Jak na rádio (nejen) v Amaroku

On-line vysílání má dnes snad každé známé i neznámé rádio. Zásadní výhoda on-line vysílání je v tom, že jeho rozsah mnohonásobně přesahuje rozsah vysílání šířeného radiovými vlnami. Díky tomu můžete své oblíbené regionální rádio poslouchat třeba v Americe a to se vyplatí.
Řešení to je i pro mě, protože většinu času trávím studijně v Praze a díky on-line vysílání se nemusím vzdát poslechu svých oblíbených regionálních rádií.
Předpokládám, že do budoucna bude internet převážujícím médiem pro vysílání rádií a proto se vyplatí mu věnovat pozornost.
Jak tedy na poslech on-line rádia? První možností je poslouchat rádio přímo z prohlížeče, téměř všechny rádia to na svých stránkách umožňují. Mně osobně to ale nepřijde příliš pohodlné, proto dávám přednost nějakému programu. Existují specialisté na poslech internetových rádií, ale mezi své portfólio funkcí jej zahrnují i mnohé hudební přehrávače. Mezi ně patří i Amarok.
Existuje několik způsobů, jakými rádia svoje vysílání na internetu poskytují. Transparentním způsobem je OGG nebo MP3 playlist m3u. V tomto případě stačí odkaz na playlist vložit do Amaroku a Amarok už si s ním poradí. Bohužel tento způsob používá pouze menšina rádií. Zbytek se spoléhá na ASF, což je řešení vyvinuté Microsoftem a využívající soubory .asx, což je XML soubor vytvářející propojení mezi stránkou a multimediálním souborem. Pokud však vložíte do Amaroku odkaz na tento soubor, neporadí si s ním, proto je potřeba .asx otevřít v textovém souboru a vypreparovat z něj adres přímo na multimediální soubor. V textovém editoru vybere otevřít Network folder (soubor z internetu) a vložíte adresu souboru .asx. Tento soubor se vám otevře a pak už je jen potřeba najít řetězec ve značce REF HREF začínající na , http:// nebo a tento vložit do Amaroku. Poté se můžete věnovat nerušenému poslechu.

Já mám momentálně v Amaroku uložených 37 českých rádií a zhruba 20 zahraničních, včetně mého oblíbeného zlínského RockMaxu a pražského Rádia Beat.

UPDATE 26.4.2010: Na wiki české Mandrivy jsem nalezl článek, který se věnuje přidávání rádií do hudebních přehrávačů komplexně.

Jeden komentář: „Jak na rádio (nejen) v Amaroku“

  1. helenka avatar
    helenka

    Pokud poslouchám (což je zřídka), tak poslouchám:mplayer -cache 200 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *