Nextcloud: první zkušenosti

Jak jsem v minulém zápisku psal, pořídil jsem si privátní server a jednou z věcí, které jsem si na něm zprovoznil, je Nextcloud, který je novým forkem OwnCloudu. Jak je těžké jej zprovoznit, co umí a co naopak ne?

nextcloud

Na začátku bych se chtěl zastavit u toho, proč vlastně padla volba na Nextcloud a ne na OwnCloud. Nextcloud vznikl teprve nedávno jako fork OwnCloudu, kdy se nepohodl zakladatel projektu a několik jeho vývojářů s nynějším vedením firmy. O tom, v čem neshody spočívaly, nikdo otevřeně nemluvil, ale dá se to odvodit z rozdílné licenční politiky. Obchodní model OwnCloudu je vlastně tzv. open core. Základní produkt je open source, ale některé doplňky jsou uzavřené. To se asi otci zakladateli a dalším open-source nadšencům ve firmě nelíbilo. Nový projekt slibuje, že vše bude open source a firma bude vydělávat na podpoře.

OwnCloud funguje dál, ale otázka je, jak dlouho. Hodně klíčových vývojářů odešlo k Nextcloudu, stejně tak asi i většina komunity. Firma OwnCloud už musela zavřít americkou pobočku. Považuji nyní Nextcloud za perspektivnější. Navíc opravdu vše, co vydává, je otevřené, takže má člověk přístup k modulům, za které musí u OwnCloudu platit.

Instalace

Nextcloud nenabízí žádné balíčky, ale pouze zip soubor. Existuje taky snap, ale ten má momentálně experimentální podobu a je nepoužitelný. Samotná instalace není úplně přímočará. Pokud to člověk dělá poprvé, může nad tím strávit dost času. Já jsem si to nejdříve vyzkoušel ve virtuálce, kde jsem si několikrát vylámal zuby, a naostro už to bylo mnohem rychlejší.

Nextcloud podporuje jak Apache, tak Nginx jako webový server. Z databází podporuje SQLite (nedoporučuje se kvůli výkonu), MariaDB/MySQL a PostgreSQL. Já jsem se rozhodl držet tradičního LAMP, tedy Apache a MariaDB. Člověk nastaví databázi, webový server, nakopíruje obsah zip souboru do potřebné lokality a může pokračovat k samotnému nastavení Nextcloudu.

Bezpečnost

Pro software typu Nextcloudu je bezpečnost podstatná věc. Musím říct, že se tomu věnují docela poctivě. Mají program, v rámci kterého vyplácejí 5000 eur za nalezení chyby. Mají pěknou dokumentaci s tipy pro zvýšení bezpečnosti. V administrátorském rozhraní se objevují varování, pokud něco není nastaveno dostatečně bezpečně. U instalace aplikací člověk dostane informaci o tom, jestli je daná aplikace udržovaná a má bezpečnostní audit.

Výkon

Už v minulém příspěvku jsem zmiňoval, že rychlost stahování a nahrávání souborů na můj server jsou mnohem vyšší než na Dropbox. Běžně na něj nahrávám rychlostí 5 MB/s. Nextcloud také poskytuje několik typů na zlepšení výkonu od zapnutí cachování až po css/js asset management. Ten si ale nerozumí s mnoha aplikacemi, takže jsem jej musel nakonec vypnout.

Soubory

Úložiště souborů je primární funkcí Nextcloudu. Jsem dlouholetý uživatel Dropboxu a u Nextcloudu jsem nenarazil na nic, co by mě omezovalo. Umí sdílet mezi uživateli, externě přes odkaz, který může být chráněný heslem atd. Textové soubory, PDF a obrázky umí otevírat přímo v prohlížeči. Na kancelářské formáty a videa (mp4 a webm) ze doinstalovat aplikace. Zatím největší problém, na který jsem narazil, je, že složku nasdílenou přes odkaz nelze prohlížet jako galerii fotek. Nejedná se ale o něco, co by Nextcloud neuměl, ale něco, co nefunguje u mě. Zatím jsem nepřišel na to, jestli je to chyba nebo jen nějaké špatné nastavení.

K souborům také přistupuji z Nautilu přes webDAV. Toto řešení má výhodu, že není potřeba vše synchronizovat na lokální disk jako u Dropboxu a můj server má takovou konektivitu, že i se vzdálenými soubory je práce svižná.

Pro Android existuje aplikace Nextcloud, která je srovnatelná s tou od Dropboxu.

Kontakty

Na Nextcloud jsem si převedl také své kontakty. Na desktopu se k nim můžu naprosto bez práce připojit přes GNOME Online Accounts. Na mobilu používám CardDAV-Sync. Nemám, co bych dodal, prostě to funguje.

168708-1

Kalendář

Stejně jako kontakty jsem převedl i osobní kalendář. Webové rozhraní kalendáře je poněkud jednoduché, ale to mi je víceméně jedno, protože jej beru jen jako záložní. Primárně kalendář používám v Evolutionu, kde se opět bez práce nastaví přes GOA, a v mobilu, kde se mi synchronizuje přes CalDAV-Sync. Zatím bez výhrad. Vše funguje, jak má.

168707-1

RSS čtečka

Bez synchronizované RSS čtečky už si dnes sledování webů nedokážu představit. Články totiž čtu střídavě na počítači a na mobilu. Doteď jsem používal Feedly, ale když to můžu mít na vlastním serveru, tak proč toho nevyužít? Aplikace umí vše, co potřebuji. Pro Android je k dispozici RSS čtečka pro OwnCloud, která je s Nextcloudem stále kompatibilní. Časem se určitě objeví i aplikace přímo pro Nextcloud. Ta pro Feedly má asi o krapet lepší uživatelskou přívětivost, ale není to nic zásadního.

168040-2

Úkoly

I na ty má Nextcloud aplikaci. Doteď jsem používal Wunderlist, ale u něj mi vadilo, že nemá pořádnou desktopovou aplikaci pro Linux, která mi posílala upozornění na aktuální úkoly. Úkoly z Nextcloudu ale podporují CalDAV, takže se mi opět bez práce synchronizují do Evolutionu a GNOME Tasks a také do mobilu, kde nyní na úkoly používám OpenTasks. Ve výsledku jsem s tím víc spokojený než s Wunderlistem. Chybí mi jen, že nelze nastavit alarm na konkrétní čas. Člověk jen dostává (pravidelná) upozornění na úkoly, které má ten den splnit.

164356-1

Poznámky

Používám také aplikaci na psaní poznámek. K dispozici jich je několik a nejpropracovanější je asi OwnNotes, která je podobná Evernote. Umí formátovat, vkládat obrázky apod. Je ale už delší dobu neudržovaná a Nextcloud u ní křičí, že nemůže garantovat její bezpečnost. Navíc já potřebuji jen opravdu něco primitivního, kde si občas něco rychlého zapíšu. Používám tedy tu výchozí, která je maximálně jednoduchá. Umí jen plaintextové poznámky. Má ale i aplikaci pro Android – MyOwnNotes.

Aplikací, které jsou k dispozici, jsou desítky. Nextcloud jde tak svým záběrem mnohem dál než Dropbox. Funguje jako platforma pro webové/serverové aplikace. Zkoušel jsem i aplikaci na editaci kancelářských dokumentů, ale vyžaduje instalaci LibreOffice, který si s sebou přitáhne i X11 a to mi za to na serveru nestojí. Integrovat Nextcloud lze také s novým LibreOffice Online, který pak umožňuje kolaborativní editaci mezi uživateli. Kdybych Nextcloud používal pro pracovní účely, asi už bych to zkoušel, ale nemám pro to nyní moc využití.

Poslední velkou službou, kterou jsem na svůj server nepřesunul, je email. Nextcloud nabízí webového klienta pro IMAP, případně je mezi aplikacemi k dispozici Roundcube. Integrovat jej lze také s Kolabem. Spravovat si ale vlastní poštovní server se mi zatím nechce.

Obrázky aplikací – apps.owncloud.com.

8 komentářů: „Nextcloud: první zkušenosti“

  1. Michal avatar
    Michal

    Obsahuje nextcloud také možnosti úpravy dokumentů a jejich verzování?

    1. eischmann avatar

      Nextcloud lze integrovat s LibreOffice Online a potom člověk dostane docela schopný editor dokumentů. Je na to pro Nextcloud aplikace, ale ta vyžaduje, aby na serveru běžela instance toho LO Online, ke které se může připojit. Stejným způsobem to lze integrovat i s OnlyOffice.
      Verzování souborů Nextcloud podporuje. Člověk tam má historii změn a může se vracet k předchozím verzím. Jak to funguje, je popsáno zde: https://docs.nextcloud.com/server/11/user_manual/files/version_control.html

      1. Michal avatar
        Michal

        Díky za info. Potřeboval bych konzultaci ohledně tohoto SW (samozřejmě placenou) Mohli bychom se spojit? mich.slovak@gmail.com

  2. Radim Wagner avatar
    Radim Wagner

    Ahoj, je možné se s úložištěm spojit standartními file managery, např. DAV, SFTP, FTP etc.?
    Používám totiž iOS iPad. Děkuju.

  3. David Ferbr avatar
    David Ferbr

    Funguje Vám ten WebDav dobře? Já to zkoušel z několika různých apps a vždy katastrofa. Přitom ten jejich synchronizační tool (který pokud vím taky jede přes WebDev) funguje svižně.

  4. […] kalendář, poznámky, úkoly, cloudové úložiště, webový kancelářský balík,… jsem přesunul na vlastní Nextcloud. Zůstal mi tak jen ten Gmail, který mi taky už moc nevyhovoval (je to fakt celkem špatný IMAP […]

  5. Lucy avatar
    Lucy

    Zdravím, chtěla bych se zeptat. Mě začal nextcloud vypadávat a stále mě to hlásí aplikace přestala fungovat, nejde mě nic vyfotit ani nic na něm udělat. Nemáte s tím někdo zkušenost? za rady budu ráda. ( ano zkoušela jsem odinstalovat a nainstalovat, mam android, stahovala jsem přes google pay)
    Děkuji mockrát

    1. Jiří Eischmann avatar

      S tímto bohužel nepomůžu. Mně funguje Nextcloud na Androidu bezvadně a něco takového nepozoruji. Nemáte aplikaci v Androidu připojenou k nějaké starší verzi Nextcloudu na serveru, která nemusí být s nejnovější aplikací kompatibilní?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *