ICQ opět kolabuje

A je to opět tady, koloryt posledních měsíců se opakuje, dnes znovu docházelo k velkým výpadkům IM sítě ICQ. Je docela zábava pročítat diskuse na toto téma. Někomu ICQ dnes jelo v pohodě, někomu v jednom klientovi fungovalo, v druhém ne a jiným zase pro jistotu nefungovalo v žádném. Soudruzi z Izraele (tam totiž sídlí firma provozující ICQ) v tom mají pěkný bordel. Bohužel lidi jsou nepoučitelní v posledních dnech se po českém internetu šířila tisková zpráva, podle které v posledních třech měsících roku přibylo v ČR 26% nových uživatelů ICQ, což v absolutních číslech znamená více než 300 tisíc. Když se podívám na ty technické problémy, tak si říkám, že jsou lidi asi nepoučitelní. Bohužel se tu projevuje lavinovitý efekt v plném rozsahu. Má to Franta z hospody, musím to mít taky, abych se s ním domluvil, kdy půjdeme na pivo… Možná je na škodu, že jsou výpadky "jen" v rozsahu maximálně dne. Možná by to chtělo týdenní výpadek, aby si většina lidí uvědomila, co vlastně používá za šmejd.
Proč vlastně ICQ považuju za šmejd? Na základě vlastních zkušeností, ICQ používám již 5-6 let. Dříve jsem neměl žádné větší výhrady, ale v posledním roce to bylo opravdu špatné. Začaly se množit výpadky. Jednou se dokonce stalo, že mi ICQ spadlo 10x za den! Běžně po tom chodí viry a to takovým způsobem, že musím opravdu kroutit hlavou. Od kamáráda mi stále chodily viry, přitom on několikrát změnil heslo a nakonec i přestal onen účet používat. Druhý kamarád si zase kvůli ICQ zaviroval počítač. Došla mu od známého zpráva s odkazem a komentářem něco ve znění: Podívejte se na fotky z mé narozeninové party a ten jeho známý při vší smůle pár dní před tím narozeniny měl. Kapitolou samou pro sebe je spam, už se mi hodněkrát stalo, že mi došla zpráva s odkazem na nějaké stránky. Nejaktivnější jsou v tomto "Rusky", nejčastěji z města Xwodkthr. V neposlední řadě je to naprosto nespolehlivé posílání souborů. Zkuste si poslat soubor v řádech desítek až stovek megabajtů, moje úspěšnost dokončení přenosu klesá pod 50% 🙁 Není těch negativ na jednu IM síť trochu moc? Pokud se vám zdá, že ne, tak ještě jedna netechnická: ICQ síť lze legálně používat pouze s originálním klientem, používání jakéhokoliv jiného klienta je podle smlouvy nelegální a společností provozující ICQ pouze tolerované, i když s problémy. Jelikož je oficiální klient pouze pro Windows, všichni uživatelé jiných operačních systémů jsou zákonitě předurčeni k nelegálnímu používání sítě. Síť, která mě automaticky řadí mezi nelegální uživatele a háže mi klacky pod nohy tím, že čas od času způsobí změnou v protokolu problémy s funkčností alternativních klientů, se mi prostě nelíbí. Taky nechci čekat, až jejím představitelům rupne v bedně a ICQ síť alternativním klientům úplně zavřou.

Co s tím? Já to vyřešil přechodem na jinou IM síť – konkrétně Jabber/GTalk. Víceméně většina IT znalých uživatelů si uvědomuje, že ICQ je šmejd, ale argumentují tím, že přechod na jinou síť není možný, protože ICQ mají všichni. Já tvrdím, že možný je. Někdo to řeší jako ten, jehož jméno se nevyslovuje, od ICQ úplně odejde a spálí za sebou mosty s tím, že kdo s ním komunikovat chce, cestu k nové IM síti si najde. Já to neřešil tak drasticky, ICQ jsem nevypnul nikdy, přesto mám dnes na Jabberu 22 lidí, s kterými vedu 90% vší konverzace, ICQ je pro mě okrajovou záležitostí a nad jeho výpadky se tak maximálně jenom pousměji.

Jeden komentář: „ICQ opět kolabuje“

  1. Trevi avatar
    Trevi

    No, ja oficialniho klienta ICQ nepouzivam uz asi 3 roky, presel jsem nejdrive na Mirandu, pak Trillian a ted jsem skoncil na QIP. A jsem naprosto spokojeny.Vcera mi ICQ vubec nespadlo, ani jednou. NA QIP mi nechodi zadne spamy, zadne viry. Soubory se vetsinou prenasi i na icq, mirandu atd. Vcera byl asi problem v tom, ze se lidem s ICQ nezobrazovaly kontakty, ktere se ukladaji na serverech icq. Mne s QIPem, kde se kontakty ukladaji i lokalne, se zobrazily vsechny a v poradku. Cekam, ze jednou se ICQ uplne zhrouti a vetsine lidi zbudou jen oci pro plac.Bohuzel problem je ten, ze vetsina lidi se brani jakekoliv zmene IM komunikatora, on uz je pro vetsinu lidi problem i samotny prechod z oficialniho ICQ (coz je dvema slovama "hromada sracek") na zrejme nejrozsirejenejsi alternativu Mirandu. Natoz pak prechod na GTalk/Skype atd. Proc?GTalk neni spatny, vcelku se mi libi, ale neco mi tam porad chybi. Na beznou diskuzi bezne dostacujici. Osobne si ale myslim, ze nejjednodussi prechod by byl na Skype, ktery taky pouziva snad kazdy Franta. Ovsem, aby Skype casem nedopadl jako kdysi slavne ICQ….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *