Antiviry pro Linux

Dnes jsem se podíval na to, jaká je nabídka antivirových programů pro Linux. Potřebuju totiž nějaký pro počítač rodiny. Možná to vypadá divně, že se sháním po antiviru pro Linux, když pro Linux neexistují prakticky žádné viry. To je sice pravda, viry nejsou přímým ohrožením našeho počítače, ale není na škodu antivirus mít, aby se náš počítač nestal zastávkou na cestě k počítačům, které může opravdu reálně ohrozit. A také stále používáme Windows na dual-bootu, i když objem práce na nich je oproti Linuxu malý a nejsou připojena k internetu.

Zaměřil jsem se na free programy vhodné nebo přímo určené pro pracovní stanice. Zatímco v segmentu antivirů pro linuxové servery je již nabídka více než solidní, antiviry pro pracovní stanice se začínají objevovat až v poslední době a výrobci je většinou dělají jen proto, aby nezaspali budoucí vývoj. Asi nejkomplexnější nástroj pro bezpečnost nabízí Panda Software, jejíž produkt obsahuje kromě antiviru i další bezpečností nástroje jako firewall a antispyware. Grafické zpracování je oku lahodící a celkově má Panda velmi uživatelský přívětivé rozhraní. Bohužel k dispozici je pouze 30denní zkušební doba a poté je nutno zaplatit 44$, což mi přijde vzhledem k tomu, že antivir na linuxové stanici je zatím spíše bonus a rozmar než nutnost, hodně peněz. Dalším placeným řešením je Kaspersky antivirus, který je také po určitou dobu zdarma a poté musí člověk zaplatit. Bohužel tento produkt je dodávaný pouze v balíku s antivirem pro linuxový file server a cena tak jde do stovek dolarů. Je to škoda, protože Kaspersky patří do špičky v oboru. Prvním ryze free programem, který jsem zkusil, byl Avast!, který je vyvíjen českou společností ALWIL Software. Pozadu není ani brněnský Grisoft, který nabízí taktéž free verzi svého AVG. Jediný open source antivir pro Linux je ClamAV, takže nebylo možné, abych ho vynechal. Posledním antivirem, který jsem testoval, je free kousekod F-Protu.


Rozhraní F-Protu není zrovna přívětivé, to ale nijak nesnižuje jeho kvality.

Co se týče uživatelského rozhraní, tak je na tom nejhůře F-Prot, který se omezuje pouze na příkazovou řádku. Ovládání je sice jednoduché, administrátorovi nebo pokročilému uživateli by dokonce mohl vyhovovat, ale pro normálního člověka to rozhodně není. Ostatní antiviry umožňují jak ovládání přes příkazovou řádku, tak mají grafické rozhraní. Nejlépe je na tom pravděpodobně ClamAV, pro kterého existuje hned několik grafických nádstaveb přičemž asi nejznámnější je KlamAV, která je naprogramována pomocí Qt. Asi nejpohlednější rozhraní z testovaných má AVG, které se docela podobá svému windows bratru a nabízí standardní volby. To nabízí i Avast!, leč vzhledově je přece jenom méně atraktivní.


Pravděpodobně nejpohlednější rozhraní má AVG.

Nebudu tu rozebírat detekci virů, ač je to zajisté nejdůležitější charakteristika antiviru. Na toto téma jsou ale zveřejňovány testy od odborníků např. Virus Bulletinnebo AV Comparatives. Ve ztratce se dá říci, že zkoušené antiviry nepatří k absolutní špičce, ale zase nepatří mezi ty, na které se nedá spolehnout.


Avast! příliš nepřipomíná skinovatelného fešáka tak, jak ho známe z Windows.

Rychlost scanování je také hodně důležitá a tu jsem si vyzkoušel na scanování windows disku D. Zatímco AVG jej zvládlo za zhruba 8 minut, Avastu to trvalo minut 28! To už je docela rozdíl. Dost mě ale zmátl počet zkontrolovaných souborů, zatímco AVG hlásil 13 tisíc, Avast! zkontroloval více než 10x tolik! V tom případě by těch 28 minut bylo oprávněných. Nakolik je díky vyššímu počtu zkontrolovaných souborů scanování Avastu spolehlivější, si netroufám odhadovat. Propastně pomalejší je ClamAV, který stejnou porci přežvýkal teprve za několik hodin, přičemž tvrdil, že otestoval přes 30 tisíc souborů. U normálních souborů pracoval docela rychle, ale vždy se výrazně zpomalil u velkých souborů typu video. Možná, že kdyby si člověk pohrál s nastavením scanování, vyloučil soubory nad určitou velikost, tak může ClamAV výrazně zrychlit.


ClamAV v kabátě KlamAV má klasické Qt rozhraní.

Pravděpodobně se rozhodnu mezi Avastem a AVG. U ClamAV si ještě zkusím pohrát s nastavením, ale pokud se rychlost scanování radikálně nezlepší, dám přednost výše zmíněné dvojici.

Jeden komentář: „Antiviry pro Linux“

  1. Giselle avatar

    Hi nice reading yourr post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *