Picasa, správce fotek pro lidi

Poté, co se na trhu prosadily digitální fotoaparáty, se problém organizace a ukládání fotografií stal problémem ryze softwarovým. Zatímco dřív jsme se museli potýkat s hromadami papírových fotografií, dnes se musíme potýkat s množstvím obrázkových souborů. Problém to je ale neméně náročný, například letos jsem si dovezl z Ameriky přes 12 tisíc fotek a takové množství zorganizovat je nad lidské možnosti. Proto člověku musí pomoci specializované programy a v posledních letech jich vzniká jako hub po dešti. Donédávna jsem používal Digikam, ale poté, co Google uvedl verzi svého správce fotografií Picasa pro Linux, jsem přešel na něj. Picasa je totiž správce pro lidi. Digikam je logický, progracovaný a s množstvím funkcí, jenže není pro lidi. Pojem "pro lidi" se špatně definuje, ale jednoduše to lze vysvětlit tak, že když posadíte svoje rodiče přes Picasa, budou se v něm orientovat podstatně lépe než v Digikamu.

Po nainstalování vám Picasa prohledá počítač a automaticky vytvoří alba a chronologicky seřadí. Grafické zpracování programu je hodně povedené, navíc Picasa využívá nějaký způsob 3D akcelerace, takže mnoho efektů je plynulých a efektních. Každou fotografii si můžete "rozkliknout" a dále upravovat. Úpravy fotografií jsou maximálně jednoduché, doslova pár kliknutími kdokoliv zvládne vykouzlit z obyčejné fotografie obrázek podstatně pěknější. Nejzajímavější na tom je fakt, že Picasa nijak nezasahuje do originální fotografie. Pouze si uloží změny a ty pak vždy zobrazí. Pokud chce uživatel získat novou fotografii se změnami, musí ji vyexportovat.
Samozřejmostí jsou například popisky k fotografiím. Užitečnou funkcí je schránka, do které si můžete ukládat fotografie a s němi potom hromadně nakládat. Pokud stále nedáte dopustit na papírové fotografie, můžete si je nechat vyvolat a to přímo z Picasy. Program podporuje čtyři české společnosti – Rossmann, Drogerie Teta, Digimax a Fotolab. Při procesu objednávky je potřeba i prohlížeč a tento způsob objednání fotografií se nerozumí s Operou, docela zklamání. Google také myslí na ty, kterým papírové fotky už nic neříkají a raději je vystavují na internetu. Google jim nabízí kvalitní fotoalbum s kapacitou 250 MB, nahrávat fotky do alb lze přímo z Picasy, ale zatím pouze ve verzi pro Windows.

Největší nevýhodou Picasy je, že linuxová verze není opravdová linuxová verze. Je to pouze balík, který obsahuje windows verzi a části z emulátoru Wine, který zařídí, aby ona windows verze v Linuxu fungovala. To s sebou však nese hodně negativ. Program je tak podstatně náročnější na systémové zdroje a na slabších počítačích může být hodně pomalý. I přesto je Picasa správce fotografií, který lze doporučit nejen uživateli Windows, ale i Linuxu.

Jeden komentář: „Picasa, správce fotek pro lidi“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Robert Zimmerman writes:Picasa2 je fajn.. Pro spravu fotek urcite (k editaci nic lepsiho nez PS asi zatim neni), jeste by to chtelo aby to trosicku promakali tu webovou galerii… tak aby se dala plne upravovat a editovat.. (zatim je pro to asi nejlepsi WebGalleryWizard – Copermine je humus).. Mimochodem Rodina googlu se porad rozrusta… ja jsem ted objevil Google Calendar a musim rict ze je to super 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *