Problém s exkluzivními distribučními kanály softwaru

,

Za posledních několik let vyrostly dva největší distribučními kanály softwaru – Apple App Store a Google Play. Vývojářům umožňují snadnou distribuci softwaru z jednoho místa milionům uživatelů. Těm naopak poskytují obrovskou nabídku aplikací, které lze nainstalovat jedním kliknutím a které jsou navíc otestované, a u kterých se Google a Apple snaží, aby byly pokud možno bezpečné. Má to ale jednu chybu…

App Store a Google Play mají na iOS, respektive Androidu prakticky exkluzivitu v distribuci softwaru. Výrazně více to platí o iOS, kde je instalace aplikace mimo App Store vyloženě netriviální a mimo schopnosti běžného uživatele. U Androidu je to výrazně jednodušší, ale také ne samozřejmé.

V čem je problém? Prakticky tím ztrácíte kontrolu nad tím, co na vašem zařízení může běžet. Ukazuje se to třeba nyní na případu Telegramu v Rusku. Ten odmítl místnímu regulátorovi vydat klíče od šifrované komunikace jeho uživatelů a byl zablokovaný. Zcela blokovat nějakou službu dnes není úplně jednoduché. Telegram prý pracuje na úpravách, které sice sníží rychlost, ale blokování obejdou, aniž by uživatelé museli cokoliv dělat. Do budoucna si pohrává s myšlenkou distribuovaného DNS v blockchainu, které by takové blokování ještě více znesnadnilo.

Už když se poprvé blokování Telegramu začalo řešit, říkal jsem si, že existuje jedno velmi efektivní „zabití“ určité služby. A to je požádat Apple a Google o stažení aplikací z jejich oficiálních distribučních kanálů. A přesně to ruský regulátor dneska podle zpráv udělal. Uživatelé si možná ještě rozjedou na pár kliknutí nějakou VPN, zvláště v zemích, kde je blokování internetových služeb rozšířené, je to běžné i mezi uživateli bez velkých technických znalostí, ale jen naprosté minimum z nich si kvůli tomu bude jailbreakovat iPhone.

Tento způsob blokace je účinný také v tom, že můžete efektivně potlačovat také služby, které jsou decentralizované. Uživatelé Jabberu a podobných decentralizovaných komunikačních služeb tvrdí, že jsou mnohem méně náchylní na blokování než centralizované služby jako Telegram. To je u blokování na úrovni síťového provozu jistě pravda, ale představte si, že si autority u Applu a Googlu vynutí stažení všech klientů Jabberu. Čím se ke své službě připojíte? Řešením by byl webový klient, ale uživatelský zážitek natolik poklesne, že uživatelé stejně utečou jinam.

Je samozřejmě otázka, jak se Apple a Google zachovají, můžou Telegram podržet a výzvu ignorovat či odmítnout, ale sami by se tím vystavovali riziku postihu a případné blokaci. A jak už se několikrát ukázalo, nebylo by to poprvé, kdy tyto firmy podobnému tlaku ustoupily. Jde tu přece jenom o byznys za miliardy dolarů.

Ať už se v tomto případě rozhodnou jakkoliv, problém zůstává stejný: nejste to vy, kdo rozhoduje o tom, co poběží na vašich zařízeních, ale Apple a Google. Zvláště u Applu to platí téměř absolutně a je to asi nejsilnější důvod, proč jeho produkty nepoužívám.

V tomto jsem pořád rád za otevřenost desktopových platforem (ať už to jsou Windows nebo Linux). Nabízejí způsoby, jak omezit možnosti, odkud se může software instalovat a přiblížit se tak „bezpečnému“ modelu exkluzivního distribučního kanálu, ale pořád jsou otevřené softwaru z jiných zdrojů. Zablokovat klienta Telegramu zde by bylo prakticky nemožné a ruský regulátor se o to ani nepokouší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *