Brno

Před dvěma týdny jsme v Brně organizovali LibreOffice Conference. Sjelo se nám 150 lidí z celého světa, akce se povedla náramně, žádné větší problémy, účastníci nešetřili superlativy. Tak jsem se chtěl rozepsat o tom, jak se konference povedla. Nakonec jsem se ale rozhodl napsat o Brnu.

512px-brno_montage_iii

CC BY-SA 3.0 Attribution: Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Brno totiž k pozitivnímu hodnocení konference přispělo velmi slušnou měrou. Když jsem tak procházel centrum s ostatními účastníky během „city tour“, poslouchal jejich reakce a sledoval okolí, konečně jsem si naplno uvědomil, jak se město proměnilo a že opravdu začíná stát za to.

Brněnští patrioti mi to budou mít za zlé, ale ještě tak před 10 lety na mě Brno působilo jako díra. Hodně čtvrtí zanedbaných a špinavých, provinční charakter, upadající průmysl. Jenže od té doby se Brno hodně změnilo, minimálně v mých očích. A přijde mi, že celá ta proměna spíše akceleruje, než že by zpomalovala.

Takovou ukázkou až téměř drastické proměny je gastro scéna. Když jsem se před necelými 6 lety do Brna přistěhoval, byly tu dobré podniky, ale celkově to nebyl žádný zázrak. Od té doby zajímavé a kvalitní podniky rostou jako houby po dešti. Já jsem pivař, takže sleduju především tuto oblast. Dnes je tolik podniků se špičkovým výběrem špičkového piva, že mám velký problém se vůbec rozhodnout, kam jít. V takovém prostoru už se jeví návštěva místa se Starobrnem jako akt čirého pomatení mysli. Přesto tento pivovar v Brně i nadále funguje. Snad aby nám připomínal, jak chutná špatné pivo.

Podobné to je očividně i v jiných oblastech. Ještě před několika lety Brno vůbec nebylo na mapě kvalitních koktejlových barů. Najednou tu máme Bar, který neexistuje a který se dostal i do New York Times, Super Panda Circus, Spirit Bar a Brno letos posbíralo víc nominací v koktejlové kategorii Bar Awards než Praha. Hodně lidí podobně hodnotí změnu i na kavárenské scéně. Třeba se časem „brněnská kavárna“ dostane do huby i našemu prezidentu 🙂

Dost se večer proměnilo i centrum. Dřív poloprázdné, dnes plné lidí. A to i v létě, kdy z Brna odcestuje 100 tisíc studentů a město se do značné míry vylidní. Přitom to jsou převážně místní lidi a pořád to působí tak nějak autenticky. Bydlel jsem skoro 6 let v Praze. Tam se Pražan centru spíše vyhýbá, pokud nemá chuť tlačit se na ulici s turisty, být naháněný černochy do strip barů nebo platit za předraženou „tradiční“ českou kuchyni v jedné ze „švejkovských“ hospod. V Praze jsou skvělé čtvrti, třeba Bubeneč opravdu miluju, ale zrovna centrum se už dost odcizilo a je to spíš skanzen pro turisty než prostor pro Pražany.

Dříve se město měnilo pozitivním směrem navzdory vedení. Myslím, že i tady nastala pozitivní změna. Minimálně z mého pohledu je dnes magistrát mnohem otevřenější a ochotnější. Když jsme se před 5 lety snažili dostat do Brna první mezinárodní konferenci zaměřenou na open source – GUADEC, nestáli jsme tehdejšímu primátorovi ani za podpis pod pozvánku účastníků do Brna. Na LibreOffice Conference jsme pozvání a záštitu od primátora dostali okamžitě a ještě došel zástupce města i přímo na konferenci. Doufejme, že podobně pozitivní změna proběhne letos i na krajské úrovni. Tam je to potřeba jako sůl.

Další výraznou změnou je, že Brno má mnohem mezinárodnější charakter, než mělo jen před pár lety. Firmy jako Red Hat, Honeywell, či univerzitní výzkum sem lákají vzdělané lidi z celého světa. Jen v našem týmu máme Brazilce, Španěla, Portugalce, Inda. A všichni jsou v Brně spokojení a nemají žádné aktuální plány odejít jinam i díky tomu, že komunita expatů roste víc a víc a oni se tu necítí jako kůl v plotě.

Myslím, že co Brno původně zachránilo, byly univerzity. V Brně je snad největší počet vysokoškolských studentů na počet obyvatel v ČR (1 student na 4 obyvatele), což vytváří velkou zásobu vzdělaných lidí. To přitáhlo zahraniční firmy a výzkumná centra, která pak přivádí další mozky z celého světa a transformují Brno na znalostní ekonomiku. Brnu se tak už potřetí za posledních 150 let daří úspěšně transformovat (nejdříve na textilní Manchester Střední Evropy, potom na středně těžký průmysl a nyní na IT).

Co na Brnu opravdu miluju, je okolí. Na sever od Brna je prostě úžasně. Okolí Brněnské přehrady, Moravský kras,… Navíc příroda je neskutečně blízko. Z práce to mám do lesa (skutečného, ne parku) půl hodiny chůze. Doma ho mám doslova za rohem (pravda, už nebydlím přímo v Brně). To mi v Praze chybělo nejvíc. Tam, než se člověk dostal do skutečné přírody, tak se nacestoval.

Ano, Brno má taky problémy. Nejhorším je automobilová doprava a od toho odvozené znečištění ovzduší, které je na nepříliš průmyslové město velké a v zimě to jde i dost cítit. Ač majitel auta, snažím se k tomuto problému nepřispívat. Do města jezdím autem minimálně a pořád platím roční šalinkartu, kterou se snažím maximálně využívat. Mám ale štěstí, že můžu vždy zaparkovat na firemním parkovišti na kraji města. P+R na krajích města prakticky není a dokud se nevybuduje, tak jakékoliv omezení dopravy v centru bude dost bolestné.

A pak tu ještě máme nádraží. To je bohužel velká ostuda. A vzhledem k tomu, že je to často vstupní brána do města, která dělá důležitý první dojem, je to pro město i velký problém. Snad se s tím podaří brzo něco udělat, ať už dopadne referendum jakkoliv.

I přes tyto problémy jsem ale rád, že jsem se před 6 lety do Brně přestěhoval. Popravdě mnoho lidí nechápalo, že se stěhuju z Prahy do provinčního města. Brno bude mít oproti Praze vždy provinční charakter, ale jak ukazují mnohé jiné země, metropole nemusí vždy nabízet nejlepší kvalitu života. Někdy je lépe v závětří 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *