Minulý týden rozvířila český Internet debata o novém zákonu o hazardních hrách, který mimo jiné zavádí první opravdovou cenzuru Internetu v ČR. Zákon byl nakonec přes odpor odborné veřejnosti schválen i v senátu. Video z diskusního pořadu na ČT, které se objevilo na Youtube, docela jasně ukazuje, v jakých hlavách se zákon rodil a jak jsou tyto hlavy zcela odtržené od toho, jak Internet funguje.

Přichází Cenzor!

Na videu se náměstek pro hazard a majetek státu Ministerstva financí Ondřej Závodský pobaveně pozastavuje nad tím, jak někdo může argumentovat takovou kuriozitou, jako je šifrování, a žoviálně se moderátora ptá, jestli někdy šifroval, že on tedy ne. Celé to zakončil samolibým úsměvem, jak oponenta pěkně setřel, přitom vůbec netušil, že zrovna podal přihlášku do klubu „Udělal jsem ze sebe blbce v přímém přenosu“ a minimálně v některých kruzích má tato hláška potenciál stát se podobně legendarní jako „Já bych všechny ty internety zakázala…“ od Věry Pohlové.

Pan náměstek nemá vůbec tušení, v jaké míře dnes uživatelé šifrování používají. Běžní uživatelé, ne nějací hackeři v potemnělých doupětech. Nejenže náměstek šifruje každý den, ale pokud má chytrý telefon, je dost dobře možné, že šifroval zrovna v momentě, kdy se nad obskurností šifrování tak náramně bavil. Stačí, když telefon v jeho kapse třeba dostal informaci o nové poště v jeho schránce. Možná by panu náměstkovi někdo z těch údajných IT odborníků, s kterými zákon konzultovali, mohl vysvětlit, co je to to „s“ v https na začátku adresy a že šifrování může používat a používá, aniž by musel tušit, jak funguje, nebo jak sám ukazuje, že jej vůbec používá.

Onen výrok by byl pro smích, kdyby to nebylo spíš k pláči. Osobně jsem toho názoru, že o tom, že existuje něco jako šifrování a kde se používá, by měl vědět každý žák, který absolvuje základní školu. Panu náměstkovi ani nezazlívám, že to neví. Očividně je ročník, který prošel vzdělávacím systémem v době, kdy Internet byl ještě v plenkách. Navíc člověk nemůže být odborník na všechno. Vsadím se, že kdybych se účastnil diskuse třeba o zdravotnictví, taky bych mohl plácnout věc, která by zkušené lékaře poslala do kolen.

Na rozdíl od pana náměstka se nepodílím na legislativě, která zdravotnictví výrazně ovlivňuje. Kdybych se podílel, tak se aspoň to nejzákladnější doučím a vše konzultuji s odborníky. To očividně lidi z MF neudělali. Dokazuje to nejen tento ignoranský výrok, ale vůbec samotné odstavce v zákoně.

Ministr financí tvrdí, že jejich odborníci neví o žádném jednoduchém řešení, jak blokaci obejít. Já bych pro něj jeden jednoduchý měl:

  1. Otevři webový prohlížeč.
  2. Do Googlu zadej „web proxy“ a klikni na první odkaz.
  3. Na načtené stránce zadej adresu blokované sázkovky.

To je vše. Není potřeba nic instalovat. Zvládne to naprosto každý. A je to jen jedna z mnoha možností. Můžeme použít VPN. Jak se druhý diskutující snažil vysvětlit, sázkovky udělají aplikace, které se k jejich serverům proroutují a uživatel už pro to nebude muset udělat vůbec nic. Každému, kdo má alespoň trochu pokročilou počítačovou gramotnost, je to jasné. Jen na MF na to žádný „odborník“ za víc jak rok nepřišel.

Jak to celé dopadne? Zákon prezident podepíše. Je pravděpodobnější, že si Internet splete s populární značkou alkoholu, než že by si uvědomil, jaké je ono blokování nesmysl. V nejlepším případě to zablokuje nějaký soud (třeba ústavní). V tom horším se opravdu budou zavádět blokovací mechanismy, což bude stát peníze nás všechny. Naší nadějí může být, že se k tomu poskytovatelé postaví vlažně a nebudou investovat příliš mnoho do něčeho, co stejně nefunguje. Možná to dopadne třeba jako v Německu, kde mají podobný zákon, ale blokování se nijak nevynucuje.

Depresivní to je spíše z dlouhodobého pohledu. Rád bych viděl elektronizaci naší správy na úrovni Estonska. Tam mají elektronické volby, prakticky vše lze s úřady vyřídit po Internetu, mají elektronické občanství,… Bohužel se ukazuje, že to není ani tak otázka snahy, ale spíš počítačové neodbornosti v řadách našich politiků a úředníků. Pochybuji, že by něco podobného vypustil z úst naměstek ministerstva financí v Estonsku. Ministerstvo financí má v gesci také elektronickou evidenci tržeb, což taky vypadá jako další předražená IT katastrofa. Co taky od tohoto úřadu plného IT „odborníků“ čekat?

S takovou to Estonsko opravdu nikdy nedohoníme…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *