Zabijme Flash!

Adobe Flash je nekonečná studnice bezpečnostních děr (nyní opravili dalších 36!), je to také největší žrout energie v systému. Každý ví, že je to již překonaná technologie na odpis, ale téměř každý má stále Flash Player nainstalovaný, což poskytovatele webového obsahu moc netlačí se ho zbavit. Místo na dávání na jeho (ne)bezpečnost a žravost, ho prostě přestaňme používat.

Flash mě začal obtěžovat v momentě, kdy ho Firefox v případě nezáplatované verze Flash Playeru začal blokovat. A vzhledem k tomu, že se objevuje jedna bezpečnostní chyba za druhou a Adobe na ně nereaguje zrovna pružně, je Flash Player ve Firefoxu blokovaný docela často. Poslední kapkou bylo, když mi při telefonátu v práci začala hrát flashová reklama na jednom z tabů. Zkusil jsem vypnout Flash Player na pracovním počítači a vyzkoušet, jak dlouho to bude trvat, než narazím na problém.

Byl jsem docela překvapený. Za celou dobu jsem identifikoval pouze dvě pro mě důležité služby, které vyžadují Flash – Rdio a Česká televize. Rdio stejně jako většina hudebních streamování vyžaduje Flash, protože chce chránit obsah a Flash je jediná široce rozšířená webová technologie, která má DRM. Něco podobného bylo schváleno i pro HTML5, ale ještě to nebylo ve většině prohlížečů naštěstí/bohužel implementováno. Na Rdio jsem našel Nuvola Player, který také Flash vyžaduje, takže ho musím mít v systému, ale alespoň ho nemusím mít kvůli Rdiu aktivovaný v prohlížeči. Když se chci jednou za čas podívat na video na webu České televize, otevřu si ho v Chrome, které mám nainstalované pro testovací účely.

Flash už jsem vypnul i na domácím notebooku a stále mi nic dalšího nechybí. Naopak mě neotravují rušivé flashové reklamy a stránky se načítají rychleji. Zkuste si Flash taky vypnout/odinstalovat a pomozte tuto technologii konečně pohřbít.

2 komentáře: „Zabijme Flash!“

  1. Kamil Páral avatar

    Jedu bez Flashe už pár měsíců, a pořád mi nechybí 🙂 Po včerejším bezpečnostním incidentu jsem jej natvrdo odinstaloval ze všech svých počítačů. Pá pá, Flashi. Pokud to nějaká služba vyžaduje, tak si najdu jinou.

  2. oerdnj avatar

    Adobe Connect – ale na ten mám taky nainstalovaný Chrome bokem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *