Rozpékané pečivo, kam se podíváš

Od včerejška mají prodejci nařízené, aby pečivo, které je upečené ze zmrazeného polotovaru, označovali. Při úterní návštěvě Tesca jsem si říkal, jestli by nebylo efektivnější označovat naopak pečivo, které je upečeno klasickým způsobem. Rozpékané pečivo totiž tvořilo 90 % sortimentu. Vlastně jediné dva standardní produkty, které nebyly rozpékané, byly obyčejný bílý chleba a bílé rohlíky. Ani jedno z toho není zrovna to, po čem bych se utloukl.

Problém s rozpékaným pečivem je jak chuťový, tak zdravotní. Žádný rozpékaný chleba se chuťově nerovná pořádně upečenému klasickému chlebu a navíc se rychleji kazí. Navíc pokud chcete těsto zmrazit, aby vydrželo i dva roky, a potom jej zase rozmrazit a upéct, potřebujete k tomu hromadu chemie, jinak vám místo pečiva vznikne mazlavá hmota. Kvůli tomu se do těsta přidávají enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla. Takovou dobrotkou je E466 karboxymethylcelulóza, která se vyrábí celulózy získané zpracováním dřeva. S trochou nadsázky se tak dá říct, že žereme dřevo 🙂 Žádná z látek není vedená jako vyloženě zdraví škodlivá, to by v tom těstě nemohla být. Ale kdo sleduje dopady konzumace po 20, 30 letech? Navíc to jsou umělé látky trochu tady a trochu tam a ve výsledku se člověk cpe jedy. Osobně jsem přesvědčený, že takovéto "vylepšování" potravin je jeden z faktorů, který stojí za obrovským nárůstem rakoviny. Onkologové dokonce předpokládají, že za 20 let dostane aspoň jednou za život rakovinu každý čtvrtý!

Co s tím? Nedá se čekat, že supermarkety nějak výrazněji změní sortiment. Nakonec lidi to i chtějí. Proto je potřeba trochu ubrat na pohodlnosti a vyrazit za opravdovými pekaři. V mém případě to je docela problém, protože téměř nikdy se z práce nedostanu před šestou večer a všechno musím mít v dosahu chůze, protože auto nevlastním. Stačila však chvilka hledání a hned jsem našel dvě pekárny v mém okolí. Jedna je dokonce otevřená 24 hodin denně! Zbývá tedy jen udělat pár set metrů navíc. Snad tam na mě taky nevybafnou cedulky "Vyrobeno ze zmrazeného polotovaru".


Ohrožený druh? (©Rainer Zenz)

2 komentáře: „Rozpékané pečivo, kam se podíváš“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Michal writes:Alternativní řešení je péct si chleba doma, stačí na to normální trouba a zase tolik času to nezabere.

  2. lzap avatar
    lzap

    Chleby se většinou nerozpékají, alespoň ne ty klasické, jde hlavně o veškeré možné bulky, rohlíky nebo ty ochucené věci a "rádobychleby" (bagetové chleby a malé chlebíčky). Bohužel i klasický (normální) chléb, který přivezou z pekárny, je šizený a odporný. Já jím chleba z pekárny Racek Přerov :-)Jinak ad večerní nákup – pečivo se vždycky kupovalo (a bude kupovat) ráno. Výhoda dobrého chleba je ta, že vydrří 4 dny vynikajicí a další 3 dny je dobře použitelnej na jiný věci (topinky atd). Chleba z Tesca člověk může druhý den dát na topinku, třetí pak slepicím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *