Sen se stává skutečností

Původně jsem chtěl psát jenom o novém stadionu Slavie, po dnešním vývoji však musím ten článek trochu rozšířit.
Ve středu jsem byl na otevíračce nového stadionu. Viděl jsem ho na stovkách fotek jak ve finální fázi, tak v průběhu výstavby, ale i tak musím říct, že jsem byl ohromený. Stadion to je opravdu nádherný. Je to uzavřený kotel, kde se dá udělat výborná atmosféra, všude je dostatek místa, diváci jsou v bezprostředním kontaktu s hřištěm. Jedinou věcí vybějící k dokonalosti je kapacita, kterou bych si představoval ideálně tak o 10 tisíc vyšší (nyní je 21 tisíc). Na druhou stranu na naše poměry by to byla kapacita značně předymenzovaná, když na ligu chodí v průměru 5 tisíc diváků. Pokud můžu stadion srovnat se stadionem londýnských Hottenham Hotspurs, tak musím říct, že je na minimálně stejné úrovni, spíše ještě lepší.
V zahajovacím zápase si kvůli tradici zvolila Slavia za soupěře univerzitní tým Oxfordu (byl to první anglický soupeř Slavie) a musím říct, že udělala dobře. Lepší, než pozvat nějaký top tým, který by si nechal zápas pořádně zaplatit, poslal by B tým, který by odehrál svoje a zmizel. Pro hráče Oxfordu, kteří se rekrutují z obyčejných studentů, to byl doslova životní zážitek. Ze slávistického kotle byli u vytržení a děkovačka za účasti obou týmů byla skvělá. Studenti Oxfordu ještě dlouho po zápase křepčili před kotlem a fotili svůj životní fotbalový zážitek. Příjemná vsuvka do kolotoče profesionálního fotbalu dokazující, že fotbal pořád ještě není jenom o prachách.
Sen mnoha slávistů se opravdu stává skutečností. Já jsem Slávista zhruba 15 let, takže jsem na nový stadion nečekal ještě nejdýl, ale jsou slávisti, kteří na něj čekali 40 let od šedesátých let, kdy se objevily první úvahy na téma nového stadionu.
Tuto super událost v životě slávisty umocnil ještě dnešní vývoj v lize. Ještě před 14 dny to vypadalo, že Slavia svoji další honbu za titulem projela. Výkon proti Žižkovu byl katastrofa. Poprvé, co jsem z fotbalu odešel dřív. Ale dnes je vše jinak. Slavia je krůček od titulu, stačí jí remíza doma s Jabloncem. Navíc jí k titulu pomohl velkou měrou Řepka, který je podle mě prostě magor. Minulé kolo, kdy se nechal zcela zbytečně vyloučit (pokolikáté už?) jsem si říkal: To by bylo, kdybych mohl na konci ligy říct "Díky za titul, Řepko". A ono to tak opravdu vypadá. Navíc závěrečný zápas se pravděpodobně bude hrát v novém Edenu, předpokládám plný dům. To bude super kulisa pro pravděpodobné (nechci nic zakřiknout) závěrečné oslavy. Titul jakožto úspěch mě ani tak nezajímá. Dávám přednost úspěchu na mezinárodním poli než v naší kapr lize, ale pro okamžiky jako bude poslední zápas s Jabloncem má cenu fotbalu fandit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *