Opera 9.60

Po čtyřech měsících vývoje pro nás vývojáři připravili další pokračování nesmrtelného prohlížeče Opera. Verze 9.60 přináší celou řadu oprav a několik menších novinek:

  • Minulá verze přišla se synchronizací některých částí Opery (záložky, poznámky, osobní lišta a Speed Dial), nyní se k nim přidává vlastní vyhledávání a historie adres, které jste napsali do adresového řádku. K využití této synchronizace je potřeba účet na MyOpera.
  • Náhled RSS – nyní, když se přihlašujete k nějakému zdroji RSS/Atomu, zobrazí vám Opera náhled zpráv
  • Pracovalo se zejména na poštovním klientu Opery. Nyní přes protokol IMAP stahuje přílohy pouze, když si to vyžádáte. Přes protokol POP3 pak stahuje pouze 100 řádků zprávy a zbytek opět na vyžádání. Přibyly funkce pro práci s vlákny. Nyní můžete jednodušeji procházet e-maily v rámci jednoho vlákna.
  • Opera Scroll Maker – je úplně novou funkcí. Pomáhá vám při orientaci na dlouhých stránkách. Pokud je aktivovaná, ukazuje místo, kde končilo zobrazení stránky před započetím posouvání. Nemůže se vám tak stát, že minete místo, kde jste skončili. Funkci aktivujete v Nástroje->Nastavení->Pokročilé volby->Prohlížení. Zatím funguje pouze s výchozím skinem. Ostatní skiny se tomu musí pravděpodobně přizpůsobit, což nějaký čas zabere.

Novou Operu pravděpodobně v repozitářích své distribuce ještě nenaleznete a pokud vaše distribuce nefunguje na principu rolling updates, pravděpodobně tam do přechodu na novou verzi distribuce už ani nebude. Opera je však v podpoře Linuxu vzorná, takže na jejích stránkách naleznete balíčky pro celou řadu distribucí. Stejně jako u předchozí verze je k dispozici také 64bitová verze (pouze pro Linux a FreeBSD). U minulé verze se také objevily sestavení nad knihovnou Qt4, ty zatím nejsou k dispozici a tudíž je nutno si vystačit s verzemi linkovanými na Qt3.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *