Krügl Cup posedmnácté

V sobotu se v Luhačovicích, mém rodném městě, koná už 17. ročník pivního marathonu Krügl Cup. Je to akce, kterou spoluorganizuju a kterou si už podvanácté za sebou nenechám ujít jako účastník.

521649_375160379185533_335729661_n

První Krügl Cup se konal už v roce 2000. Tradice pivních marathonů v Luhačovicích ale sahá mnohem dál. Taťka má stále startovní průkaz z Kvasinkového mor(d)u z roku 1979. Zajímavé je, že několik podniků, které tenkrát byly na trati závodu, jsou zastávkami i v současném Krügl Cupu. Po téměř 40 letech.

10497425_939652586069640_2287332490634932737_o

Krügl Cup začal v roce 2000, ale já se závodu poprvé zúčastnil v roce 2005. O rok později jsme pak převzali organizaci. Tenkrát původní organizátoři stanovili termín závodu na pozdní červen, kdy už jsme měli být na léto v USA. Tak jsme si řekli, že si pro kamarády zorganizujeme vlastní akci. Dokonce měla i název – Pivní štreka. Organizátoři Krügl Cupu nechtěli, aby se tříštily síly, tak nám řekli, že akce může být dříve, ale musíme ji zorganizovat my, a předali nám tak otěže. Uběhlo 10 let a otěže pořád držíme my.

Osobně mě mrzí, že jsem nestihl Krügl Cup 2004. To byl asi nejlegendárnější ročník. Jako vozidlo první záchrany jezdil po trati Velorex. Byl to také rok, kdy zlínští Berani vyhráli extraligový titul a díky Martinovi Záhorovskému se pohár dostal taky na Krügl Cup. A dostal pořádně zabrat. Prý se druhý den v potoce hledaly štítky s jmény předchozích mistrů, které při řádění z poháru odpadly. Dlouho po Internetu kolovaly fotky z tohoto ročníku, ale už jsem je pár let neviděl, tak snad se neztratily nadobro.

Já vzpomínám nejraději na ročník 2010, který měl jednu z nejsilnějších účastí a kdy mě navštívili kamarádi ze zahraničí a utvořili jsme velmi mezinárodní tým – ČR, USA, Francie. Ještě mezinárodnější tým jsme měli loni – ČR, Brazílie, Indie, Portugalsko.

Letos tedy výzva v podobě patnácti malých piv na trase, která vede luhačovickým údolím, čeká na účastníky již posedmnácté. Jsem rád, že tato tradice přežívá tak dlouho. Většinou podobné akce vzniknou a za pár let zaniknou stejně jako Prague Beer Marathon, s kterým jsme dokonce spolupracovali, ale který už je minulostí, zatímco Krügl Cup žije dál a dál láká nové generace (z lidí, kteří se účastnili před 10 a více lety už jsem zbyl jenom já).

Pokud byste měli chuť si užít lázeňské město taky trochu jinak než jen s kávou a minerálkou, zastavte se někdy na Krügl Cupu. Koná se vždycky v první polovině června. A je čistě na vás, jak účast pojmete. Jsou týmy, které jedou na krev a jdou po vítězství (rekord je neuvěřitelných 1 hodina 25 minut), a jsou týmy, kteří si to vychutnávají a jen si hlídají, aby dorazily v časovém limitu šest hodin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *