RIAA žaluje AllofMP3, o 1,65 triliardy dolarů!

Dnes jsem četl dosti úsměvnou zprávu, podle které RIAA zastupující velkou hudební čtyřku – Sony BMG, EMI, Warner Music Group a Universal Music Group – žaluje ruský obchod s hudbou AllofMP3.com o 1,65 triliardy dolarů. Ne, opravdu se nejedná o překlep. RIAA říká, že z AllofMP3 bylo staženo 11 miliónů kopií skladeb a každou kopií prý vznikla škoda 150 tisíc dolarů. Osobně by mě zajímaly dvě věci: jakou metodou RIAA přišla na to, že bylo stáhnuto 11 miliónů skladeb. Že by se jim sám AllofMP3 svěřoval s takovouhle důvěrnou informací nebo prostě jen střelila od pasu, jak je to ostatně jejím zvykem? Dále by mě zajímalo, jak přišli na škodu 150 tisíc dolarů za každé stáhnutí skladby. Prý je to škoda, která vznikla na hrubém domácím produktu mnoha zemí. Každému aspoň trošku soudnému člověku musí být jasné, že částka, která přesahuje více než 100x to, co se v naší zemi produkuje za jeden rok, naprosto neodpovídá vzniklé škodě. Pokud vezneme do úvahy, že by všichni, kdo si koupili skladbu na AOM, přešli v případě jeho neexistence k iTunes (což je výrazně nepravděpodobné), škoda činí maximálně 11 miliónů dolarů (1 skladba na iTunes=0.99$). Dopad na HDP ještě rozmělňuje to, že lidé ušetřené peníze na hudbě pravděpodobně utratí v jiném odvětví, takže růst HDP podpoří, pouze jinde. Škoda, že neexistuje nějaký zákon postihující záměrné přemrťování škody, to už by byla RIAA pravděpodobně na mizině.
Zajímavé také je, že se RIAA ohání argumentem, že za prodané skladby nedostala ani dolar. Věc se má tak: Obchod s hudbou je povinen(mimojiné i podle našeho zákona) odvádět poplatky kolektivnímu správci, ten se má pak postarat o vypořádání s držiteli autorských práv. AllofMP3 odvádí poplatky podle ruských zákonů ruskému kolektivnímu správci. To, že ruský kolektivní správce neodvádí peníze RIIA, se už AllofMP3 netýká. Podle toho, co jsem četl, tak RIAA tyto platby odmítá asi právě proto, aby měla argumenty typu: Nemáme z toho ani dolar.
Ač nepovažuji počínání AllofMP3 za zcela správné, v tomto nerovném boji mu tak trošku fandím. Praktiky RIAA jsou totiž občas až odpudivé a dají se vyjádřit třemi slovy: represe, represe, represe. :down:

AllofMP3 však není pouze v defensivě. Před několika dny naopak zaznamenal vítězství ve Švédsku, kde ISP zrušily blokování ruského obchodu. Stalo se tak po nátlaku občanů, novinářů a organizací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *