Mé poprvé s Pendolinem

Vše je jednou poprvé a já dnes měl svoji premiéru v českém "rychlovlaku" Pendolino. Rychlovlak dávám do uvozovek, protože Pendolino, které u nás může dosahovat maximální rychlosti 160 km/h, je nic proti opravdovým rychlovlakům jako jsou TGV nebo Šinkanzen, které jezdí dvakrát rychleji. Každopadáně Pendolino je to nejlepší, co na našich železnicích jezdí, takže jsem byl na něj docela zvědavý.
Jízdenku jsem si koupil přes internet. On-line prodej jízdenek byl u Českých drah příjemným překvapením. Jako jízdenka se mi vygeneroval PDF soubor, který jsem si vytiskl a vzal s sebou do vlaku. Vracel jsem se z Olomouce a Pendolino urazilo 250 km dlouhou cestu do Prahy za dvě hodiny a patnáct minut, což je solidní čas. Zaplatil jsem studentské jízdné 200 Kč, což není taková hrůza vzhledem k tomu, že klasický EC/IC stojí na stejné trati 180 Kč. Nevím ale, zda bych byl schopný zkousnout cenu 400 Kč, což je obyčejné jízdné.
Cestovat v Pendolinem je opravdu pohodlné. Nejenže je doba cestování kratší, ale člověk se může bez problémů věnovat práci na počítači. Každý cestující totiž má pohodlné sedadlo s velkým sklápěcím stolkem, který bohatě stačí na umístění notebooku. Kabina je klimatizovaná a dobře zvukově izolovaná od venkovního prostředí, takže si neužijete klasického železničního kraválu. Ne nadarmo se říká, že skrze Pendolino České dráhy snesly komfort letecké dopravy na železnici. Záchody jsou totiž hodně podobné těm z letadla a člověk na nich neutrpí psychický šok jako v ostatních vlacích ČD.
Osobně si myslím, že Pendolino by němělo být jen luxusním výstřelkem na špičce nabídky ČD, ale měl by to být nadstandard na delších tratích, EC/IC by mělo být standardem a úroveň současných obyčejných rychlíků by měla patřit domácímu skotu. Pendolino je sice super věc, ale většina vozového parku ČD je v žalostném stavu. Milým překvapením byly také minulý týden nové pantografy na trase Praha-Nymburk. Bez nadsázky jsou takovým Pendolinem krátkých tratí.


Interiér Pendolina


Pendolino na nádraží Praha-Holešovice

Jeden komentář: „Mé poprvé s Pendolinem“

  1. helenka avatar
    helenka

    Tak to by mě nenapadlo o tomhle psát… prostě pinďou jezdím…sice nemám nárok na studentské jízdné (protože studuju v místě trvalého bydliště), ale i tak si myslím, že netratím… Rozhodně nepočítám s tím, že bych měla platit běžné jízdné.Praha-Ostrava: běžné jízdné: 500moje náklady: kilometrická banka 351 km x Kč 0,70 = 245,70 Kč+ místenka na pinďu 86 (s použitím in karty)-> Kč 331,70

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *