Air Bank – první dojmy

Za posledních 13 let jsem vyzkoušel celou řadu bank. Nejsem typický loajální klient a pokud banka stojí za pendrek, odejdu jinde. Dosud jsem měl účet u České spořitelny, eBanky, ČSOB, Komerční banky, mBank. V zahraničí pak u WaMu, The Honesdale National Bank, Dime Bank, JP Morgan Chase, Bank of Omaha a RBC. Dá se tedy říct, že můžu docela srovnávat.

Po vystudování jsem zkonsolidoval několik účtů do jednoho u mBank. Za nejméně peněz nabízela vše, co potřebuju. V jednom je ale mBank fakt slabá a to je spoření. Standardní spořící účet eMax je úročený 0,5 % a eMax Plus 2 %, ale je to podmíněno tím, že člověk musí měsíčně utratit alespoň 4000 Kč kartou, což plním málokdy. Proto jsem se rozhlédl jinde a jako nejlepší spořící účet jsem vyhodnotil ten u Air Bank, která nabízí 2,5 %, navíc garantuje, že vždy bude mezi 3 nejvýhodnějšími nabídkami, takže by se nemělo stát to, co u mBank, která lidi nalákala na 3 % a dnes standardně nabízí 0,5 %.

Co mě příjemně překvapilo, bylo, že účet lze založit kompletně online. Nejsou potřeba ani kurýři. Prostě jen vyplníte formulář, kódem zaslaným na mobil podepíšete smlouvu a uploadujete naskenované dva doklady a výpis z nějakého současného účtu. Druhý den vás vyzvou, abyste z daného účtu poslali na nový účet nějakou částku a tím účet aktivovali. To je vše.

Líbí se mi taky internet banking, která má funkce a hlavně rozhraní, které jsem zatím nikde neviděl. Aplikace byla očividně dělaná s ohledem na dotykové obrazovky, protože se příjemně ovládá i na tabletu. Uživatelské jméno a heslo si člověk může zvolit podle sebe, nedostane místo nich nějaké šílené číselné kombinace jako jinde.

Odlišný je taky přístup a transparentnost banky. Ceník se vejde na jednu A4 a obsahuje opravdu jen pár položek. I komunikace s klienty se mi zatím hodně líbí. Třeba automat na infolince má hodně neformální hlášky, což hodně kontrastuje s uniformním hlasem, který je na infolinkách obvyklý.

Svůj běžný účet si i nadále nechávám u mBank, protože pořád vychází nejlevněji a jsem s ní spokojený. Air Bank má sice vedení účtu zdarma, ale standardní operace nemá úplně levné (výběr z bankomatu jiné banky – 25 Kč, odchozí platba – 5 Kč). Nicméně spořící účet má asi nejlepší. Momentálně se hodí pro tři typy klientů: 1. ti, co chtějí jen spořit (já), 2. ti, co chtějí mít v jednom výnosný spořící účet a běžný účet, který moc intenzivně nevyužívají, 3. ti, kteří chtějí mít účty pro celou rodinu. Pod jedním tarifem si člověk může založit několik různých účtů pro ostatní členy rodiny a různě si nastavit dispoziční práva. Pokud si zvolí "Velký tarif", který nabízí prakticky všechny operace zdarma, má za 150 Kč měsíčně pořešené bankovní služby pro celou rodinu.

5 komentářů: „Air Bank – první dojmy“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    shadowman writes:Mkonto take pouzivam na bezny ucet, ale jeste jsem chtel pouzivat Fio banku pro spolecny ucet s pritelkyni (jeden ucet, kazdy ma svuj login do internetoveho bankovnictvi, vlastni platebni kartu na tento ucet). Jenze to internetove bankovnictvi maji silene neintuitivni(hrozne).Jak je na tom Airbank, nevis ?

  2. anonymous avatar
    anonymous

    DavieCZ writes:Me se na AirBank nelibi, ze u beznyho uctu po tobe chtej 200 za vyber z bankomatu mimo EU… to mi prijde jako zlodejina… ale jinak sporici ucet je ok…

  3. anonymous avatar
    anonymous

    Jirik writes:Co takhle FioBanka? Nemáte někdo zkušenosti?

  4. Sesivany avatar
    Sesivany

    to shadowman: nijak blíže jsem to nezkoumal, ale Air Bank taky umožňuje sdílet účet s někým jiným nebo v rámci jednoho tarifu mít několik účtů spravovaných různými lidmi. Platí to i pro karty. Internetové bankovnictví FIO neznám, mám přístup jenom do jejich brokerské aplikace a ta není nic moc, to je fakt. Internetbaking Air Bank vypadá fakt pěkně a přehledně.

  5. anonymous avatar
    anonymous

    Lukas writes:Je fajn, že konkurence na trhu s bankovními produkty relativně funguje. Ale stále zastávám názor, že pokud někomu svěřuji svoje peníze, odmítám za cokoliv kolem toho platit. Proto jsem stále u mBank. Není to sice dokonalá banka, ale prakticky už skoro 2 roky ode mne nedostala jedinou korunu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *