Samsung Galaxy Buds+: první zkušenosti

Před tři čtvrtě rokem jsem psal o zkušenostech s mými prvními zcela bezdrátovými sluchátky – Samsung Galaxy Buds. Byl jsem s nimi spokojený, ale před měsícem jsem o ně docela epickým způsobem přišel. Nakonec jsem se rozhodl, že si je pořídím znovu, tentokrát v nové generaci.

První generace Galaxy Buds mi měsíce dobře sloužila, ale stala se mi taková situace, kdy jsem si sluchátka dával na zastávce šaliny do uší a pravé sluchátko mi vyklouzlo z ruky a spadlo na dlažbu ostrůvku. Hop, hop, hop a doskákalo až do kolejiště. Zrovna se blížila šalina, tak jsem si řekl, že počkám, až přejede, a zvednu si ho. Jenže sluchátko přistálo přesně do drážky koleje a šalina ho vzápětí spolehlivě rozjela. Dnes se tomu směju, ale tenkrát jsem byl fakt naštvaný, protože jsem v sekundě přišel o 4 tisíce.

Zkoušel jsem zjistit, jestli jde jedno sluchátko dokoupit, protože vyhodit celý set kvůli jednomu sluchátku by byla škoda. Na eBay jde koupit jenom jedno sluchátko z druhé ruky za rozumnou cenu (do 1000 Kč). Asi od chudáků, kterým se stalo něco podobného. Bylo mi ale jasné, že to nepůjde jenom tak vyměnit kus za kus, protože jsou nějakým způsobem spárovaná. To se mi potvrdilo, když jsem psal partnerskému servisnímu středisku Samsungu. Na Internetu jsem se dočetl, že doplnění jednoho sluchátka není možné, ale servisní středisko mi odpovědělo, že to možné je. Nové sluchátko a servisní zákrok v podobě spárování sluchátka se zbytkem na úrovni firmwaru ovšem vyjde na 3200 Kč. V té době se dala zcela nová Galaxy Buds pořídit za 2800 Kč.

To je taková klasika v odvětví spotřební elektroniky. Náhradní díly a oprava často stojí stejně nebo i víc než zcela nové zařízení se zárukou na další dva roky. A příroda pláče.

Já se nakonec rozhodl počkat na novou generaci Buds nazvanou prostě jen Galaxy Buds+. Měl jsem je předobjednané hned po uvedení a dostal je před dvěma týdny. Oficiální cena je o trochu vyšší než u první generace (4499 vs 3990 Kč). Dnes jsou sehnat už od 3600, zatímco starší generace od 2600. Stojí ten rozdíl za to?

Spekulovalo se, že nová generace bude mít aktivní potlačení hluku (ANC), což se nakonec nepotvrdilo. Nicméně těžko to čekat v takové cenové kategorii. Zcela bezdrátová sluchátka s nejlepším ANC – Sony WF-1000XM3 – stojí 6 tisíc. Apple AirPods Pro potom dokonce přes 7. Konkurentem Buds jsou spíš standardní Airpods, které stojí 4500, a troufnu si říct, že nová generace je po všech stránkách lepší.

Silnou stránkou první generace byla velikost. Patří k nejmenším a tudíž i nejméně nápadným zcela bezdrátovým sluchátkům. To byl hlavní důvod, proč jsem si je kupoval. To se u nové generace nezměnilo. Sluchátka mají prakticky identické rozměry, krabička mi přijde snad i o trochu menší. Jen jsou o mírně těžší, protože mají větší baterie.

Buds+ vs Buds: nabíjecí krabička

Právě za výdrž byla první generace nejvíc kritizovaná. Dokázala hrát 5-6 hodin a jednou tolik po dobití v krabičce. To je podprůměr. Buds+ vydrží hrát 11 hodin a společně s dobitím v krabičce dohromady 22 hodin. Musím říct, že mě výdrž u první generace nijak nelimitovala. Mám je na poslech v terénu, kde je většinou neposlouchám déle než hodinu. V práci i doma mám velká sluchátka na seriózní a delší poslech. Nicméně větší výdrž na škodu není a Samsungu se tady podařilo posunout z podprůměru na špičku. Výrazně se zvýšila i rychlost nabíjení. Nyní vám už 3 minuty nabíjení vydrží na hodinu hraní.

Buds+ vs Buds: otevřená nabíjecí krabička

Dalším zlepšením jsou kvalitnější hovory. Zachytávání řeči je u sluchátek vždycky problém kvůli vzdálenosti mikrofonů od úst. Buds+ mají na každém sluchátku jeden vnitřní a dva venkovní mikrofony, což by mělo hovory výrazně zkvalitnit. A musím z vlastní zkušenosti říct, že lepší jsou.

Buds+ vs Buds: sluchátka

Další oblastí zlepšení je samotná reprodukce. U takto malých sluchátek můžeme těžko čekat top zvuk, ale už první generace žádnou ostudu nedělala. Nicméně měla vyloženě referenční zvuk. Hrála věrně, ale většinu lidí to neoslní. Ti chtějí basy. Buds+ tak mají více basů. Navíc mají dvoufázový reproduktor, což pomáhá i na druhé straně spektra – u výšek. Rozdíl jde poznat okamžitě a musím říct, že i mně se zvuk u Buds+ líbí víc.

Co se týče podpory Bluetooth kodeků, tak se nic nezměnilo. Pořád jsou podporované vedle základního SBC také AAC a Scalable Codec. Scalable je proprietární kodek od Samsungu, který je zaměřený na stabilitu spojení. A musím říct, že si nevybavuju, že by mi zvuk byť jen na sekundu někdy vypadl. Nicméně tento kodek podporují pouze telefony od Samsungu. Pro všechny ostatní tu je AAC. Pokud člověk nepotřebuje HiFi zvuk, což je u tohoto typu sluchátek zbytečnost a použitý kodek (např. LDAC) by kladl zbytečně vysoké nároky na chip, vystačí si dnes jen s AAC. Je to výrazně lepší kodek než AptX a podporuje ho drtivá většina mobilních zařízení (vše s libovolnou verzí iOS a Androidem 8 a novějším).

Když jsme u Bluetooth, je dobré zmínit další podstatné zlepšení: Buds+ dokáží být připojené k několika zařízením zároveň. V mém případě to znamená, že nemusím přepínat mezi mobilem a hodinkami.

Zlepšilo se také zvýraznění okolních zvuků. Buds mají slušné pasivní rušení okolního hluku, které se sice nevyrovná ANC, ale můžete díky němu na ulici přeslechnout doslova životně důležité zvuky. Proto Buds nabízí zvýraznění okolních zvuků. Nyní má prominentnější místo hned na úvodní obrazovce aplikace, kde můžete přepínat mezi třemi úrovněmi intenzity. Mám taky pocit, že funguje lépe, s výrazně menším množstvím šumu.

Samsung také zapracoval na kvalitnějším zpracování krabičky, což člověk pozná už při otevírání. Naopak nejsem úplně nadšený z toho, že nová generace vyměnila matný povrch za lesklý. Je to věc, kterou nosím různě po kapsách s klíči a myslím si, že lesklý povrch bude výrazně náchylnější na škrábance, ale nechám se mile překvapit.

Je tedy rozdíl 1000 Kč v ceně mezi generacemi opodstatněný? Myslím si, že ano. Buds+ sice nepřináší oproti první generaci žádnou killer feature, jakou by bylo třeba ANC, ale zlepšuje téměř vše. Otázkou taky je, jestli má smysl investovat do dražších zcela bezdrátových sluchátek, jako jsou Buds, když podobnou službu dnes zvládnou neznačková zcela bezdrátová sluchátka z Číny za 500 Kč. Jak ukazuje i můj případ, jedná se o zařízení, které je náchylné na ztracení, poškození, případně úplné zničení.

Já pořád věřím, že incident s tramvají byl jen ojedinělý a že nové Buds mi vydrží dlouho a za lepší zvuk, větší pohodlnost, design a výdrž jsem ochotný si jednou za čas připlatit. Pokud bych ale o ně za chvíli zase přišel, asi už bych zvažoval nákup něčeho, co za 20 % ceny odvede 80 % muziky. Přece jenom dávat několik tisíc každý rok za sluchátka na poslech hudby na ulici je přece jenom hodně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *