Právo na mazání

Telegram tento týden dost výrazně rozšířil možnosti mazání zpráv v rámci snahy o co největší soukromí uživatelů. Reakce však uživatelů jsou však zatím smíšené, kde leží hranice práva na mazaní online konverzací?

Telegram doteď umožňoval smazat jakoukoliv vaši zprávu na obou stranách konverzace do 48 hodin od poslání. To je funkce, která se pomalu stává standardem a začínají ji podporovat i služby jako Messenger nebo WhatsApp. Telegram ale zašel tento týden ještě mnohem dál. Umožňuje smazat jakoukoliv zprávu v chatu (i od protistrany) bez časového limitu. Dokonce kompletně celou historii kteroukoliv ze stran konverzace. To samé může udělat kterýkoliv z účastníků soukromého skupinového chatu.

Právě možnost mazat zprávy ostatních považuje část uživatelů za překročení hranice. Já osobně to tak nevidím. V online světě zanecháváme řadu soukromých a citlivých informací, ke kterým historie chatů bez debaty patří. Lidi dost často podceňují, co se může s takovými daty dít. Představte si, že veškerá historie chatů ve vašem oblíbeném komunikátoru je volně dostupná a pod vaším jménem vyhledatelná na Internetu. Asi to pro většinu z vás není úplně příjemná představa, že? Přitom se nejedná o úplně nereálný scénář. Velké úniky dat uživatelů se stávají v lepších rodinách. A bohužel v momentě, kdy se jednou vaše data uloží, už si často žijí svým životem, aniž byste to mohli nějak ovlivnit.

Takový WhatsApp sice dává od ukládání historie ruce pryč, ale umožňuje automatické zálohování na servery Googlu nebo Applu a vaše data skončí tam, aniž byste si to vůbec přáli. Stačí, když si to zálohování nastaví protistrana. A vy definitivně ztrácíte kontrolu nad vašimi daty.

Proto se mi líbí víc přístup Telegramu, který ukládá historii běžných chatů na svých serverech. Je to subjekt, na kterém se obě strany dohodly tím, že jej používají ke komunikaci. Neposílá data žádné třetí straně, s kterou nemusí jedna ze stran souhlasit. Pořád jsou ale data na serverech Telegramu. K žádnému úniku zatím nikdy nedošlo, ale nikdy nevíte. Kontrolu nad daty vám dává až možnost je kompletně smazat.

Otázkou zůstává, jestli by se to mělo týkat i zpráv protistrany. Můj osobní názor, že v případě dvoustranných chatů ano. V případě soukromých konverzací by mělo právo na smazání převažovat nad právem protistrany na archivaci. Pokud smažete jen své zprávy z chatu, pomůžete si pouze částečně. Protistraně i tak zůstávají možnosti. Sprovodit taková data ze světa kompletně je prakticky nemožné. Protistrana si je může vykopírovat, udělat screenshot, vyexportovat všechna svá data z Telegramu na disk. K tomu je potřeba ale určitá manuální práce, takže si nemyslím, že by se to dělo v nějakém větším rozsahu.

Kde si myslím, že Telegram šlápl vedle, je mazání celých chatů kterýmkoliv z účastníků. Takové chaty mají klidně desítky uživatelů a jeden z nich, aniž by se do konverzace třeba někdy zapojil, může historii smazat pro všechny. Stejně tak selektivní mazání starých zpráv protistrany může sloužit k manipulaci, takže tady bych se přikláněl k řešení „buď nic nebo všechno“.

Hledání ideální hranice je těžké, ale jsem rád, že se tím nějaká služba zabývá. Málokdo k tomu má motivaci. Pro některé služby je informační vytěžování dat uživatelů přímo součástí jejich byznysu, pro některé zase není soukromí uživatelů taková priorita.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *