Cestovatelem na internetu

Znáte slovní spojení cestování prstem po mapě vyjadřující imaginární cestování v pohodlí domova nad otevřenou mapou. Zážitky z cest jsou pak plně na vaší fantazii. Z rozvojem počítačových technologií však přicházejí služby, které nabízejí více než papírový atlas. Jednou z nich je například Panoramio, která je vlastně takovým propojením webové fotogalerie a světových map. Panoramio patří do rodiny služeb od Google, takže se není čemu divit, když je jako mapový systém použitý GoogleMaps. Pohodlnější způsob, jak cestovat s kurzorem po mapě je ale dle mého Google Earth, s kterým je Panoramio také propojeno.

Služba funguje tak, že si můžete založit účet a uploadovat fotografie, ke každé pak můžete připojit přesnou polohu místa, kde byla pořízena. Nejenže návštěvníci vaší fotogalerie budou mít u každé fotografie k dispozici mapu, kde bude zobrazena poloha pořízení fotografie, ale také můžete prohlížet přímo světové mapy, kde jsou vyznačeny místa, které jsou zvěčněny fotografií, pak je stačí jen rozkliknout. Také vyhledávání funguje na principu zeměpisných míst. Když zadáte například Prague, Panoramio se vás zeptá, zda chcete vidět fotky z americké Prahy nebo z české.

Nejlepší volbou pro cestovatele preferující pohodlí domova před skutečnými dálkami je Google Earth. Zmiňovat se o všech vlastnostech a funkcích GE je na vlastní článek, proto se budu zabývat pouze jeho propojení s Panoramio. Při brouzdání se vám na mapě zobrazují bílé kolečka s modrým křízkem, ty označují označují fotografie, které byly na daných místech pořízeny. Jedním kliknutím tak máte k dispozici ono místo v obraze.

Propojení fotografií s mapami mi přijde jako skvělý nápad, bohužel Panoramio zůstavá za svými možnostmi. Kromě propojení s mapami totiž nemá co více nabídnout. Fotoalbum je maximálně jednoduché. Přitom by stačilo udělat nějakou lepší fotogalerii. Napadá mě třeba sloučení s fotogalerií Picasa, která taky patří pod Google. Když je tato služba postavená na propojení s mapami, proč ji nemůžou cestovatelé využít pro vytvoření fotogalerie z cest? Stačilo by, kdyby bylo možné vytvořit galerii, kde by se do mapy zakreslila cesta a okorálkovala by se obrázky. Bylo by to naprosto ideální například pro naše letní cestování po USA. Všichni návštěvníci by si mohli nejenom prohlédnout fotky, ale také by viděli, kudy přesně jsme cestovali a kde byla ta která fotka vyfocená. Bohužel takto zůstává Panoramio někde v půli cesty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *