Zkouším Manu

Už několik týdnů zkouším „univerzální jídlo“ Mana. Původně mě nic takového nelákalo, ale už od září mám problémy s žaludkem, shodil jsem hodně kilo a potřebuju do sebe dostat maximální počet živin s minimální zátěží na zažívací systém. Mana se pro tento účel zdála jako ideální volba.

mana-fb-ogtag

Mana je česká varianta amerického Soylentu, který s tímto typem univerzálního jídla, kterému se také říká jídlo pro líné ajťáky, přišel jako první. Jedná se o mix, který by měl obsahovat všechny potřebné živiny – sacharidy, proteiny, tuky, vitamíny,… Jedna část je v podobě prášku, druhá v podobě oleje. To v určitém poměru smícháte, zalejete vodou, protřepete a můžete jíst, respektive pít.

Cena za jedno jídlo, které obsahuje 510 kcal, stojí 61 Kč u největšího balení a 66 Kč u nejmenšího. Cenově je to tedy porovnatelné s normální stravou. Prášek dojde v plastových obalech po třech jídlech, olej potom v malých lahvičkách taktéž po třech jídlech. Na odměřování najdete ve startovacím balíku nerezovou odměrku. Olej se potom odměřuje pomocí rysek na lahvičce.

Co Mana vůbec obsahuje? Hlavní sacharidovou složkou jsou oves a kukuřice, protein je především sojový, což není moc ideální, protože sojový protein není tak kvalitní jak ten z živočišných produktů (syrovátkový, v masu). Je to daň za to, že autoři chtěli udělat Manu z neživočišných složek, aby vyhovovala i veganům. Sója ale není jediná složka, která Maně poskytuje proteiny, tak věřme, že jsou obsaženy všechny amikyseliny potřebné ke složení lidského proteinu. Oleje jsou v Maně v podobě řepkového, slunečnicového, lněného a z mořské řasy. Pak je tam řada látek dodávajících vlákninu, vápník, vitamíny, antioxidanty,… Naopak nemá barviva, konzervanty a podobné věci.

mana_mii_-front-starter_cz-newhr

Manu používám dva týdny. Zažívání zatěžuje opravdu výrazně méně, v tom splnila moje potřeby. Po Maně jste utlumení výrazně méně než po klasickém obědu. Chutově je dost neutrální s mírným nádechem vanilky. Napoprvé mi moc nechutnala, ale velmi rychle jsem si zvykl. Navíc se mi ani po dvou týdnech nezajedla, naopak se na Manu vždycky těším.

Dá se jí jídlo nahradit úplně? Asi ano, ale já se k tomu nechystám. Nyní jsem jí nahradil jídlo tak z poloviny. Snídaně střídám, přes den jím většinou Manu a na večeři klasické jídlo. Až vyřeším problémy s žaludkem, chtěl bych ji používat i dál, i když asi v menší míře. Jako takovou záloží alternativu. Někdy prostě nemáte na jídlo čas a je to mnohem zdravější alternativa než hranolky s tatarkou na stojáka v kantýně.  Mana je zdravější alternativou ke klasickému jídelníčku asi většiny lidí. Abyste do sebe dostali zdravější a vyváženější stravu, tak se musíte o to, co jíte, opravdu hodně starat. Hodí se i v případě, kdy nemáte doma nakoupené a jíte, co vytřepete z ledničky.

Asi největší nevýhodou těchto univerzálních jídel je to, že je nemusíte žvýkat. Žvýkání je důležité pro rozvoj zubů a čelisti. I bez této stravy platí, že dnešní potrava je příliš zpracovaná a nenutí nás žvýkat, takže se stává, že lidi nemají dostatečně vyvinuté čelisti, aby se jim tam vešly osmičky, atd. Pokud tedy tuto stravu používáte doporučuju žvýkat alespoň žvýkačky.

Advertisements
Zkouším Manu

2 thoughts on “Zkouším Manu

  1. Maťas napsal:

    Dočetl jsem po „sojový protein není tak kvalitní jak ten z živočišných produktů“, klasický žvást mrchožrouta. Rostlinné bílkovyny jsou daleko přirozenější a lépe stravitelnější než živočišné, navíc nikdo nedal nikomu právo vraždit jiné bytosti – také byste své dítě nezabil a nesežral, nebo svého psa (pokud byste cokoli z toho měl)! Jinak soja není ideální, kvůli štítné žláze…. Záleží na aminokyselinách… dokonce se ani nemusí nic z ničím kombinovat… Spousta lidí ale žije v bludech, okolo veganské, raw/vitariánské a docela i vegetariánské stravě, což je v dnešní době až k neuvěření.
    PS: Navíc máme pořád na výběr, zda se chceme účastnit masového vyvražďování, nebo ne!

    1. Zkuste k tomu přistupovat trochu objektivně, nezaslepený ideologiemi. Protein z masa nebo mléka má spektrum aminokyselin mnohem bližší tomu lidskému, takže se z něj výrazně jednodušeji ten lidský skládá a z tohoto pohledu je kvalitnější.
      Souhlasím, že dnešní průmyslové chování zvířat na maso není ok, ale že nikdo nemá právo vraždit jiné bytosti? Pojídání zvířat jinými zvířaty je přirozenou součástí koleběhu v přírodě miliony let. A kde byste nakreslil tu dělící čáru mezi bytostí a nebytostí? Jednoduchý prvok ještě bytost je, rostlina už není?
      Mimochodem, abych získal živočišný protein, nemusím žádnou bytost zabít 😉

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s