Půl roku na Rawhidu

Už je to půl roku, co jsem přešel na domácím počítači na Fedora Rawhide, vývojovou rolling release verzi Fedory. Jaké jsou mé dosavadní zkušenosti?

rawhide

Rawhide je takový „master“ Fedory, nikdy nekončící vydání, do kterého přistávají nové a nové verze balíčků. Jednou za půl roku se z něj oddělí větev, z které se po několika měsících testování stane stabilní vydání.

Z Rawhidu jsem měl docela respekt. Zkoušel jsem na něj přejít před několika lety a tenkrát se mi to ani nepovedlo. V posledních letech se ale klade důraz na zvyšování kvality Fedory a týká se to také Rawhidu. Nedávno byly zrušené alpha vydání, protože cílem je udržovat v alpha kvalitě už Rawhide, takže při oddělení větve už by budoucí vydání mělo mít alespoň alpha kvalitu.

To můžu po půlročním používání Rawhidu na domácím notebooku jenom potvrdit. Vlastně jsem nenarazil za žádnou zásadní komplikaci. Jen při bootu člověk vidí trochu víc warningů. Ze softwarem z repozitářů Fedory jsem zatím problémy neměl, ale to už tak úplně neplatí pro repozitáře třetích stran. Ty často nedrží s Rawhidem krok a objevují se problémy se závislostmi. To bolí zvláště u kodeků z RPMFusion. Naštěstí tu máme Flatpak. Přes něj jsem vyřešil Spotify a na multimédia stačí nainstalovat VLC a MPV a má člověk po starostech. Stejně jako se Flatpak hodí na provoz aplikací třetích stran na velmi starých distribucích, hodí se i na těch bleeding edge.

Samozřejmě všem běžným uživatelům budu i nadále doporučovat stabilní vydání Fedory, ale pokud patříte mezi early adopters a rolling release vám ve stabilních vydáních chybí, můžu přechod na Rawhide doporučit. Opravdu se jeho kvalita hodně zlepšila a malé děti nežere 🙂

Mimochodem víte, po čem je Rawhide pojmenovaný? Po westernovém seriálu o kovbojích, který běžel v televizi v 60. letech. Na úvodní znělce je docela dobře znát, proč po něm pojmenovali právě rolling release distribuci:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AKC8pSFg1Vw&w=560&h=315]

3 komentáře: „Půl roku na Rawhidu“

  1. Pavel Lisý avatar
    Pavel Lisý

    Doporučuji shlédnou i verzi Rawhide z filmu Blues Brothers, hezky vystihuje atmosféru uživatelů Rawhide v minulosti: https://www.youtube.com/watch?v=ew1sSznDcWA 😉

    Jinak doporučuji opravit covboj na kovboj (je to česky) nebo na cowboy (je to o krávách)

    1. sesivany avatar

      Jasně, já tam měl původně cowboy a pak si uvědomil, že vlastně existuje i český přepis, a dal tam kovboj, jen jsem tedy zapomněl na to c a zůstal tam takový patvar 🙂 Opraveno.

  2. František Nebojsa (@Alkoholik5) avatar

    Chci jen upozornit na nebezpečný Facebok .- shromažďuje IP adresy a zámětně je blokuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *