Americké volby: sázkařská příležitost roku

Letošní americké prezidentské volby docela slušnou adrenalinovou podívanou. Kvůli vyššímu podílu korespondenčních hlasů se totiž průběžné výsledky přelévaly a nějaký čas to bylo docela drama. Čím se ale ještě vyznačovaly byl docela zásadní rozpor mezi skutečnými šancemi kandidátů a preferencemi sázkařů. A dalo se na tom slušně vydělat.

Normálně je obhajující prezident jasný favorit. Naposledy neobhájil George Bush st. v roce 1992, ale tenkrát to nebyly úplně normální volby, protože v nich kandidoval silný nezávislý kandidát, který nakonec získal 19 % hlasů a vzhledem k tomu, že byl pravicového ražení, sebral je především Bushovi. Naposledy tak v duelu dvou silných kandidátů neobhájil Jimmy Carter v roce 1980. A ten je považovaný za nejslabšího prezidenta novodobé historie.

I tak měl ale po většinu svého úřadování vyšší podporu než Donald Trump. Ten měl během svého úřadování suverénně nejmenší podporu od začátku jejího sledování (1945) a že za tu dobu byli nepopulární prezidenti jako například Gerald Ford. Proti Trumpovi mluvily i další věci:

  • demografický vývoj, kdy jen v Pennsylvánii přibylo od posledních voleb několik set tisíc voličů, kteří přirozeně tíhnou k demokratům,
  • vysoký odpor vůči jeho osobě. Více než polovina lidí, která se chystala k volbám, vylučovala jeho volbu. U jeho kandidáta to bylo výrazně méně. Kdyby se nezměnil žádný jiný faktor, nemohl by vyhrát, ani kdyby získal všechny nerozhodnuté voliče,
  • a především to byly průzkumy, podle kterých s Bidenem prohrával ve většině rozhodujících států o několik procent.

Přes všechna tato fakta byl Tipsport plný sázkařských analýz, které jednoznačně favorizovaly Trumpa. A psali je lidi, kteří na něj klidně vsadili několik set tisíc. Našli se dokonce takoví, kteří byli schopní vsadit takové peníze i na jeho vítězství v „popular vote“ (prostém součtu všech hlasů), což byla úplná chiméra, protože už v minulých volbách Trump popular vote s nepopulární Clinton prohrál o zhruba 3 miliony hlasů. Jeho šance, že vyhraje popular vote přitom byla reálně tak 100:1. Nešlo o to, jestli, ale o kolik.

Všechny analýzy, které favorizovaly Trumpa, se opíraly kromě čistě subjektivního vnímání jeho politiky o dvě věci: 1. průzkumům nevěřím, už minule ho podceňovaly, 2. na jeho meetingy chodí tisíce lidí, na meetingy Bidena se sjede pár aut.

K prvnímu lze dodat to, že průzkumy se opravdu můžou mýlit (a také se opět do určité míry mýlili), ale zatímco minule byla Trumpova ztráta na Clinton celonárodně podle průzkumů zhruba 2 %, nyní byla na Bidena až 3x větší. Všechny agentury pracovaly na tom, aby své odhady zlepšily, Trumpovy šance měly tendenci spíše zveličovat než naopak. Když byl třeba náskok Bidena o statistickou chybu (2-3 %), označovali situaci v daném státe za remízu. Aby Trump nakonec vyhrál, muselo by nastat výrazně větší překvapení než před 4 lety. Největší od počátku měření preferencí.

K druhému lze dodat to, že stěžejním bodem Bidenovy kampaně byla kriticka Trumpova přístupu ke Covidu a výrazně opatrnější postoj k epidemii. Logicky tak nedávalo smysl dělat předvolební setkání pro tisíce lidí a riskovat, že se tam ve větším počtu nakazí (jako se ostatně stalo na Trumpových akcích), což by celou kampaň zdiskreditovalo. Že větší účast na Trumpových akcích, byl tak jen jeden velký optický klam.

Asi nejsofistikovanější veřejný model na prognózu výsledku voleb byl od projektu FiveThirtyEight. Ten pracoval s desítkami průzkumů z jednotlivých států, dával jim váhu podle serióznosti a proháněl je přes svůj pravděpodobnostní model. Pár týdnů před volbami tento model dával Bidenovi 87% šanci na vítězství. Přepočteno na sázkový kurz je to asi 1,15:1. V ten moment byly kurzy 1,60 pro Bidena a 2,2 pro Trumpa. Tak velký rozdíl kurzu oproti sofistikovanému modelu se jen tak nevidí a je to nádherná příležitost na sázku. Jak se volby blížily, model zvýšil Bidenovy šance dokonce na 89 %, kurzy u sázkovek zůstaly zhruba stejné. V popular vote dával tento model Bidenovi >97% šanci. Kurz byl přitom 1,12, což není moc, ale za sázku prakticky na jistotu pořád pěkné.

Modely jsou ale jen tak dobré, jako jsou průzkumy, z kterých vycházejí. Nemohly se opět seknout? Kdyby vyšly do puntíku, Trump zažije historickou prohru, kterou od prohry Cartera nepamatujeme. Už v týdnu před volebním dnem, byly signály, že to nebude tak jednoznačné. Na Floridě sice podle veřejných průzkumů vedl Biden o cca 2 %, ale už to, že tak velký a důležitý stát demokrati v úplném finále kampaně vzdali a zaměřili pozornost na jiné státy, značilo, že to tam dopadne přesně naopak. Dalším varováním byla Iowa, kde měl podle průzkumů navrch Trump, ale jen o 1,5 %. Těsně před volbami ale přišel průzkum, který mu dával náskok v Iowě 7 %, což mohlo napovídat o posunu v rovnováze sil na celém středozápadě.

Volební noc byla pro některé jak sportovní událost. Já vydržel asi do jedné v noci, kdy začaly proudit první výsledky z exit pollů, ale znám lidi, kteří vydrželi celou noc. Sledovat ČT nebo CNN Prima News nemělo moc smysl. Nedá se jim upřít snaha tu událost pokrýt, ale vedle americké CNN to bylo povídání strejců ve studiu. Nad profesionalitou a hlavně datovými podklady CNN jsem žasl. To byla radost sledovat. Navíc vývoj pokrývali mnohem rychleji, což se hodilo na live sázky.

Ráno jsem se probudil do červené smršti. Ačkoliv to bylo předpokládanou součástí většiny Bidenových vítězných scénářů, musím přiznat, že jsem taky podlehl okamžiku a začal pochybovat, což byla škoda, protože v ten moment vystřelily kurzy na Bidena přes 3:1. Trump, jak jsem tušil, vyhrával na Floridě, což byl asi jediný klíč k rychlému a jasnému vítězství Bidena. Florida totiž sčítala korespondenční hlasy dopředu a výsledky oznamovala velmi rychle. Pokud by Trump prohrál Floridu, bylo by po volbách. Některé klíčové státy jako Pennsylvania ale korespondenční hlasy, které využívali převážně voliči demokratů, začaly sčítat až po uzavření volebních místností, takže průběžné výsledky byly hodně zkreslené ve prospěch Trumpa.

Finiš Bidena byl drtivý. Stejně jako u nás se nejdéle čekalo na výsledky z velkých městských okrsků, kde demokrati mají běžně podporu 75 % a protože v korespondenčním hlasování měli také jasnou převahu, při jejich sčítání naskakovaly hlasy kandidátům klidně 9:1 pro Bidena. A tady se dalo nádherně sázet live. Když člověk věděl, kolik hlasů zhruba v kterých okrscích chybělo sečíst a věděl ten dosavadní poměr hlasů, který byl v čase poměrně stabilní, dalo se dopředu s velkou mírou jistotu určit, který kandidát v daném státě vyhraje. Takto jsem vsadil třeba na vítězství Bidena v Georgii v kurzu 1,6:1, když už to byla prakticky jistota.

Ukázalo se, že průzkumy opět Trumpa o několik procent podcenily. Podařilo se mu to jediné, co mu dávalo šanci na vítězství: maximálně aktivovat svoji voličskou základnu, která je sice menšinová, ale když bude mít větší volební účast než druhá strana, může urvat těsné vítězství. Stejně tak se ale ukázalo, že ten náskok Bidena v průzkumech byl tak velký, že i podcenění v takové míře Trumpovi na vítězství stačit nebude.

Biden nakonec na počet volitelů vyhrál docela přesvědčivě: 306:232, ale to jen díky sérii těsných výsledků v několik státech. Stačilo, aby v těchto státech v potřebném poměru získal Trump o 45 tisíc hlasů víc, a vyhrál by on. To je na volby, kterých se zúčastnilo 155 milionů voličů, opravdu malinkatý rozdíl. Nicméně úplně stejně v minulých volbách, které Trump označoval za velké a přesvědčivé vítězství, stačilo Clinton v klíčových státech o 78 tisíc hlasů víc a vyhrála by ona. Země je rozdělená a o vítězi rozhoduje malý počet voličů v klíčových státech.

V popular vote vyhrál Biden podle předpokladů zcela přesvědčivě o 8 milionů hlasů v procentech 51,3 vs 46,9 %. Průzkumy předpovídaly 53,4 vs 45,4 %, takže asi o tolik se na celostátní úrovni sekly. Vítěze v jednotlivých státech netrefily pouze u Floridy a Severní Karolíny, ale v obou předpovídaly těsný výsledek, takže to zase taková chyba nebyla. Nicméně rozdíly mezi průzkumy a realitou byly na pováženou na středozápadě. Třeba ve Wisconsinu dávaly Bidenovi náskok 8 % a nakonec vyhrál jen o půl procenta.

Většina sázkařů si nicméně žila ve své vlastní realitě pravděpodobně do značné míry formované dezinfo weby, které Trumpa viděly za jasného vítěze. Velká většina sázek šla na něj, proto tak vysoké kurzy na Bidena. Nicméně pár dní před volbami se objem vsazených peněz na Tipsportu otočil ve prospěch Bidena. Někdo s hodně velkým balíkem peněz si vyhodnotil situaci jako velkou příležitost. Já to nebyl 🙂 Vsázím na relativně malé částky. I tak mě může těšit, že mi vyšly úplně všechny sázky, které jsem na tyto volby udělal. A pro ty, kteří tak sebejistě vsadili statisíce na Trumpa jako na tutovku, budiž ponaučením, že jak jde o velké peníze, není dobré být odtržený od reality. Myslím ale, že většina z nich momentálně „nakupuje“ pohádku o zfalšovaných volbách, takže ponaučení se konat nebude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *