SOS: DRM příliš omezuje uživatele

A je tu to, o čem jsem psal již před měsícem. DRM příliš omezuje, ba až poškozuje uživatele. Není to názor pouze můj ale dnes už i názor organizace ochraňující ochraňující spotřebitele Sdružení ochrany spotřebitele.
Včera přišlo s tiskovým prohlášením, v kterém uvádí, že považuje omezení nákládání s koupenou hudbou v souvislosti s DRM za naprosto neadekvátní k ceně (většinou se cena alba na i-legalne.cz pohybuje kolem 300 Kč).

Vina není na straně českých obchodů, ti se musí podřídit diktátu hudebních vydavatelství. Proto jim nezbývá než DRM používat a obhajovat ho.

Nemůžu si pomoct, ale politika nahrávacích studií je postavená na hlavu. Místo, aby byly opravdu konkurence schopní vůči P2P, tak jediné, co dělají, je to, že omezují ty poctivé. Takže dochází k situacím, kdy si poctivý Pepa koupí hudbu z internetu a řeší neřešitelný problém, jak dostat koupené písničky do svého MP3 přehrávače. Zatímco Franta Warezák si to stáhne z P2P, poslouchajíce stáhnuté skladby ve svém přehrávači se mu směje a říká: Ty seš ale blbej, proč si to nestáhneš z P2P?

A to podotýkám, že na stahování hudby z P2P není nic nelegálního, maximálně to je amorální, ale vzhledem k tomu, jak se k nám chovají hudební vydavatelství, bych to s tou amorálnosti neviděl tak ostře.
Pro ty, co si myslí, že koupí hudby přispějí umělcům: RIAA chce snížit již tak malé odvody pro umělce

Osobně doporučuji hudbu v českých internetových obchodech nekupovat, raději si to koupit na CD, za trošku vyšší cenu to mám na kvalitním médiu, ve vysoké kvalitě, s bookletem. Rád za hudbu zaplatím (viz. můj nákup na Magnatune.com), ale se srandou jménem WMA s DRM si můžou trhnout nohou :p

Jeden komentář: „SOS: DRM příliš omezuje uživatele“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:Na i-legalně už nekoupím ani notu.Zaplatíte a nepřehrajete.Je to k ničemu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *