Bahamy – tam, kde život plyne pomaleji

Z deštivého, větrného a nyní už i mrazivého St. John's jsem si na týden odskočil na Bahamy. Letěli jsme s Air Canada přes Toronto. Letěl jsem už s hodně společnostmi, ale Air Canada je suverénně ta nejhorší. Ani tentokrát nezklamali, let celkově trval 7 hodin, ale zadarmo jsme nedostali ani sušenku, navíc už si nechávají platit i za sluchátka k multimediálnímu centru. Air Canada je tak zářným důkazem toho, že rozdíly mezi klasickými a low-cost dopravci se stírají.
Letiště v Nassau je takové neortodoxní, prostě exotika. První, co nás zaujalo, byla Douglas Dakota, do které na letišti ládovali nějaký náklad. Toto letadlo už léta víc jak 60 let a na Bahamách očividně ještě dobře slouží.
Doprava je tu taky zajímavá. Jako taxíky většinou fungují dodávky. Každý taxikář se dušuje, že ceny jsou tady regulované, tedy dané státem, a on s tím nic nemůže udělat. Zajímavé je, že každý má tu cenu "danou" jinak 🙂 Jako městská doprava tu fungují autobusy, což není nic jiného než staré dodávky. Nějaká pravidelnost tu asi není. Zastavuje se, kde je potřeba, vyjede se, až se vyjede. Člověk prostě musí stát u cesty a čekat.
Život tu prostě plyne mnohem pomaleji a bezstarostně. Když jsme si na pláži objednali jídlo, trvalo půl hodiny, než došel někdo, kdo je schopný to udělat. Potom jsme měli stejně smůlu, protože se na hodinu zavíralo, paní za barem měla obědovou přestávku a přece to za ni někdo nepřevezme…
Centrum hlavního města Nassau se pozná podle toho, že některé domy mají dvě a víc pater. Na každém kroku je člověku nabízena marihuana a občas taky trochu toho sexu, což se nemusí vyplatit, protože 3 % populace je nakaženo virem HIV a HIV není zrovna pěkný suvenýr, který by si člověk dovezl domů.
Oproti Kanadě (tedy Newfoundlandu) je to levný alkohol. Když jsem došli do obchodu tak jsme dostali od každého piva láhev zdarma, abychom si vyzkoušeli, jaké jsou. 24 třetinek stojí asi 27 dolarů. V Newfoundlandu stejné množství asi 45. Ještě levnější tu je tvrdý alkohol. Litr Finlandie vyjde na 12-15 dolarů.
Moře je tu nádherné. Bydlíme v domě asi 100 metrů od pláže. Moře je azurové jako na fotkách z katalogů cestovních kanceláří. Teploty stabilně kolem 30 stupňů. Jen ty mraky trochu zlobí, včera bylo nádherně, ale večer jsme tu měli tropickou bouři a dneska je zataženo.

2 komentáře: „Bahamy – tam, kde život plyne pomaleji“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    DejfíííCZ writes:A co ceny jidla, ubytovani atd?

  2. Sesivany avatar
    Sesivany

    Jídlo je tu cenově srovnatelné s Kanadou, tedy trošku dražší než v USA. To samé v restauracích. Nejlevnější jídla za 10, průměr tak kolem 20, 25. Samozřejmě jsou tu i fastfoody jako Burger King, které jsou stejně drahé jako v USA, tedy levné.Ubytování tu je dost drahé, my jsme si pronajali barák v osmi lidech, ale i tak to vyšlo na slušné peníze.Je to tu docela mrtvé, asi holt mimo sezónu a hlavně tu jezdí starší američtí turisti, takže se to moc nedá označit za destinaci pro mladé lidi. Ale my si tu vystačíme sami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *