Netflix: vyplatí se?

Když Netflix minulý týden oznámil, že je dostupný v desítkách dalších zemí po světě včetně ČR, vyvolalo to velké nadšení. Roky byl totiž používán jako klacek na místní poskytovatele On-Demand Videa, kteří byli nemilosrdně srovnáváni s největším americkým poskytovatelem streamovaných filmů a seriálů. Každý si říkal: „Kéž by u nás byl Netflix.“ Jaká je ale realita?

640px-netflix_2014_logo-svg

No, je potřeba říct, že zatím nijak oslnivá. Někteří si mysleli, že dostanou něco jako Spotify. Tedy zaplatí poplatek a mají přístup prakticky ke všemu, co v oblasti filmů a seriálů existuje, minimálně z americké produkce. Jenže trh s VOD není stejný jako trh se streamovanou hudbou, kde jsou exkluzivní nabídky spíše výjimkou. Tady si každý hájí to svoje. Netflix produkuje až 600 hodin ročně vlastního obsahu, který jinde nenajdete. HBO má také své filmy a seriály. Plno exkluzivního obsahu má také Hulu. Nyní CBS a Warner Bros. oznámily, že vytvoří další VOD službu – CW. Aby měl člověk i místní obsah, měl by mít ještě Voyo a iVysílání (to je aspoň zadarmo). Veškerý obsah je tak rozkouskovaný do hromady služeb a to ještě není na Internetu k dispozici legálně zdaleka všechno.

Navíc nabídka Netflixu v ČR je oproti americké variantě dost okleštěná. Na řadu filmů a seriálů nemá místní práva a to ani na ten nejpopulárnější z vlastní dílny – House of Cards (neprozíravě prodán ČT). Nabídka filmů končí u dvou let starých, novinky tam nečekejte. Někteří dokonce říkají, že český Netflix není o nic lepší než třeba Voyo. To bych si dovolil nesouhlasit. Pro diváka jako já rozhodně je. Nabídka filmů je podobná, ale když se podíváte mezi seriály, tak u Voyo naleznete český brak jako Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě, zatímco Netflix nabízí třeba špičkové Narcos z vlastní produkce, či IT Crowd.

Netflix je momentálně vhodný jen pro úzkou skupinu lidí. Pro ty, kteří sledují zahraniční seriály a nemají problém s angličtinou, protože české titulky nejsou k dispozici, alespoň ne oficiálně. Zrovna toto mi vůbec nevadí. S angličtinou nemám problém a dabing mi občas vyloženě vadí. Je to pro mě doplnění online vysílání ČT, kde občas sleduju zpravodajské pořady. Klasické televizní kanály nepřijímám už více než rok a nechybí mi. Že o nic nepřicházím, se vždy přesvědčím při návštěvě rodičů. TV je dnes opravdu médium minulosti.

Do toho všeho přichází také cena. Ta není úplně malá. Základní tarif, který umí jen SD, které má opravdu žalostné rozlišení, nemá cenu ani posuzovat. Střední tarif stojí 10 eur a ten nejvyšší 12, což je 270, respektive 320 Kč. Momentálně mi to za tu cenu stojí. Např. Narcos je špičkový seriál, který jsem doslova zhltnul. Bojím se ale, že při současné omezené nabídce, kvalitní seriály brzo dojdou a dávat 300 Kč měsíčně není pro člověka, který se nedívá na seriály a filmy tak často, málo peněz.

U hudby už to neřeším. Dva roky jsem si platil Rdio, nyní Spotify. Svoji sbírku hudby stále mám, ale už jen jako zálohu, vůbec si ji nepouštím. Vše, co jsem poslouchal a mnohem víc, už dnes na Spotify je. Bohužel podobný rozsah u videa Netflix ani nikdo jiný nenabízí a v dohledné době se to nezmění. Netflix je v ČR, ale revoluce se nekoná. Stále (bohužel) platí, že zdaleka nejlepší nabídka je na torrentových serverech.

Jeden komentář: „Netflix: vyplatí se?“

  1. rholas avatar

    Nejlepší nabídka je na torrentech, ale to ti pak občas provider napíše, že si stěžoval majitel práv k seriálu a že bububu. Dnes mě odpojili… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *