XPS 13: po 10 letech s Thinkpady u Dellu

V Red Hatu máme po třech letech nárok na nový notebook. Tento měsíc jsem tak měnil Lenovo ThinkPad X240 za něco novějšího. Standardně se u nás fasují ThinkPady, ale já se rozhodl požádat si o výjimku a pořídit si Dell XPS 13. Po čtyřech ThinkPadech (T61, T400s, X201 a X240) a deseti letech jsem minimálně v práci změnil značku notebooku na Dell.

Hlavní důvod, proč jsem se rozhodl pro XPS 13 je HiDPI displej. Těch bude postupně přibývat a pokud je chceme v RHELu a Fedoře dobře podporovat, musíme je v desktop teamu používat. Musím říct, že displej na XPS 13 je opravdu skvělý. Rozlišení 3200×1800 na 13,3 palcích je 250 DPI. Ostrost perfektní. Pixely prostě nevidíte a věci jako subpixelové vykreslování písma už nepotřebujete. Displej je také dotykový, ale to je vlastnost, kterou nepředpokládám, že budu výrazněji používat. Jediné, co mi na displeji trochu vadí, je, že je lesklý, já preferuji spíš matné.

Dalším důvodem bylo to, že Dell je momentálně výrobcem notebooků, který podporuje Linux nejlépe. Prodává XPS 13 Developer Edition, na kterém je předinstalované Ubuntu, má vlastní tým linuxových vývojářů, jako první se zapojil do Linux Firmware Update Service, velmi dobře komunikuje s linuxovými firmami včetně Red Hatu.

XPS 13 je opravdu pěkný kus hardware. Hliníkové tělo vypadá važně pěkně, i když se bojím, že nebude zdaleka tak praktické jako plastové tělo u ThinkPadů, které snese opravdu hodně. Jsem zvědavý, jak bude tělo XPS 13 odolné vůči škrábancům a vůči případným pádům. Nicméně zpracování je výborné a působí mnohem lépe než X240. Rámečky kolem displeje jsou minimální a XPS 13 tak nabízí větší displej než X240 a přitom má menší tělo.

Co mi zatím přijde o cosi horší než Thinkpadů, je klávesnice. Kvůli tenkému tělu má klávesnice nízký zdvih a zatím se mi na ní nepíše tak dobře, ale možná to je jen otázka zvyku. Aspoň to nemá takové šílenosti jako PrtScr hned vedle pravého Altu jako na některých klávesnicích u ThinkPadů.

K notebooku mám taky dockovací stanici TB16, která se připojuje přes rozhraní thunderbolt. Ta utáhne až dva 4K monitory a funguje s Linuxem výborně. Musíte ale vypnout zabezpečení přístupu přes thunderbolt. Intel už na podpoře Linuxu pracuje, ale ještě to nějaký čas potrvá.

Podpora Linuxu je u XPS 13 celkově výborná. Zatím jsem si nevšiml něčeho, co by ve Fedoře nefungovalo. Výdrž je při běžné práci na wifi zhruba 9 hodin nejen podle mého pozorování, ale i podle testů, které provádí náš hardwarový tým. Není to tolik jako u X240, ale ten má mnohem větší kapacitu baterky.

Fedora Workstation si taky docela slušně poradí s HiDPI monitoru. Prostředí a základní aplikace škálují dobře. Horší to je s aplikacemi napsanými ve starších frameworcích jako třeba GIMP. U nich sice škáluje písmo, podle kterého se často nastavuje zbytek rozhraní, ale o ikonách to neplatí. V GNOME na Waylandu fungují dobře i automatické změny škálování u oken přetahovaných mezi HiDPI monitorem v XPS 13 a monitorem externím s normální DPI. Jen musí aplikace běžet na Waylandu nativně.

GIMP na HiDPI monitoru

Pokud chcete špičkový kompaktní notebook, který bude perfektně fungovat s Linuxem, tak XPS 13 můžu jenom doporučit. Jen ta cenovka…

4 komentáře: „XPS 13: po 10 letech s Thinkpady u Dellu“

  1. jskladan avatar

    „…subpixelové vykreslování písma už nepotřebujete…“ – to je jedine dobre, vzhledem k tomu jak tragicky (ne)funguje…

  2. Ondrej Spacil avatar
    Ondrej Spacil

    Hezka recenze. Jedine co zamrzi je chybejici trackpoint – nejde nahodou k novym Dellum prioobjenat? Tvar notebooku ale nenaznacuje, ze by se tam jeste vesel.
    HiDPI v linuxu funguje prozatim dost spatne, vetsina DE neumoznuje nastavit necelociselny pomer zvetseni, ktery by se hodil napr. na FullHD displeji v notebookach.

  3. gakithekiller avatar
    gakithekiller

    Bude X240 na prodej?

  4. […] třemi lety jsem si jako pracovní počítač pořídil Dell XPS 13 a pochvaloval si, jak funguje s Linuxem. Jedná se o model, který je pro Dell takovou výkladní […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *