Samsung Gear S3: moje první chytré hodinky

Mám rád technologické hračky a chytré hodinky mě lákaly od začátku. První generace ale měla hodně dětských nemocí a řekl jsem si, že počkám tak na druhou třetí, až se tyto problémy vychytají. Když Samsung na konci srpna oznámil Gear S3 a já si fotky hodinek prohlédl a přečetl jsem si specifikaci, věděl jsem, že čas na nákup nastal.

samsung-gear-s3-frontier_1b9f63efb6636aa2_450x400

Samsung Gear S3 byly první chytré hodinky, které se mi opravdu líbily. Mám docela velké ruce, takže preferuji spíš masivnější modely. To u chytrých hodinek není zase takový problém, protože většina je spíše větších kvůli tomu, aby do sebe dostaly dostatečně velkou baterii. Nicméně také jsem trochu konzervativní v tom, že od chytrých hodinek chci, aby stále měly charakter klasických hodinek. Nechci mít na ruce čtvercový monitor. Moto360 bylo od začátku hodně blízko, ale nebylo to ono. Apple Watch mě třeba designem nezaujaly vůbec. Jsou pěkné hodinky… pro ženskou. Gear S3 jsou první hodinky, které se mi opravdu líbí.

img_20161201_112417
Gear S3 na ruce

Jelikož jsem se pro jejich nákup rozhodl už v srpnu, měl jsem je předobjednané a dostal je první den, kdy byly v ČR k dispozici, což bylo zhruba před 14 dny. Samozřejmě jsem za ně jako správný „early adopter“ vysolil plnou palbu, tedy více než deset tisíc. Ale občas si musí člověk udělat radost.

A jaké jsou mé zkušenosti po 14 dnech?

Nejdřív něco o užitku chytrých hodinek jako takových: je to rozhodně takový doplněk k mobilnímu telefonu. Kdybych si měl vybrat mezi telefonem a chytrými hodinkami, tak okamžitě beru telefon. To je zařízení, které je mnohem užitečnější. To ale neznamená, že bych hodinky považoval za neužitečné. Je to zajímavé rozšíření telefonu.

Asi nejužitečnější funkcí je zobrazování upozornění z telefonu. Někdy už si před lidmi připadám blbě, když pořád kontroluji mobil, protože mi přišlo nějaké upozornění atd. S chytrými hodinkami ho používám výrazně méně. Mám ho v režimu naprosté tichosti, ani nevibruje. O všem jsem informovaný přes hodinky, které lehce za vibrují a já můžu nenápadně zkontrolovat, jestli to je něco důležitého, nebo to můžu nechat plavat. Žádné dolování mobilu z kapsy. Člověk má také možnost třeba na zprávu odpovědět přímo z hodinek, pokud se jedná o krátkou odpověď. U delších je praktičtější mobil vydolovat, než zprávu datlovat na malinké obrazovce.

Další užitečnou funkcí je sledování pohybových aktivit. Hodinky automaticky počítají kroky nebo vystoupaná podlaží, ale dokáží taky automaticky rozpoznat a zaznamenat konkrétní pohybové aktivity (běh, jízdu na kole,…). Jak vývoj na trhu ukazuje, fitness je asi tím hlavním, proč si lidi chytré hodinky pořizují. Garmin, který se na to zaměřuje primárně, je jediným prodejcem, který roste. Ostatní výrobci funkce fitness rychle přidávají a jejich absence je hlavním důvodem, proč skončil Pebble.

Třetí nejčastější věcí, kterou na hodinkách dělám, je překvapivě volání. Je mi jasné, že mluvení do hodinek vypadá poněkud hloupě, ale když přijímám hovor, u kterého vím, že ho vyřídím třeba za 15 vteřin, nemá cenu opět lovit mobil z kapsy, ale je rychlejší hovor přijmout na hodinkách a rychle odpovědět. S chytrými hodinkami taky nezmeškám žádné hovory. Chytrý telefon si strčím do kapsy a někdy vůbec nezaznamenám, že mi někdo volal. Taková Nokia 3310 mi málem utrhla nohu, ale moderní mobily umí vyzvánět velmi nenápadně.

A jaké jsou mé zkušenosti přímo se Samsung Gear S3 (koupil jsem si variantu Frontier)?

Hodně recenzí říká, že jsou to jednoznačně nejlepší chytré hodinky na trhu. Nemůžu soudit. Sám žádnou zkušenost s jinými hodinkami nemám. V DTestu se předchozí generace umístila čtvrtá a je fakt, že S3 jsou vylepšené po všech stránkách, takže by ten test nyní asi vyhrály.

Propojení s mobilem je naprosto bezproblémové. Několik aplikací od Samsungu, které se o propojení starají (Samsung Gear, Samsung Accessory Service, S Health), fungují bez problémů i na mobilech ostatních výrobců a myslím, že jsou nyní k dispozici i pro iPhone. Jen mi znovu trochu připomněly, proč jsem neměl rád software v mém Galaxy S4 Mini. Co se týče uživatelské přívětivosti, UI od Samsungu mi prostě nesedí. Nedá se ale říct, že by to v tomto případě bylo nějak na překážku. Samotné spojení je probíhá přes bluetooth. Pokud se hodinky dostanou z dosahu mobilu, umí se automaticky přepnout na wifi a fungovat samostatně, ale to má vyšší energetické nároky. V USA a Asii se prodává také varianta s podporou LTE, pak mohou být hodinky zcela samostatné, ale opět za cenu vyšší spotřeby. U nás se tato varianta neprodává, protože používá integrovanou simku, kterou evropští operátoři nepodporují.

Výdrž hodinek je oproti srovnatelné konkurenci skvělá. S přehledem vydrží deklarované 4 dny. Den, kdy jsem je moc intenzivně nepoužíval, si vzaly jen 10 % kapacity baterie. Nemá to ale jen pozitiva. U mobilu jsem si vytvořil rutinu, že jej nabíjím každý den. U hodinek si musím hlídat, kdy je nabít, aby se nestalo, že mají tak málo energie, že další celý den nevydrží. Navíc se nabíjejí přes speciální kolébku, kterou s sebou nenosím, zatímco na mobil mi stačí obyčejná nabíječka s konektorem microUSB. Nicméně předpokládám, že výdrž se velmi pozitivně projeví při měření sportovní aktivity bez telefonu. S3 má samostatný GPS modul, takže si můžete jít zaběhat jenom s hodinkami a slušná výdrž na baterii pak může rozhodovat o tom, jestli hodinky zvládnou třeba celý marathon nebo celodenní túru.

Stále zapnuté bluetooth a propojení s hodinkami se mírně negativně projeví na mobilu. Byly ale i dny, kdy to bylo docela citelné. Jeden den se S Health zbláznil a žral 7-9 % baterky. Nic zásadního, ale na výdrži se to projeví. Jednou se mi stalo, že jsem nasedl do auta a když jsem po dvou hodinách dorazil na místo, zjistil jsem, že něco mezitím dokázalo zbývajících 40 % baterky dokonale vycucat. Zkusil jsem zakázat běh Samsung Accessory Service na pozadí a od té doby jsem problém neměl. A na funkčnosti (přeposílání upozornění, hovorů atd.) se to neprojevilo.

Samsung pohání své hodinky systémem Tizen, který je postavený na Linuxu. Kolega říkal, že mu přijde subjektivně výrazně rychlejší než Android Wear na jeho hodinkách. Já jsem s ním zatím velmi spokojený. Rozhraní je intuitivní, velmi dobře využívá kulatý tvar obrazovky a navigace nabídkami pomocí otočného rámečku hodinek je hodně návyková.

Trochu mi chybí širší nabídka aplikací. Z mobilního Androidu je člověk zvyklý, že na každou blbinu najde minimálně 10 alternativ, u chytrých hodinek je zatím nabídka aplikací hodně malá a Tizen není výjimkou. Smysluplných aplikací je pár desítek a já k těm přeinstalovaným nainstaloval jen tři další. Ocenil bych aplikaci pro Spotify (prý se připravuje) a pro Runkeeper. Takové FreeOTP by taky nebylo k zahození.

Teď je takové období, že se člověk ven moc nedostane, takže jsem zatím hodinky nevyzkoušel třeba při běhání. Jak už jsem říkal, dokáží díky vlastnímu GPS modulu zaznamenávat trasu samostatně. Můžete si do nich nahrát hudbu (disk hodinek má 4 GB, z nichž máte k dispozici zhruba 2,5 GB), hodinky propojit s bluetooth sluchátkami a pouštět si ji při běhání přes ně. Značka ideál.

Trochu zklamáním pro mě je senzor srdečního tepu. Nejenže občas odmítá měřit, když je člověk zpocený, což je při sportu dosti běžná věc, ale mám podezření, že neměří vůbec přesně. Na rotopedu jsem ho srovnával se senzorem z rotopedu a výsledky se lišily až o 30 % a ty z rotopedu vypadaly mnohem reálněji. Hodinky mají i barometr, který umožňuje vypočítávat nadmořskou výšku. To ale vzhledem proměnlivému atmosférickému tlaku nefunguje dlouhodobě. Výšku zkalibrujete pomocí GPS a dat z Internetu a pak věřím, že to nějaký čas po tom měří přesně. Po dvou dnech po zkalibrování to ale už ukazuje hodnotu plus mínus autobus.

Hodinky podporují také NFC a dokázal bych s představit, že s nimi platím, ale Samsung Pay je momentálně dostupný pouze v USA a Jižní Koreji.

Gear S3 Frontier jsou také voděodolné. Splňují certifikaci IP68, takže by měly vydržet v hloubce 1,5 metru půl hodiny. Nicméně na plavání to prý není. Spíš jen na to, když strčíte ruku do vody, abyste si hodinky omylem neodrovnali. Měly by také splňovat vyšší nároky na odolnost. Používají standardní pásky dvoucentimetrové šířky, takže pokud se vám ty původní nelíbí nebo se rozbijí, koupíte nové v každém hodinářství.

Z dalších drobností se mi líbí třeba vyhledávání mobilu. Asi každému se občas stane, že mu mobil někde zapadne a musí požádat druhého, aby ho prozvonil. S Gear S3 nikoho žádat nemusíte, ale můžete mobil rozezvonit povelem z hodinek. Funkcí, kterou doufám, že nebudu nikdy potřebovat, je tísňové volání. Když třikrát zmáčknete tlačítko na hodinkách, odešle se zpráva vybranému kontaktu s informací, že jste v tísni a s GPS souřadnicí. Když onen kontakt zavolá nazpátek, hovor se automaticky přijde a on k vám může rovnou mluvit.

No a abych nezapomněl, Gear S3 umí ukazovat taky čas! 😀

 

6 komentářů: „Samsung Gear S3: moje první chytré hodinky“

    1. sesivany avatar

      Zupa, už instaluji…

  1. Martin avatar
    Martin

    Dobry den,
    Mam to stejne,prvni hodinky,ktere mne zaujaly. Muzete prosim vysvetlit, jak funguje volani ? Predpokladam jako bezne hf,cili propojeno bt s telefonem a hodinky jako reproduktor s mikrofonem? Libi se mi moznost vyrozeni hovoru za jizdy.

    Predem diky za odpoved,
    Martin

    1. eischmann avatar

      Pokud nemáte model s podporou LTE, který se u nás neprodává, tak je potřeba mít hodinky propojené s telefonem přes bluetooth. Při příchozím hovoru se na obrazovce hodinek objeví volající a tlačítka pro přijmutí nebo odmítnutí, která člověk chytne a přetáhne přes obrazovku jako to je u mnohem telefonů s Androidem. Pak může mluvit. Mikrofon a reproduktory jsou dostatečně silné na to, aby člověk mohl vést hovor na délku ruky (není potřeba mít hodinky u hlavy). Funguje to překvapivě dobře a v pohodě člověk vyřídí i hovor za jízdy, což už se mi několikrát stalo, když jsem zapomněl mobil propojit s heads-free v autě.

  2. […] půl rokem jsem si koupil chytré hodinky. Psal jsem o tom i tady na blogu. Za tu dobu jsem si zvykl na řadu vychytávek, s kterými by se mi těžce loučilo. Jednou z […]

  3. […] Samsung Gear S3 Frontier a musím říct, že i po roce jsem s nimi hodně spokojený (napsal jsem o prvních dojmech a taky jak je používám na běhání). Fungují velmi dobře jako sport tracker, umí volat, […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *