Ubuntu 9.04: lepší než jsem čekal

Minulý týden byla ohlášena nová verze Ubuntu 9.04 a to byl signál proto, abych začal uvažovat na upgradem. V termínu vydání totiž píšu velkou recenzi na nové Ubuntu a dělat recenzi na základě zkušeností z VirtualBoxu opravdu nechci, proto se vždycky obětuju a upgraduju tak o dva až tři týdny před vydáním ostré verze. Minule to obětování bylo, počáteční nadšení vyprchalo a dostavily se problémy. Největší byl asi z Compizem, který způsoboval zamrzávání X serveru. Nakonec to vyřešil upgrade na aktuální vývojovou verzi Compizu. Časem se však stal z Ubuntu 8.10 extrémně stabilní systém, který prostě běžel a nebylo problém na notebooku dosahovat uptimů delších jak jeden měsíc.

Kvůli problémům v průběhu vývojových verzí se mi letos do upgradu moc nechtělo. Zatím ale musím říct, že to šlape dobře. Až na pár drobností už to je připravené na produkční mašinu. Navíc jsem nedělal čistou instalaci, ale upgrade, který téměř vždy proběhne bez problémů, ale v detailech to občas skřípe. V čem jsou zatím největší změny? V mém případě asi ve vzhledu. Ač výchozí vzhled bude i nadále starý, dobrý Human, v nabídce přibyly tři další, tak jsem si řekl, že udělám po třech letech na Humanu změnu a zkusím jeden z nich – New Wave. Je to tmavé téma, to je teď v módě. Neříkám, že je dokonalé, pár věcí se musí ještě doladit, aby mohlo být součástí nového, moderního vzhledu v podzimním Ubuntu, ale dokážu si představit, že to postaví zrovna na tomto tématu. Kromě tohoto jsou vizuální změnou také nové notifikace (můžete vidět na screenshotu vpravo nahoře), které jsou podle mně zdařilým krokem. Nejenže to dobře vypadá, ale i to lépe plní úlohu notifikací než klasické řešení z GNOME. Dalším zdařilým počinem je nová přihlašovací obrazovka, která je zatím nejlepší, jakou jsem pro Ubuntu viděl. Když to porovnám s tou hrůzou z minulého vydání, tak musím říct, že ten tým profesionálních grafiků, který Canonical najal, jde vidět.
Zrychlený byl také start, i když na svém notebooku to příliš nepozoruju, přece jen mám zapnutých hodně služeb, nejvyšší rychlosti prý člověk dosáhne s Ext4, já mám Reisera.

Nový vzhled mého systému.
Co mě naopak trochu zklamalo je, že Ubuntu postrádá některé novinky GNOME 2.26. Z neznámého důvodu bylo v průběhu alfa verzí staženo nové ovládání zvuku, které integrovalo PulseAudio. Tak jsem usoudil, že mi je zase k ničemu, a znovu ho odinstaloval. Chybí také integrace čtečky otisků prstů do GNOME, prý kvůli tomu, že to potřebuje novou verzi knihovny libdbus, která ještě nevyšla v ostré verzi. Škoda, předpokládám, že do finální verze to už nebude.

Nová přihlašovací obrazovka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *