Amazon Video vs Netflix v ČR

Amazon nyní umožňuje aktivovat si službu Prime, v rámci které může člověk získat přístup i k Amazon Video, také z ČR a zaplatit jej českou kartou. Znamená to, že k nám po Netflixu přichází další velký poskytovatel video obsahu a jak si vede v porovnání s Netflixem?

amazon-video

Prime je klubové členství, které jako první nabízelo poštovné zdarma. Postupně ale začal nabízet Amazon členům také další služby. Patří mezi ně vybrané knihy zdarma, poslech hudby a sledování filmů a seriálů. A právě to poslední se vyvinulo v jednoho z největších poskytovatelů „video on demand“ konkurujícího Netflixu nebo HBO Go.

Prime s Amazon Video si člověk může aktivovat buď na americkém, britském nebo německém Amazonu. Můžete použít stejný účet, ale jedná se o tři různé služby. U německého potom počítejte, že obsah bude poněmčený, tedy německý dabing místo původního znění, německé titulky,… Mírný rozdíl je také v ceně.

Obsah

Stejně jako konkurence i Amazon investuje velké prostředky do vlastního obsahu, aby se odlišil. A má to výsledky. Např. The Man in the High Castle je výborný seriál. Nyní přichází s bombou v podobě The Grand Tour s Jeremy Clarksonem. Má také internetovou exkluzivitu na Mr Robot, což je další hodně povedený seriál. Přesto mi přijde, že nabídka seriálů na Netflixu je pořád citelně lepší, nejen co se celkového počtu týče, ale i počtem těch opravdu špičkových (House of Cards, Narcos, Stranger Things,…).

Nabídka Amazonu v oblasti filmů vypadá na první pohled lépe. Naleznete tam třeba všechny bondovky. Nicméně nadšení trvá jen do chvíle, kdy si chcete některý z filmů přehrát. Zjistíte, že naprosta většina obsahu je regionálně omezená a u nás si jej bez proxy nepřehrajete. Nabídka, která je u nás oficiálně dostupná, je tak hodně žalostná. Dokonce i část obsahu vytvořeného přímo Amazonem není dostupná. Nabídka Netflixu v ČR je oproti USA stále malá, ale i tak vystačí na několik životů. Především originální obsah Netflixu je u nás dostupný bez výjimky.

Můžete použít proxy a pak se dostanete k veškerému obsahu Amazon Video, ale stejně tak se můžete dostat k americkému obsahu Netflixu, který i tam Amazon poráží. Amazon tam má podle srovnání jen 40 % obsahu Netflixu, co se počtu filmů a epizod seriálů týče.

Cena

Cena Prime u Amazonu se liší podle země. V USA máte členství za 10,99 dolarů za měsíc a 99 dolarů za rok. Momentálně je výhodná nabídka v německém Amazonu, kde normálně za Prime Video zaplatíte 7,99 eur měsíčně, ale nyní můžete získat první rok členství za 49 eur, což je nějakých 112 Kč měsíčně. To je hluboko pod konkurencí. Anglický Amazon nabízí podobnou akci, ale zaplatíte přece jenom víc: 59 liber ročně.

Netflix u nás nabízí nejvyšší tarif, který umožňuje sledovat obsah zároveň na 4 obrazovkách a odemyká 4k rozlišení, za 11,99 eur. Amazon nabízí 4k rozlišení standardně. Navíc může člověk využívat i další výhody členství: poštovné zdarma, poslech hudby (z databáze o velikosti 2 miliony skladeb), neomezený úložný prostor pro fotky, vybrané knihy zdarma. Když si vezmete aktuální akční cenu v Německu, dostanete toho za pár eur měsíčně opravdu hodně.

Amazon také nabízí koupení jednotlivých filmů, případně sledování některých seriálů za příplatek. To se týká např. druhé série Mr Robot. Netflix nic takového nemá, všechno je obsažené v přeplatném.

Technologie

Jak Netflix, tak Amazon Video pokrývají všechny hlavní platformy. Nicméně třeba aplikaci pro Android v české verzi Google Play nenaleznete. Musíte na to jít třeba přes APK Mirror.

Webové rozhraní Netflixu mi přijde výrazně lepší. Více se blíží tomu, jak by měla videotéka vypadat. Amazon Video je integrované do webu Amazonu a více se blíží internetovému obchodu než videotéce. Samotné přehrávače jsou dost podobné. Amazon jako přidanou hodnotu nabízí tzv. X-Ray, který vám dokáže zobrazit informace o hercích, kteří se zrovna nacházejí na scéně.

snimek-z-2016-11-17-23-59-03
Rozhraní Amazon Video

Amazon nebo Netflix?

Ani jedna ze služeb u nás nezaujme většinového diváka. Amazon sice umožňuje aktivovat Prime z ČR, ale jinak nás pořád kompletně ignoruje a drtivá většina obsahu u nás není vůbec dostupná. Netflix u nás je a myslím, že oficiální nabídka je slušná. Nicméně veškerý obsah je v angličtině, takže uspokojí jen ty, kterým to nevadí, ba naopak vyhovuje. Já patřím mezi ně, ale popravdě znalost angličtiny není v české populaci na takové úrovni, aby nás bylo velké množství. Netflix sice zkouší české titulky, ale zatím to je jen takové experimentování u jednotek seriálů.

Tady poráží konkurenci HBO Go, které nejenže má obsah počeštěný, ale investuje i do vlastní české tvorby (např. povedený seriál Pustina).

Pokud nakupujete na Amazonu a nevadí vám přistupovat k Amazon Video přes proxy, což je v rozporu s podmínkami používání, může být pro vás Prime výhodný. Cenově je to zajímavé. Bez proxy nemá služba prakticky smysl, dostupného obsahu je minimum. Pro člověka, kterému jde čistě o sledování seriálů a filmů, je Netflix u nás výrazně zajímavější. Já osobně i nadále zůstávám u Netflixu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *