Softwarové klávesnice na Androidu

Softwarové klávesnice v mobilu jsou něco, co jsem doteď vůbec neřešil. Používal jsem to, co bylo na daném telefonu jako výchozí. Nicméně když si uvědomíte, že přes ně jde vše, co na mobilu napíšete, rozhodně stojí za trochu pozornosti.

Před časem jsem si všiml jedné zajímavé věci. I když jsem vyhledával v DuckDuckGo ve Firefoxu, z nichž ani jeden by neměl tyto údaje nikam předávat, všiml jsem si, že se mi začaly na hledané věci zobrazovat reklamy.

O tom, proč si myslím, že společnosti jako Google nebo Facebook by o nás nemusely vědět všechno, jsem psal letos v lednu.

Nějaký čas jsem tomu nemohl přijít na kloub. Až jsem se minulý týden dočetl, že něco podobného pozorují i ostatní uživatelé klávesnice od Samsungu. Ta bylo v mé S10 výchozí a nechal jsem si ji nastavenou právě proto, že jsem doufal, že data o tom, co píšu, nepůjdou přímo Googlu.

Jak se ukázalo, hluboce jsem se mýlil. Když jsem hledal podmínky nakládání s osobními údaji, klávesnice od Samsungu mě odkázala přímo na Google. Vypadá to tedy tak, že ona klávesnice je pouze nějaké rozhraní nad věcmi od Googlu. A pokud chcete, aby všechno, co napíšete, nešlo rovnou Googlu, asi to nebude ta úplně nejlepší volba.

Když jsem hledal náhradu, tak nejdříve jsem hledal mezi open-source variantami. Narazil jsem na OpenBoard, který je založený na klávesnici z AOSP. Otevřený kód, dostupné dokonce na F-Droidu, bez jakékoliv závislosti na Googlu. Na můj vkus ta klávesnice byla opravdu jednoduchá a z nějakého důvodu mi nefungovalo doplňování.

Dále mi byla doporučená klávesnice AnySoftKeyboard. Také open-source, také dostupné na F-Droidu, zakládající si na ochraně soukromí. Oproti OpenBoardu byla výrazně pokročilejší – široká podpora jazyků, různá rozložení, témata, hromada různých nastavení. Chvíli jsem si ji ladil, až jsem ji dostal do stavu, s kterým bych dokázal fungovat. Něco ale pořád nebylo ono, psaní nešlo tak rychle, doplňování nebylo tak dobré, jak jsem zvyklý (i když se umí učit, takže by to bylo časem asi lepší).

Pak jsem si ještě vzpomněl na SwiftKey, klávesnici, kterou jsem jako výchozí používal na telefonech od Sony. To prostě bylo ono. Lepší doplňování, lepší rozložení, adaptivní téma (přepínalo mezi světlým a tmavým tématem společně se zbytkem systému). SwiftKey je z funkčního pohledu asi to nejlepší, co na Androidu najdete, a vůbec se nedivím jeho popularitě.

SwiftKey patří Microsoftu a není open-source. Nicméně když jsem nikde nenarazil na informace o tom, že by Microsoft prodával data ze SwiftKey někam dál. Požádá vás o zasílání dat o vašem psaní pro zkvalitňování svých produktů a služeb, ale tuto volbu můžete nechat vypnutou a SwiftKey už vás s ní nikdy dál neotravuje.

Nejsem tam ani přihlášený pod žádným účtem, aby data o mém psaní nešla na server ani za účelem synchronizace častých slov apod. To je samozřejmě za cenu toho, že až budu mít nový mobil, klávesnice se bude muset učit od nuly, ale zatím jsem to tak dělal vždy a neměl jsem s tím problém.

Co se týče soukromí, tak největší jistotu máte u nějakého zavedenějšího open-source projektu jako AnySoftKeyboard. Se SwiftKey pořád musíte důvěřovat Microsoftu, že klávesnice nakládá s daty tak, jak tvrdí, že nakládá. Zatím jsem ale nenarazil na indicie, že by tomu tak být nemělo.

Každopádně doporučuji věnovat trochu času tomu, jakou klávesnici používáte a jak nakládá s vašimi daty. Můžete používat třeba e2e šifrovaný komunikátor, ale je vám to k ničemu, když vše, co do něj napíšete, pak směřuje skrz klávesnici z vašeho mobilu k někomu jinému.

Jak jste na tom vy? U které klávesnice jste skončili?

2 komentáře: „Softwarové klávesnice na Androidu“

  1. W73 avatar
    W73

    Nevím jestli je to TO řešení, ale já mám Netguard z fdroidu a zakázaná data selektivně na jednotlivé appky. Takže Gboard nic posílat nemůže. ale netuším jestli to nepředává ještě v rámci telefonu něčemu jinému.

  2. honzaavc avatar

    Já jsme se z gboaedu zkoušek premigtovat na AnySoftKeyboard.
    Ale nějak se mi to nepodařilo zvyknout i když jsme ladik nastavení. A pak jsem to nějak vzdal. Protože stejně mám číšníky telefon s malwarem, používám kontrolu gramatiky a stejně nemám telefon který by nebyl závislý na googlu..
    A odložil jsem to na dobu až zbohatnu a poběží mi na routeru nextcloud který bude šifrovaný a synchronizovaný s jinými uživateli. Nemá nějaká klávesnice synchronizaci dat do nextcloudu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *