Kindle Voyage: moje nová čtečka

Když mi před dvěma měsíci odešel do věčných lovišť Nexus 7 kvůli poškozenému internímu disku, uvažoval jsem, že si koupím nový tablet. Nicméně jsem zjistil, že po pořízení chytrého telefonu s Androidem tablet téměř nepoužívám. Hry nehraji, nečtu na něm, na filmy se raději podívám na TV. Na všechno ostatní je lepší nebo minimálně stačí mobil, který mám pořád u sebe. Uvědomil jsem si ale, že čtečka je zařízení, které pořád intenzivně používám, a že by pomalu zasloužila obnovu.

Když jsem byl tedy v srpnu na konferenci Flock v USA, zajel jsem si do BestBuy koupit novou. Doteď jsem měl Kindle 4, který jsem před třemi lety koupil taktéž v USA. Čtečka mě naučila opět číst. Jako dítě jsem byl opravdový knihomol, ale na střední a výšce se to postupně vytratilo. Po nákupu Kindlu jsem začal opět hodně číst. Za obsah už jsem na Amazonu utratil stovky dolarů. Taky jsem začal číst výhradně v angličtině. Rozdíl ve čtení mezi angličtinou a češtinou už prakticky nedělám. Dokonce se mi jednou stalo, že jsem četl polopřeloženou dokumentaci, která v půlce přešla z češtiny do angličtiny, a já si až na konci dokumentu uvědomil, že jsem to dočetl v jiném jazyku, než v jakém jsem začal.

Pokud nemáte problém s angličtinou, je lepší pořizovat knihy na Amazonu, protože nabídka je tam nesrovnatelně širší. A k novinkám se tam dostanete podstatně dříve, než se k nám dostanou přeložené. I cenově je to na Amazonu často lepší, i když po oslabení koruny už to není tak jednoznačné. Zkrátka kombinace Kindle+Amazon Store mě vrátila do světa čtenářů.

Kindle 4

Kindle 4 byla dobrá čtečka, i když to tehdy byla nejlevnější varianta. Nepociťoval jsem zásadnější omezení. Co mě ale na nových verzích Kindlu lákalo, bylo dvojnásobné rozlišení. Na Kindlu 4 se četlo pěkně, ale přesto bylo cítit, že rozlišení ještě není ono. Kindle Paperwhite a Voyage už mají rozlišení 300 ppi, což je hranice rozpoznatelnosti pro lidské oko. Dále jsem chtěl mít podsvícení, protože se mi s Kindlem 4 hodněkrát stalo, že jsem chtěl číst v temném prostředí, ale nemohl jsem. Původně jsem plánoval koupit Paperwhite, protože má jak podsvícení, tak dnes maximální dostupné rozlišení u e-inku a stojí skoro polovinu ceny Voyage. Nicméně nakonec jsem se nechal unést recenzemi Voyage a řekl jsem si, když už, tak to nejlepší. Člověk si musí občas udělat radost.

Kindle Voyage

Voyage stojí 200 dolarů, což není na čtečku rozhodně málo. Kromě zmiňovaných vlastností je také nejmenším a nejlehčím Kindlem. Nicméně v kombinaci s originálním obalem Origami, který jsem si koupil já, zrovna nejlehčí kombinaci nepředstavuje. Dohromady váží 310 g. Kindle 4 s velmi lehkým obalem od Belkinu vážil 240 g. Obrazovka nezklamala. Rozlišení je takové, že člověk pixely už opravdu nepozná. Překvapilo i podsvícení. Voyage má adaptivní podsvícení, které je zapnuté prakticky pořád, někdy více, někdy méně v závislosti na světle v okolí. Trochu jsem se toho bál, protože nerad čtu z podsvícených LCD displejů, ale musím říct, že je to hodně návykové. Barva je bělejší, přirozenější. Kaňkou je jen to, že adaptivní funkce občas nefunguje přesně. Občas se stane, že mění intenzitu podsvícení, i když se světelné podmínky nemění.

Co ale považuji za jedno z největších zlepšení, je dotykový displej. Před třemi lety jsem si vybral Kindle 4 místo Touch, protože jsem nechtěl po displeji čtečky matlat prstem. Dnes ale musím uznat, že dotykový displej vše výrazně zrychluje. Psaní je mnohonásobně rychlejší, což zrychluje vyhledávání, přihlašování do wifi sítí atd. Rychlejší a pohodlnější je také navigace. Cestovní průvodce má dnes výhradně v Kindlu. Kvůli hmotnosti a ceně. Na Amazonu si totiž můžete předplatit Kindle Unlimited a mít k dispozici statisíce knih za 10 dolarů měsíčně a to včetně průvodců Lonely Planet, které v Kindle verzi stojí jeden alespoň 15 dolarů. Navíc takového průvodce potřebujete jednorázově. Po dovolené je vám k ničemu, takže ho nemá smysl kupovat. S Kindle Unlimited se vám to vrátí už při jednom průvodci. Můžete jich ale mít neomezeně a navrch něco na dovolenkové čtení. Po návratu z dovolené pak můžete předplatné opět zrušit. Nicméně bez dotykového displeje a s krkolomným psaním a tedy i vyhledáváním bylo těžké průvodce na Kindlu používat, protože jej nečtete jako knihu, ale převážně hledáte a přeskakujete. S dotykovým displejem je to výrazně jednodušší.

Oproti ostatním Kindlům je rozdíl také v dotykové technologii. Už to není pseudotykový s ultračervenými paprsky, které sledují, kde položíte prst, ale podle všeho kapacitní. Není zapuštěný, ale tvoří jednu plochu společně s okraji. Už nejsou k dispozici hardwarová tlačítka. Místo nich jsou tlačítka na okrajích plochy, které na správné stisknutí odpovídají zavrněním, takže je tam určitá fyzická zpětná vazba. Navíc musíte opravdu přitlačit, aby reagovala, čili ke stisknutí omylem prakticky nedochází. Nicméně plnohodnotná náhrada za fyzická tlačítka to pořád není.

Od dob Kindle 4 se proměnil také systém a rozhraní. V knihovně se zobrazují náhledy obalů knih. Je integrovaná služba Goodreads, což je taková sociální síť pro čtenáře, kde si můžete budovat. vlastní knihovničku, dostávat doporučení od přátel atd.

S Kindle Voyage jsem spokojený. I podle recenzí to je nejlepší čtečka dneška, i když si za ni připlatíte. Kindle 4 přešel na dalšího člena rodiny. Akorát jsem Amazon Store s knihami v angličtině musel nahradit českým ereading.cz. Naštěstí Kindle je natolik rozšířený, že jej všechny české obchody s eknihami podporují. A také mě překvapilo, že Amazon synchronizuje progres ve čtení mezi zařízeními také u knih zakoupených jinde. To potěší.

6 komentářů: „Kindle Voyage: moje nová čtečka“

  1. lzapzap avatar

    Jak je to se čtením IT PDF dokumentů? Mám 5„ čtečku, starou, ale skoro se to nedá. Trošku a jen na šířku. Bohužel 8„ čteček moc není a když, tak displej stojí zaprd.

    1. strepon avatar
      strepon

      Mám PocketBook Inkpad 840 a až na firmware (který se snad časem zlepší) naprostá spokojenost (klidně by mohla být ještě větší, nechápu ten nezájem o velké čtečky:))

    2. sesivany avatar

      No, popravdě na Voyage jsem to ani nezkoušel. Na Kindle 4 jo, ale byla to mizérie. Možná to s lepším rozlišením bude o trochu lepší, ale na 6″ čtečce se asi PDF pořádně číst nedají :/

  2. Lukynn avatar
    Lukynn

    Já nad ní taky hodně přemýšlím, ale ta cena je na mě docela na hraně. Aktuálně 6000 podle heureky http://ctecky-elektronickych-knih.heureka.cz/amazon-kindle-voyage/ . Ale čtu recenze už pár dní a všude vyhravá v první místa https://www.covybrat.cz/jak-vybrat-ctecku-elektronickych-knih/ . Nevíte někdo co znamená ta funkce PagePres? Všude ji vychvalují, ale nikde jsem se nedocetl jak presne funguje ..

    1. sesivany avatar

      Pokud chcete nejlepší čtečku, běžte do Voyage, ale nesmíte moc řešit cenu. Pokud chcete nejlepší poměr cena/výkon, běžte do Paperwhite. Ten ho má lepší.

  3. Lukas15 avatar
    Lukas15

    Já ti nevím, já Voyage pořídil a zrovna jsem si s tím moc nepotykal. O kvalitě displeje apod nemusí být ani řeč, to je prvotřídní. Ale složitější ovládání, všude angličtina (já vím, kdo si pořídí čtečku, asi nemá problém s ENG), stahováni knih. Vysnil jsem si, že si budu moci číst třeba i oblíbené blogy, což skoro nejde. Docela mě tedy zaráží, že Voyage je hodnocena jako nejkvalitnější čtečka na řadě webech jako je třeba tento http://www.testkvality.cz/test-ctecek-knih/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *