Konverze formátů přímo na internetu

Pomalu ale jistě se začínají smazávat hranice mezi desktopovými a webovými aplikacemi. Google přichází s kanceláří na internetu, která již dnes obsahuje kalendář, mail, RSS čtečku, kancelářské aplikace atd. Pozadu nezůstává ani Microsoft se svým portálem Live. Někteří prognostici předpokládají, že v budoucnu výrazně posílí role prohlížeče a naopak klesne role klasického operačního systému. Tomuto trendu se říká Web 2.0, nebo-li web nové generace. Tento trend chtěl Microsoft zachytit již v druhé polovině 90.let, kdy také především kvůli tomu zlikvidoval Netscape. Časem se však vynořily problémy, především bezpečnostní, které plány Microsoftu poslaly k ledu. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč Microsoft na vývoj Internet Exploreru kašlal skoro pět let. V poslední době byl však tento trend oprášen a s ním přicházejí i zajímavé služby.
Na jednu zajímavou jsem narazil včera, jedná se o Zamzar.com, který umožňuje konverzi mezi různými formáty souborů. K dispozici je 46 formátů obrázků, dokumentů, hudby a videí. Konverzi provedete ve čtyřech krocích. V prvním kroku vyberete soubor, který chcete konvertovat, ve druhém formát, do kterého má být převedený, ve třetím vám e-mail, na který bude zaslán odkaz na stažení převedeného souboru a ve čtvrtém celou operaci potvrdíte. Nejzdlouhavější částí procesu je pravděpodobně upload souboru, ten může být maximálně 100 MB a při této velikosti to již nějaký čas zabere. E-mail většinou dojde do několika minut, opět je to samozřejmě v závislosti na velikosti souboru. Dnes tato služba ještě nemůže mít široké praktické využití, ale dokážu si představit, že do pár let bude výkon serverů takových služeb a konektivita uživatelů na takové výši, že nebude problém poslat film, aby vám ho převedli do jiného formátu. Samozřejmě to s sebou nese i rizika, prakticky dáváte vaše data do rukou někoho jiného a nemusí být člověk paranoidní, aby si uvědomil, že posílat touto cestou citlivá data asi nebude to pravé ořechové. Předpokládám ovšem, že mají systém nastaven tak, aby neměl ke zpracovávaným souborům nikdo přístup a také že mají systém chráněný na dostatečné úrovni, takže je to spíše na úrovni potencionální než reálné hrozby, což ale nic nemění na výše zmíněném postoji.
Zkoušel jsem kovertovat z video formátu MOV do AVI a převod bylo naprosto bez problémů, také jsem zkoušel WMA do OGG a opět v pohodě. Nakonec jsem zkoušel dokument uložený v odt převést do docu a opět jsem nenašel žádné vizuální rozdíly. Především tuto konverzi bych mohl v praxi častěji využívat. Občas se totiž stane, že potřebuji ve škole něco vytisknout a téměř všechny dokumenty na flasce mám v odt a ve škole není žádný program, který by s tímto formátem uměl zacházet, takže možnost převodu by se mi hodila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *