Nextcloud: integrace s desktopem

Už téměř tři čtvrtě roku provozuji cloud ve vlastní režii – Nextcloud. Původně jsem ho bral jako náhradu za Dropbox na ukládání a sdílení souborů. Brzo jsem na něj ale převedl mnohem více služeb. Co s odstupem hodně oceňuji je, jak se tyto služby jednoduše integrují do desktopu.

nextcloud

Plno cloudových služeb se dnes už ani neobtěžuje nabízet desktopové aplikace, natož pro Linux. Když už s něčím pro desktop přijdou, je to často jen webová aplikace. Možná jsem staromódní, ale pořád preferuji desktopovou aplikaci před webovou. Kvůli notifikacím, práci offline, rychlosti nebo prostě proto, že lépe zapadají do pracovního prostředí, pokud jsou napsané v nějakém nativním frameworku.

Dříve jsem používal Dropbox (ten byl ještě díky modulu do Nautila relativně dobře integrovatelný), Feedly, Wunderlist,… Aplikace pro Nextcloud mají oproti nim jednu velkou výhodu. Jsou open source a používají otevřené protokoly a formáty, díky čemuž si rozumějí se standardními desktopovými aplikacemi.

Nextcloud (ještě pod názvem ownCloud) je podporovaný GNOME Online Accounts. Pokud se tam přihlásím ke svému účtu a serveru, můžu automaticky připojit kalendář, kontakty, dokumenty a soubory. S GNOME Documents jsem se nikdy nezvykl pracovat. Sice umí uživatele odstínit od toho, kde jsou dokumenty uložené, a člověk tak s nimi může pracovat bez rozdílu v tom, jestli jsou uložené na lokálním disku nebo třeba v Nextcloudu, ale já jsem v tomto konzervativní a pracuji s dokumenty na úrovni souborů. Proto mnohem více využívám toho, že se Nextcloud díky GOA automaticky nastaví v Nautilu jako vzdálený disk. Výhodou oproti Dropboxu je, že člověk nemusí mít soubory synchronizované lokálně a nezabírají mu tak místo v počítači. U větších souborů to může znamenat pomalejší operace, u malých jako dokumenty je rozdíl téměr neznatelný. Nextcloud nabízí také vlastní aplikaci, ale ta se chová stejně jako Dropbox.

snimek-z-2017-03-01-22-42-31
Nextcloud v Nautilu

O kontakty a kalendář připojené přes GOA se postará evolution-data-server, což je backend pro různé aplikace. Bez jakékoliv práce navíc mám tak po přihlášení Nextcloudu v GOA všechny seznamy kontaktů a kalendáře synchronizované do Evolutionu, který je stále mým hlavním pracovním nástrojem, ale také do dalších aplikací, které tento backend používají. V tomto případě GNOME Calendar a GNOME Contacts. A všechno se mi to pěkně synchronizuje a je jedno, kterou z nich používám. V práci pracuji primárně s Evolutionem, doma zase spíše s aplikacemi specializujícími se na jednotlivé služby.

Spolupráce mezi e-d-s a Nextcloudem je bezproblémová, protože oba používají otevřené standard CalDAV a CardDAV. CalDAV podporuje také úkoly, což je další věc, na kterou Nextcloud používám. Můžu je použít jak z GNOME Todo, tak z Evolutionu. Stejným způsobem můžu pracovat v Evolutionu a Bijibenu také s poznámkami.

snimek-z-2017-03-01-22-47-36
Úkoly

Poslední službou, kterou mi zbývalo integrovat, byla čtečka RSS. Dlouhá léta jsem četl RSS v Opeře, ale pak jsem přešel na Feedly a rychle si zvykl na to, že k ní můžu přistupovat z různých zařízení. Nicméně i tady mi Nextcloud nabídl plnohodnotnou náhradu. A desktopovou čtečku RSS jsem našel v podobě FeedReaderu, který mimo dalších služeb podporuje i ownCloud/Nextcloud.

snimek-z-2017-03-01-22-34-49
FeedReader

Ač má Nextcloud ke všem službám webové rozhraní, dostal jsem se do stavu, kdy jej využívám jen v minimální míře. Zpravidla na cizích počítačích. Jinak si plně vystačím s desktopovými aplikacemi, které navíc nejsou nijak specifické pro Nextcloud, ale často to jsou ty výchozí, které člověk v systému nalezne.

Neméně důležitá je pro mě také integrace v Androidu. Tam mám všechny služby pokryté také, ale už to nebylo tak jednoduché jako na desktopu ve Fedoře. Kontakty a kalendáře se mi sice synchronizují do výchozích aplikací, ale na tu synchronizaci jsem musel nainstalovat aplikace CalDAV-Sync a CardDAV-Sync. Nextcloud se sice odkazuje na DAVdroid, který zvládá obojí, ale já jsem s ním měl problémy (dříve házel při synchronizaci chyby, nyní nesynchronizuje fotky). Na úkoly jsem si nainstaloval aplikaci OpenTasks. Na poznámky MyOwnNotes a na čtečku RSS ownCloud/Nextcloud Reader. K dispozici je také přímo aplikace Nextcloud, která umožňuje přístup k souborům a nabízí automatický upload vytvořených fotek a videí.

Díky Nextcloudu se mi podařilo téměř všechny důležité cloudové služby dostat pod jednu střechu a to pod střechu, která je pod svou kontrolou. Že se velmi dobře a jednoduše integrují s mým desktopem je potom obrovský bonus navíc.

5 komentářů: „Nextcloud: integrace s desktopem“

  1. plastique avatar

    „Ještě pod názvem“? Já žiju v domnění, že toto je fork oC…

    1. eischmann avatar

      V GNOME 3.22 tam je pořád položka ownCloud, od GNOME 3.24 už by měla být pojmenovaná Nextcloud. Oba projekty jsou pořád kompatibilní, takže se dá použít pro přihlášení k oběma, ale většina komunity se přesunula k Nextcloudu, takže to bude pojmenované podle toho populárnějšího.

  2. Valentino Hesse avatar
    Valentino Hesse

    Chystám se spustit také vlasní cloud řešení a tenhle článek mě pomohl se do toho pustit hned. Dnes dostavím server a jde se na to. Díky za perfektní článek.

  3. Dunny avatar
    Dunny

    Dobře popsáno. Také jsem přemigroval různé služby (CardDAV, CalDAV, file sync) do Nexctloudu – je to jednodušší na správu, má to webové rozhraní + klienty na linuxu, Windows a Androidu.

    Ještě mi chybí pořádnější implementace kalendáře (recurrence – s výjimkami, speciálními pravidly, attachments, html formatting) a podpora nějakého lepšího poznámkového bloku (na úrovni EverNote – aktuálně používám Joplin, který soubory umí synchronizovat do Nextcloudu, ale pekelně chybí webová applikace).

    Ad kalendář: Snažím se přes plugin v MS Outlook synchronizovat pracovní kalendář, ale Nextcloud to spolehlivě rozbije 🙁 Nakonec to používám pouze jednosměrně – Nextcloud jen ke zobrazení, byť ne kompletní (stále lepší, než s sebou tahat pracovní mobil).

    1. eischmann avatar

      Já synchronizuji kalendář v Nextcloudu mezi několika desktopovými klienty a DAVdroidem na mobilu a bez problémů. Otázka je, jestli ten plugin v MS Outlooku plnohodnotně podporuje standard CalDAV.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *