Před půl rokem jsem si koupil chytré hodinky. Psal jsem o tom i tady na blogu. Za tu dobu jsem si zvykl na řadu vychytávek, s kterými by se mi těžce loučilo. Jednou z věcí, které ale oceňuji nejvíc, je, že jsou skvělým pomocníkem při sportování.

samsung-gear-s3-frontier_1b9f63efb6636aa2_450x400

Nevím, jestli bych se úplně označil za jednoho z datafilů, kteří potřebují měřit všechny možné aktivity, ale je fakt, že už skoro čtyři roky si sportovní aktivity měřím a zaznamenávám v Runkeeperu. Třeba u běhání vidím největší benefit v motivaci.  Běh je hodně o psychice a dřív jsem při běhání postupně uvadal a v poslední fázi už jsem měl jenom za cíl nějak se dostat do cíle a aby to nebylo vyloženě chůzí. Jak jsem ale s Runkeeperem dostával průběžné informace o tom, kolik jsem uběhl a jakou mám průměrnou rychlost, motivovalo mě to závodit s časem a tempo nepolevovat.

Několik let jsem běhal s telefonem a popravdě to nebylo ono. Buď jsem ho měl v nějaké kapsičce a celou dobu se strachoval, že mi vypadne na zem, nebo měl ten držák na ruku, s kterým se k telefonu špatně dostává, nebo jej dokonce jen držel v ruce. To je asi úplně nejhorší varianta. Podle odborníků i takový mobil v ruce vás dokáže natolik vyvést z osové rovnováhy, že prostě běžíte špatně.

Zbavit se při sportovních aktivitách mobilu tak bylo jedním z hlavních důvodů, proč jsem si chytré hodinky koupil. Samsung Gear S3 jsem si vybral také kvůli tomu, že si do nich člověk může nahrát hudbu a při běhání si ji pouštět do bluetooth sluchátek. Hudba mi při běhání taky pomáhá.

A jaké jsou zatím zkušenosti? Jsem nadšený. Běhání s hodinkami je výrazně pohodlnější a přirozenější než s mobilem. Na ruce je téměř necítíte, nemusíte se bát, že vám spadnou, při běhu jsou mnohem snadněji dosažitelné a ovladatelné.

Co se týče hudby, tak je páruji s bluetooth headsetem Sony SBH70, který jsem dostal k mobilu. Na běhání je jako dělaný. Je to taková ta podkova kolem krku, takže se nemusíte bát, že by jeho váha vytahovala při běhání špunty z uší. Spárování vyžadovalo nějaký čas zkoušení, hlavně kvůli headsetu, který se nejlépe páruje přes NFC, což jde ale jen s mobilem. Hodinky se před bluetooth párují v pohodě. Do hodinek můžu nahrát až 2,5 GB hudby, což je pro moje potřeby až až. Jen to nahrávání přes bluetooth trvá.

Skvělou funkcí z mobilu, která mi chybí, bylo propojení Spotify a Runkeeperu. Runkeeper hlásil Spotify moje tempo a Spotify mi podle toho vybíralo písničky odpovídající rychlosti. To asi nebude v hodinkách hned tak realizovatelné. Zaprvé to bude vyžadovat LTE modul a zadruhé by to asi vyždímalo baterii velmi rychle. Stačilo by mi ale, kdyby šlo do hodinek nahrávat ze Spotify hudbu do offline módu, jako to jde do mobilu. Bohužel aplikace Spotify pro hodinky Gear je dost primitivní a umí jen ovládat jiné hrající zařízení.

Co se týče měření aktivit, tak jsem s Gear S3 spokojený. GPS signál chytnou velmi rychle, i když jsou mimo dosah mobilu, měří srovnatelně s moderními mobily. Dostupná je pouze aplikace Samsung Health, ale ta podporuje synchronizaci se vším možným včetně Runkeeperu. SH mi stejně jako Runkeeper na mobilu hlásí průběžně statistiky. Má i různé módy, kde běžce vede za ručičku – zrychli, zpomal, máš moc vysoký tep apod. Jako výchozí mód je zapnutý „lehký výklus“ a když jsem šel s hodinkami běhat poprvé a nic netušíce zapnul tento mód, bylo to poprvé, kdy mě někdo pořád upozorňoval, že běžím moc rychle 😀

V režimu, kdy hodinky zaznamenávají polohu pomocí GPS modulu, měří konstantně tep a posílají hudbu do bluetooth headsetu vydrží zhruba 5 hodin, což je víc než dost na všechny mé intenzivní aktivity. Na nějaký celodenní výšlap už by to ale mohlo být málo. Na druhou stranu pokud vypnete bluetooth, dostanete se na ještě o dost (odhadem dvojnásobnou) výdrž.

Zklamáním je trochu měření tepu. Není tak spolehlivé, jak jsem původně doufal. Třeba při běhu mi přijde docela přesné, ale pak jsou aktivity, kdy mi hodinky pořád ukazují klidový tep 80, i když už mi vyskočil minimálně na 110. Pak třeba po 10 minutách se najednou vzpamatují a měří téměř úplně přesně (srovnáváno s bederním pásem, který je asi nejspolehlivější). Jak jsem ale četl recenze, s přesností měření tepu mají problém prakticky všechny chytré hodinky včetně nejnovějších Fenixů, které se považují za etalon sportovních hodinek.

Kromě běhu používám hodinky i na další aktivity, na které chodím „na lehko“, třeba běhání na lyžích. U delších aktivit, kde je navíc řádně oblečený nebo mám přímo baťoh, jako turistika, pak používám spíš mobil. Ten má zase tu výhodu, že se jednodušeji nabíjí v terénu. Hodinky vyžadují kolébku.

Jeden komentář: „Běhání s hodinkami“

  1. […] a musím říct, že i po roce jsem s nimi hodně spokojený (napsal jsem o prvních dojmech a taky jak je používám na běhání). Fungují velmi dobře jako sport tracker, umí volat, mají velmi nadprůměrnou výdrž, […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *