Fenomén jménem Amarok

Dnes bych se chtěl věnovat fenoménu ve světě Linuxu a jednomu z mých nejoblíbenějších programů – hudebnímu přehrávači Amarok. Zkoušel jsem a používal mnoho přehrávačů, Window Media Player, WinAmp, iTunes, ale až Amarok mě opravdu zaujal. To, že je to extra třída, potvrzuje i to, že jsem slyšel o několika lidech, kteří kvůli němu kompletně změnili platformu a přešly na Linux. Amarok totiž existuje pouze pro Linux, i když se údajně pracuje na portu pro Windows. Jelikož to ale nějaký ten pátek potrvá a uživatelé Windows se tak nemají jednoduchou možnost s Amarokem seznámit, rozhodl jsem se napsat takové menší seznámení.


Klasický vzhled Amaroku

Amarok není pouze přehrávač hudby, lepší výraz je správce hudby. Pokud potřebujete pouze jednoduchý přehrávač, do kterého nasypete mptrojky a stačí vám, že je přehraje, Amarok pro vás asi bude pověstný kanón na komára. Pokud jste ale nároční posluchači hudby z počítače, máte rozsáhlou sbírku a chcete v ní mít přehled, Amarok pro vás bude ta pravá volba.
Samotné přehrávání nezajišťuje Amarok, ale využívá k tomu různé enginy, já používám Xine. Uživatelské rozhraní je defaultně jednookenní ve stylu iTunes, ale je možné přepnout do dvouokenního rozhraní podobajícímu se WinAmpu. V defaultním nastavení naleznete v pravé části okna play list a na levé informace o právě hrané skladbě. Těch informací je nepřeberné množství a to především díky propojení s několika on-line službami. Standardní informace jsou název písničky, alba a interpreta, Amarok navíc přidává možnost zobrazení obalu alba (které můžete nechat vyhledat na Amazon.com nebo ručně vložit), několik statistik jako hodnocení, skóre, počet přehrání, první přehrání, poslední přehrání. Díky propojení se službou Last.fm Amarok zobrazuje seznam autorů podobných právě hranému, nabízí písničky od podobných autorů, které máte ve sbírce, zobrazuje oblíbené skladby od hraného interpreta a seznam jeho alb, které máte ve své kolekci. To vše pouze na jedné kartě, na další kartě dostanete naservírovaný text právě hrané písničky. Třetí karta využívá Wikipedii a ukazuje detailní informace o umělci, albu, případně písničce, pokud je Wikipedia nabízí.


Takto se zobrazují informace o autorovi

Výše jsem se zmiňoval o hodnocení písniček. Na to Amarok používá dva okruhy hodnocení, první je založený na hodnocení uživatelé, který písničky oceňuje hvězdičkami (1 – nejhorší, 5 – nejlepší), a druhý je založený spíše na statistice. Bere v úvahu, jak často se písnička hraje, kolikrát už byla přehrána, jestli ji uživatel nechá dohrát až do konce. Písničce je přiděleno skóre od 1-100, hodnocení je automatické, ale je také možné skóre ručně měnit. Každopádně po čase člověk začne zjišťovat, že tento systém opravdu funguje a do oblíbených playlistů se dostanou opravdu jen oblíbené skladby. Amarok také používá pluginy, takže není problém stáhnout si alternativní systém hodnocení. Co se týče pluginů, tak nezůstávají pouze u alternativních hodnocení, ale nabízí řadu dalších možností, např. zobrazování právě hrané skladby ve statusu vašeho IM klienta atd.

Na seznam písniček lze nahlížet několika spůsoby. První možností ke tzv. Kolekce, kde si můžete jednotlivé alba roztřídit podle názvu interpreta, názvu alba, roku vydání atd. nebo kombinacemi jednotlivých třídění. Kolekce se dá taky časově filtrovat např. Alba přidané za poslední měsíc atd. Další možností jsou Playlisty, kde se nachází seznam automaticky nebo ručně vytvořených playlistů. Silnou zbraní jsou především dynamické playlisty, které vybírají následující skladbu ze seznamu navrhovaných ke skladbě právě hrající. V playlistech se také člověk dostane k internetovým rádiím a podcastům. Amarok již obsahuje předvolený seznam internetových rádií, ale není problém přidat další a poslouchat tak v Amaroku téměr jakékoliv internetové rádio. V poslední době se začínají prosazovat podcasty, což je hudební obdoba RSS. I pro ty má Amarok podporu. Já například pomocí podcastu poslouchám některé pořady Frenvence 1, Evropy 2 nebo Českého rozhlasu. Poslední možností, jak nahlížet na hudební soubory, je klasické adresářové zobrazení.

Že je Amarok komplexní správce hudby, potvrzuje i to, že má podporu pro MP3 přehrávače. Nejenže zvládá přehrávače připojující se k počítači jako Mass Storage, ale zvládá např. také iPody. Při nahrávání muziky do přehrávače tak nemusíte vůbec opouštět Amarok. Ten také zvládá spravování kolekce na odpojitelných zařízení. Připojení zařízení sám rozpozná a do kolekce umístí skladby na něm uložené, naopak po odpojení je zase z kolekce odstraní.

Na začátku jsem se zmiňoval o službě Last.fm. Ta spočívá v tom, že bere informace o hraných sklabách z hudebního přehrávače a vytváří z nich statistiky. To lze pomocí Last.fm samozřejmě ve více přehrávačích, ale Amarok jde dál v tom, že Last.fm přímo integruje, takže nejenom, že odesílá informace na Last.fm, ale také z něj informace bere, na základě nich vytváří seznam podobných autorů a navrhovaných skladeb. Nebo lze přehrávat Last.fm rádia a to buď rádia tzv. sousedů, tedy uživatelů s podobným hudebním vkusem, nebo rádia podle žánru.

Jelikož je Amarok KDE aplikací využívá provázanosti s ostaními KDE aplikacemi, nejvíce to lze vidět na spolupráci s vypalovacím programem K3B. Na základě této spolupráce můžete doslova pár kliky vypalovat muziku přímo v Amaroku. Samotné přehrávání je taky slušně funkčně rozvinuté. Lze vybírat mezi hraním skladby po skladbě nebo náhodným řežimem, buď v rámci celého playlistu nebo jen daného alba. Také lze vytvářet fronty, nebo-li udělat si seznam písniček tak, jak budou hrány po sobě, aniž by člověk měnil pořadí v playlistu. Samozřejmé jsou funkce jako stop, pauza, stop po dohrání písničky, skip atd. Příjemnou funkcí je také on-screen display, nebo-li malý průsvitný štítek, který problikne v rohu obrazovky a informuje a skladbě, která právě začíná hrát, dobrá věc, pokud např. pracujete na jiné ploše. Samozřejmě je silně konfigurovatelný, takže záleží čistě na vás, jakou bude mít barvu, velikost písma, jaké bude zobrazovat informace a kde na ploše se bude zjevovat. Celý Amarok je ostatně hodně vzhledově přizpůsobitelný, existuje množství vzhledů pro pole s informacemi a i celý program se dá barevně vyladit dle přání uživatele. Poslední funkce, kterou dnes zmíním, je určena pro náročnější uživatele. Amarok podporuje pro svoji kolekci více databází. Defaultně používá jednoduchou SQlite, kterou není potřeba nijak zvlášť instalovat nebo konfigurovat. Kromě SQlite se dají ale použít robustnější databáze MySQL a PostgreSQL. To ocení především uživatelé vlastnící velké sbírky hudby v řádech desítek GB, tam můžou být robustnější databáze znatelně rychlejší než jednoduchá SQLite. Potřeba je ale ony databáze nainstalovat a správně nakonfigurovat.


OSD informuje o právě začínající skladbě


Kdykoliv během hraní si můžete informace o skladbě vyžádat ponecháním myši na ikonce Amaroku v panelu.

Nepodařilo se mi obsáhnout všechny funkce, to je asi v případě Amaroku nad síly jednoho článku, doufám ale, že jsem ty nejzásadnější a nejzajímavější pokryl. Pokud máte další postřehy z používání Amaroku, které jsem nezmínil, neváhejte využít komentářů. A jaká je budoucnost Amaroku? Momentálně je již ve verzi 1.4.4 (já používám 1.4.3), která oproti mé verzi integruje obchod z hudbou Magnatune.com, o kterém jsem již tady psal. Momentálně se pracuje na přechodu Amaroku na knihovku Qt4, která má přinést revoluční změny celého KDE. Vzhledem k tomu, jakým tempem se Amarok vyvíjí, nelze mu predikovat jinou než světlou budoucnost.

Jeden komentář: „Fenomén jménem Amarok“

  1. wosa avatar
    wosa

    Nu, teď mě naštvalo XMMS a tak sem si vzpomněl na tvůj článek o Amaroku. 50MB mě překvapilo, ale zatím to vypadá slibně. Možná si ho i nechám 🙂 Zatím si aspoň přečtu celý článek 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *