Peugeot nakupuje Linux… ve velkém

Dnes se ke mně donesla zpráva pravděpodobně o největším přechodu na Linux od té doby, co se o Linux zajímám. Francouzská automobilka Peugeot oznámila, že podepsala se společností Novell víceletý kontrakt na až 20 000 instalací SUSE Linux Enterprise Desktopu a 2500 instalací SUSE Linux Enterprise Serveru. 2500 instalací na serverech není ani tak neobvyklých, ale 20 000 instalací na pracovních stanicích je opravdu mohutný přechod na Linux, který se hned tak nevidí. Podle zástupců tak učinili také proto, že SLED je dobře podporován a doslova etrémně uživatelsky přívětivý. Důležitou úlohu sehrála i cena, SLED je v maloobchodních cenách 6x levnější než Windows Vista a kombinace SLED+OpenOffice je dokoce 16x levnější než kombinace Windows Vista+MS Office. V neposlední řadě hrála roli také spolupráce Novellu a Microsoftu, která zaručuje lepší koexistenci jejich softwaru v nehomogenní infrastruktuře, kterou Peugeot bude zajísté mít.

Konkurenci mezi softwarovými firmami a projekty lze také chápat jako jakousi válku, kde gigant Microsoft hájí své pozice proti nájezdníkům na více frontách. Proto mě zaujala mapka, která tuto válku zobrazuje:

Novell je na ní vyobrazen již v trochu schizmatické pozici, kdy se po podepsání kontrovezní smlouvy s Microsoftem vyčlenil z fronty open source. Na jednu stranu je Microsoftem chráněn, na druhou proti němu bojuje. Situaci před touto smlouvou najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *