První den jako vegetarián

Hodně lidí, kteří mě znají a přečetli si titulek, si asi řeklo "WTF?!". Ne, nepřehodnotil jsem svůj postoj k masu. Maso mám pořád rád, nemyslím si, že kompletní eliminace masa v jídelníčku znamená zdravější stravování, a nemám morální problém se zabíjením zvířat. Mé "vegetariánství" není nic jiného než sázka, která vzešla z diskuse nad návrhem německých zelených. Ti navrhují, aby byl v Německu uzákoněný pátek jako vegetariánský den. Donutit lidi, aby během pátku nevzali maso do pusy, je nedosažitelný cíl, tak předpokládám, že se jedná jen o zákaz prodeje masa v restauracích apod. Nicméně na Německo, které je tak hrdé na své wursty, je to i tak odvážné.

Popravdě s tím návrhem do určité míry sympatizuji, protože konzumace masa dosáhla úrovně, kterou historie lidstva nepamatuje. Nicméně zásadním problémem, který s tím návrhem mám, je jeho vynucování. Nařizovat, co mají lidi jíst a co ne, je prostě špatně. Správnou cestou je osvěta a vzdělávání. Samotné rozhodnutí je výsostným právem jedince. Abych svoji pointu podpořil činy, vsadili jsme se, že sám od sebe bez jakéhokoliv nařízení budu mít až do konce roku jeden den vegetariánský. Pátek se mi nehodí, tak to padlo na středu.

Ač nejsem podporovatelem vegetariánství a už vůbec ne veganství, souhlasím s tím, že konzumujeme masa příliš mnoho. Člověk byl po tisíciletí všežravec, ale až někdy do poloviny minulého století bylo maso v jídelníčku spíše vzácností. Prostý lid měl maso jednou do týdne, maximálně dvakrát. Jedinými, kdo se oddával vysoké konzumaci masa, byla vrchnost, která z toho pak často trpěla zdravotními problémy, např. dnou. Od poloviny minulého století vzrostla konzumace masa více než dvojnásobně. Vegetariánství neberu jako cíl k lepšímu zdraví, spíše jako cestu, protože ideální stav je někde mezi dnešní konzumací a úplným odstraněním masa z jídelníčku.

Sázku beru jako zajímavý experiment. Doteď jsem se jinak plánovitě v konzumaci masa neomezoval. Je pravda, že moje spotřeba je asi pod průměrem, venku (obědy v práci, večeře v restauraci) se neomezuju, ale doma si vystačím s málem. Většinou mi stačí 15 dkg šunky na týden a pokud vařím, tak většinou používám sojové maso. Částečně z lenosti, protože se jednodušeji připravuje, a částečně kvůli tomu, že jím dostatek masa mimo domov. Nikdy jsem si však neřekl: "Tak a teď nebudu jíst maso vůbec". Do konce roku mám tedy vegetariánské středy. Je to určitý trénink sebekontroly a taky si můžu vyzkoušet, jak to u nás mají vegetariáni těžké (to slyším od všech cizinců). Ostatně už jsem si to vyzkoušel dnes. Najít restauraci, kde mají vegetariánský oběd, není jednoduché. Sice často mají v nabídce salát nebo jiné "zelené jídlo", ale většinou je to doplněné o maso. Výběr restaurací se tak zredukuje na 25-30 %.


©Jasper Greek Golangco via Wikimedia Commons

Advertisements
První den jako vegetarián

3 thoughts on “První den jako vegetarián

  1. anonymous napsal:

    cz_lynn writes:My bezmasé jídlo měli každý den v menze. Pokud nebyly buchtičky s krémem nebo buchty, tak jsem si ho dala vždycky. — příjemný způsob, jak trochu ušetřit.A v práci chodím pravidelně na obědy k veganům (loving hut), mňam mňam. Takže ve výsledku mívám vegetariánských dnů celkem hodně (mléčné výrobky by mi chyběly, takže veganství nepřipadá v úvahu).

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s