Odkud se vzalo slovo spam

Slovo spam zná dnes téměř každý uživatel internetu. Jedná se o nevyžádanou poštu, která zahlcuje denně e-mailové schránky milionů uživatelů. Kde se však vzalo slovo spam?

Spam je totiž také americká značka konzerv lančmítu, která se vyrábí již od 30.let a především ve Velké Británii je rozšířená, ale také nepříliš oblíbená. Název se natolik vžil, že se používá obecně pro produkty tohoto typu (něco jako u nás pentelky). Jak ale souvisí lančmít s nevyžádanou poštou?

O to se postarala legendární britská komediální skupina Monty Python. V závěrečném skeči 25.dílu seriálu Monty Pythům létající cirkus je totiž zákazníkovi nabízeno jen jídlo obsahující slovo spam, což ho doslova vytáčí. Spam je taky skoro každým druhým slovem celého skeče a když se ještě přidá horda Vikingů neustále volajících "Spam, spam, spam", už je opravdu přespamováno. Ostatně tisíc slov nevydá za jedno video. Už chápete, proč se jako výraz pro nevyžádanou poštu ujalo slovo spam? 🙂

Není také divu, že se chce od nového významu slova spam distancovat, onen americký výrobce lanšmítu, nyní trvá na psaní velkých písmen SPAM.

Mimochodem víte, kdy byl poslán první spam? Příští rok to bude již kulatých 30 let, bylo to totiž 1.května 1978 a nešířil se ještě po internetu, ale po ARPANETu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *