Má první koupě hudby na internetu

Jsou to dva dny, co jsem tu psal o nových českých internetových obchodech hudby. Tomu, proč se mi nelíbí, jsem věnoval celý článek. V nadpise jsem se ptal, jestli se někdy dočkáme dobrého eshopu s hudbou. Dnes jsem takový potkal – Magnatune.com

Jedná se o americké nezávislé hudební vydavatelství se sídlem v Berkeley nedaleko San Francisca. Doslechl jsem se o něm proto, protože Amarok, hudební přehrávač, který používám, ho zabudoval do své nejnovější verze 1.44. Způsob prodeje a licencování a filozofie celého projektu na mě natolik zapůsobila, že jsem se hned rozhodl na zkoušku jedno album koupit.

We are not evil (Nejsme zlo)
Slogan Magnatune

Co mě tedy tak zaujalo? Víceméně můžu říct, že Magnatune.com splňuje všechny kritéria, které jsem vyčítal novým českým hudebním eshopům. Ano, nenajdete tady hvězdy světového showbyznisu, ale někdy je rozdíl mezi neznámým umělcem a světovou hvězdou jen v milionech vydaných na reklamu a propagaci. Magnatune navíc dbá na kvalitu, přijme jen každého třístého(!) umělce, který mu nabídne svoji tvorbu, takže zákazník má jistotu, že se tu setká jen s kvalitní hudbou. Nehledě na to, že si můžete vytipovanou muziku naposlouchat, jak se vám zlíbí. Magnatune totiž poskytuje streamy MP3 souborů, které jdou dokonce stáhnout. Ukázky nejsou nijak kráceny a zahrnují celé alba, takže člověk si může před nákupem poslechnout opravdu všechno.
Já jsem si vytipoval amerického folkrockového písničkáře Toma Paula. Po poslechu celého alba jsem se rozhodl, že si jeho album I was king koupím. Na stránkách se uvádělo, že cena alb se pohybuje mezi 5-18$, takže jsem byl zvědavý, kolik stojí to moje. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem si mohl vybrat! Zní to neuvěřitelně, ale člověk si opravdu může vybrat, kolik ho album bude stát. Já si vybral nejnižších 5$ s tím, že pokud se mi Magnatunes osvědčí, tak si příště milerád připlatím. Většinu by možná napadlo, že se tržby za album díky této neobvyklé svobodě budou pohybovat na 5$, ale podle zástupců vydavatelství je průměrná cena alba 8,93$. Velkou roli v tom totiž hraje to, že Magnatunes dává 50% z tržeb autorům. To je citelný rozdíl oproti velkým vydavatelstvím, které nedávají umělcům zpravidla ani 5%. Lidé rádi finančně podpoří umělce a pokud ví, že z jejich peněz opravdu významná část půjde jim, rádi si dobrovolně připlatí. BTW: Magnatune má i úsměvné pojmenování pro jednotlivé ceny, u nejvyšší ceny 18$ mají poznámku "We love you" 🙂
Platit lze kartou nebo přes Paypal, s českou embosovanou kartou není sebemenší problém.


Tom Paul v mém Amaroku

Další věcí, kterou si mě Magnatune získal, jsou jednotlivé hudební formáty, které nabízí. Jak už jsem psal výše, MP3 v bitratu 128 kbps jsou volně k poslechu a stažení. Pokud se rozhodnete album koupit, získáte heslo, s který máte 60 dní přístup ke stažení. Na výběr máte ze tří verzí MP3, bezztrátového FLAC a WAV, OGG a AAC. Já jsem se rozhodl pro OGG se solidním bitratem 192 kbps. Už na první pohled je vidět výrazný rozdíl mezi Magnatune a českými i-legalne a Allmusic, které nabízejí jen jeden formát. Další velmi podstatnou věcí ale je, že narozdíl od českých eshopů nejsou skladby od Magnatunes zatíženy DRM, takže s nimi můžete zacházet zcela svobodně a bez omezení. Také licence je velmi příznivá, dokonce máte právo třikrát zkopírovat album svým známých a kamarádům, to je u klasických hudebních licencí nemyslitelné.

Chceme být Linuxem hudebního světa.
John Buckman, zakladatel Magnatune

Počínání Magnatune se mi opravdu líbí. Nabízejí hudbu za velmi příznivou cenu a přitom se snaží zákazníkovi vyjít maximálně vstříc a neomezovat jeho svobodu. Magnatune asi nikdy nebude prodávat hudbu ve velkém jako iTunes, ale mohl by platit všem velkým vydavatelstvím za příklad. Toto je nejlepší způsob, jak bojovat s pirátstvím. Nabídnout zákazníkovi kvalitní servis za přijatelnou cenu a přitom neomezovat jeho svobodu poslechu. Poté mnoha lidem úplně odpadne důvod, proč chodit za muzikou na P2P. Navíc při takovém stylu prodeje (ve srovnání s ostatními) člověk neplatí, protože musí, ale zaplatí rád.
Dnes jsem četl, jaké mají uživatelé trable s nákupem hudby u i-legalne.cz, údajně musí u každé skladby potvrzovat licenci a celé je to komplikované a svazující. Hold tímto stylem je obětí poctivě platící zákazník a ne pirát a nakupování hudby na internetu není radost, ale starost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *