabber mám především kvůli stávajícím kontaktům. Jako primární komunikátor momentálně používám Telegram, který má jako jediný ze sítí nové generace zcela otevřený protokol a není tak problém ho používat i na linuxovém desktopu (já ho používám v Pidginu). Navíc si myslím, že je to opravdu nejlepší IM, lepší než Whatsapp, Messenger nebo Hangouts. Pokud Telegram také používáte a chcete si mě přidat do kontaktů, napište mi (třeba do emailu) číslo. I nadále budu dostupný na Messengeru a Hangouts, nutně tam zase sebou pálit mosty nemusím, ale zprávy si přečtu jen, když zrovna zavítám na Facebook a Google+.

Přesun IM proběhl docela hladce. Horší to bude s emailem, kde migraci také dlouhodobě plánuju. Tam už to není jenom o změně DNS záznamů. Mám v doméně další dva uživatele, musím přesunout všechny emaily, kterých jsou desítky tisíc. A taky budu muset účty i nějak interně zablokovat, aby mi tam Gmail i nadále neposílal poštu.

2 komentáře: „Přešel jsem od Googlu zpět na Jabber“

  1. Michal Hrušecký avatar

    Vlastni jabber sem si rozbeh pred casem taky, od vanoc testuju betu mailu a premejslim kdy prejdu, zatim sem se jeste uplne neodhodlal, ale gmail me stve cim dal tim vic.

    Jen me zaujal Telegram, videl sem, ze se to rozmaha, ale otevrenej protokol znamena podle me houby, kdyz neni open source implementace (ja vim, muzu si ji napsat) ale hlavne federace a tudiz je clovek opet odkazanej jen na jednoho poskytovatele. Google taky tvrdil jak je cool a no evil a pak otoci… Takze bych jen tak neveril planym slibum a co si nemuzu zmigrovat kam chci, tomu bych neveril.

    1. sesivany avatar

      Telegram provozuje neziskovka, která dostala docela tučný vklad a až jí dojdou peníze, tak by rádi získávali peníze pomocí darů podobně jako Wikipedia, takže věřím, že riziko, že otočí jako Google, je tam menší.
      Federaci to neumí, na to to bohužel není navržené. Protokol je otevřený, klienti taky a slíbili otevřít serverovou část.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *