DevConf.cz 2016 zase o kus výš

O víkendu se konal další ročník již tradiční brněnské konference pořádané Red Hatem – DevConf.cz. Letošní ročník jsem si po letech mohl užít v pozici návštěvníka, protože po čtyřech letech jsem předal žezlo organizace dál.

DevConf.cz_logo

Je opravdu neuvěřitelné do jakých rozměrů DevConf.cz vyrostl. Když jsem se k němu jako organizátor dostal v roce 2012 poprvé, měl 300 účastníků a 60 přednášek. Letošní ročník dorazilo 1600 lidí z více než 100 firem a organizací. Přednášek a workshopů bylo 203 a přednášejících ještě o 30 víc. Na organizaci se podílelo přes 100 dobrovolníků.

DevConf.cz se bez nadsázky dostal do první ligy. Moc stejně dobrých konferencí zaměřených na open source v Evropě není. Je tu FOSDEM, což je největší akce, kde je 600 přednášek a 6000 účastníků, ale IMHO jde příliš do šířky a průměrná kvalita přednášek je nižší a na ty dobré je problém se dostat. Pak je tu LinuxCon Europe, který je kvalitou a počtem lidí srovnatelný s DevConfem, jen se na něm platí vstupné cca 600 dolarů. A pak už tu toho moc nezbývá. LinuxTag Berlin s 10 tisíci návštěvníky umřel, Chaos Communication Congress s 13 tisíci zase nelze označit za open-source konferenci, pokrývá mnohem víc.

Co mě letos potěšilo, je fakt, že si DevConf.cz udělal dobré jméno i v zahraničí. Redhaťáci z celého světa jezdí na DevConf.cz už roky, ale letos tam bylo i velké množství cizinců, kteří nepatří k Red Hatu. Když člověk procházel Božetěchovu ulici, narazil tam na zaparkové auta s německými, rakouskými, polskými a maďarskými poznávačkami. Přiletěli ale i z jiných koutů Evropy.

S konferencí pomalu narážíme na kapacity brněnských škol. Na FI MUNI, kde se konference konala do roku 2014, bychom už dnes neměli šanci a FIT VUT taky asi nesnese víc než 2000 návštěvníků. Do budoucna tak budeme muset růst především do kvality. Za sebe bych si přál, abychom přilákali ještě víc návštěvníků a přednášejících mimo Red Hat. Hlavně u těch přednášejících to není jednoduché. Každý má sice stejnou příležitost, ale vzhledem k tomu, že se konference věnuje především technologiím, v kterých se angažuje Red Hat, je přirozené, že většina přednášejících se rekrutuje právě od nás.

Mimochodem na přednášky se můžete podívat na našem kanále na Youtube. Je potřeba hledat podle dne a hodiny a potom přepínat mezi kamerami (každá kamera znamená jinou místnost). Během několika dní by potom měla být videa uložená zvlášť s popisky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *