Jsou Bíbrovy knížky světovým unikátem?

Knížky z dílny Ivana Bíbra zná snad každý český uživatel Linuxu. Příručka k Mandrivě už má mnohaletou tradici a před rokem a půl se k ní připojila i příručka k Ubuntu. To, že jsou tyto dvě knihy mezi českými publikacemi o Linuxu fenoménem, není třeba opakovat. Co mě však překvapilo je fakt, že nemají konkurenci ani celosvětově. Minimálně na základě mého pozorování.

Asi to bude znít od člověka, který se na tvorbě obou knížek podílel, trochu neobjektivně, ale Ivanovy knihy jsou opravdu světovým unikátem. Značnou část roku se pohybuji v zahraničí a občas se nechám zlákat a objednám si nějakou knihu o Ubuntu, která má opravdu dobré reference. Zajímá mě, jak vypadají ostatní knihy o Ubuntu. Zatím jsem koupil 4 z těch nejdoporučovanějších a bohužel všechny mě zklamaly. Asi nejlepší z nich byla Sobell: A Practical Guide to Ubuntu Linux, která má přes 1000 stran a je dost podrobná. Z drtivé většiny se však věnuje příkazové řádce a pro běžné uživatele je tak nevhodná. Dost nadějí jsem vkládal do The Official Ubuntu Book, za kterou stojí docela zvučná jména. O to větší bylo mé zklamání. Věnuje se sice především programům a grafickým nástrojům, má tedy podobné zaměření jako naše knížka, ale na téměř 500 stranách není ani zdaleka tolik informací jako na 300 stranách české příručky. Knihu jsem kupoval s tím, že načerpám nějakou inspiraci pro psaní té české, ale nic navíc jsem v ní nenašel, naopak jsem v ní plno věcí postrádal.

Navíc postrádá něco jako pohled uživatele. Do tvorby českých příruček jsem dobře zasvěcený, abych věděl, jak moc se dbá na odezvu čtenářů. Navíc všichni autoři se snaží při psaní knihy myslet jako uživatelé. Proto v ní člověk naleznete tipy a řešení problémů, které uživatele opravdu trápí. To jsem bohužel v žádné anglicky psané knížce nenarazil.

Tento zápisek jsem nenapsal, protože bych se chtěl vychloubat, ostatně nejsem to já, díky komu jsou ty knížky tak dobré. Chtěl jsem jen poukázat na to, že i na tak malém trhu, jako je ten náš, mohou vzniknout publikace, které kvalitou poráží i ty, které se prodávají celosvětově v mnohem větších nákladech.

P.S. Kdybyste narazili na nějakou opravdu kvalitní knihu o Ubuntu nebo Mandrivě, ať už je v jakémkoliv jazyce, dejte mi vědět.

2 komentáře: „Jsou Bíbrovy knížky světovým unikátem?“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    http://volani.webnode.cz/ writes:Možná že ve vyspělejších zemích mají už všude internet a obsáhlejší a přehlednější WiKiny a fora, takže nač plýtvat papírem? :)Spíš by mohlo být vice video návodů a zjednodušení samotné práce v linuxeu (např. přidání repozitáře, klíče a nainstalování SW na jeden klik na webu + případně heslo roota, plně automatické odesílání chyb při pádu aplikace atd.)

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymní writes:Tak na to je velmi prostá odpověď. Ve světě si nikdo nedovolí lézt Cannonicalu s jeho "Official Book" do zelí. Proto jsou ostatní publikace k Ubuntu bud orientované na pokročilejší uživatele nebo používají jiný "obchodní" model (třeba Ubuntu Pocketbook je zdarma na webu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *