Galaxy S10: po 4 letech zpátky u Samsungu

Mobilní telefon se mi stal velkým pomocníkem a dneska ho používám pravděpodobně víc než klasický počítač. Proto mi docela záleží na jeho vlastnostech a snažím se držet krok s dobou. Výsledkem toho je, že přecházím na nový zhruba každé dva roky. Poslední jsem si pořídil v září 2017, takže opět nastal čas.

Dosavadní telefon byl Sony Xperia XZ1 a musím říct, že jsem za ta léta měl nejmenší potřebu upgradovat. Když jsem měl HP Pre 3, tak motivací bylo, že to mělo systém (webOS), který byl mrtvý. Neměl aplikace, nedostával aktualizace. Samsung S4 Mini zase ustrnul na staré verzi Androidu a nedostačoval výkonnostně. Se Sony Xperia Z5 Compact už to bylo lepší. Po dvou letech aktualizace pořád dostávala, nicméně třeba foťák už byl dost za zenitem, chyběla mi interní kapacita paměti, slábla baterie. U Xperie XZ1 jsem měl výkonu pořád dost, interní paměti taky. Rozhodlo především to, že jsem chtěl lepší foťák a že další používání telefonu by vyžadovalo investici do baterie, která začala po dvou letech opět slábnout.

Během posledních 4 let jsem si opravdu oblíbil telefony od Sony. Velmi dobře odladěný Android s malými odlišnostmi od vanilkového Androidu, hardwarově spolehlivé. Když Sony začátkem roku vydalo Xperii 1, měl jsem z ní smíšené pocity. Form factor (obrazovka 21:9) je hodně netradiční, ale zvykl bych si. Nejvíc mě odrazovala velikost. Chtěl jsem menší Xperii 1 a Sony je nakonec dodalo v podobě Xperie 5. Přesto jsem se nakonec rozhodl pro Samsung S10.

S10 už jsem měl vyhlédnutý a čekal jenom na uvedení Xperie 5, abych se rozhodl. Nevypadá jako špatný telefon. Nakonec ale rozhodlo to, že S10 je pořád kompaktnější (o 1 cm kratší) a má lepší foťák (v té době asi nejlepší na trhu). Rozhodl jsem se tak, že po 4 letech se Sony zkusím zase něco jiného.

Důvod, proč jsem před 4 lety utekl od Samsungu, byl software. Galaxy S4 Mini nikdy nedostalo novější verzi systému. Zůstalo na nepěkném rozhraní TouchWiz, které dávalo smysl možná v dobách Androidu 2, ale už se nechytalo na Android 4 a vyšší. Nakonec jsem na něj musel nainstalovat Cyanogenmod. Právě hodně upravený Android byl hlavní důvod, proč do Samsungu nejít.

Nakonec ale musím říct, že to byla planá obava. Samsung udělal za 4 roky (respektive 6, protože S4 Mini je z roku 2013) obrovský skok dopředu. S žádným jiným mobilním systémem jsem nebyl spokojený tak, jako s Androidem v S10. Za měsíc používání nemůžu přijít na věc, s kterou bych měl problémy nebo nefungovala tak, jak by měla. Nové rozhraní OneUI je pěkné a přehledné a konzistentní s ostatními produkty Samsungu (mám ještě Gear S3 s Tizenem). Oproti klasickému Androidu obsahuje řadu praktických vychytávek.

U Sony se mi líbila aplikace na migraci ze starého telefonu. Hádejte co, Samsung ji má ještě mnohem lepší. U Sony se mi líbila aplikace Smart Connect, která umožňovala vykonávat určité akce po připojení konkrétního zařízení (telefon jsem automaticky přepínal do tichého režimu, když jsem ho měl připojený k hodinkám). Hádejte co. Samsung má Bixby Routines, které nabízí tu samou funkcionalitu s mnohem širšími možnostmi.

Co spatřuji jako výhodu, je také menší závislost na Googlu. Snažím se od Googlu používat spíš méně služeb než více. Má o mně informací i tak dost. Na toto je telefon od Samsungu dobrá volba, protože Samsung je dostatečně velký na to si vytvořit paralelní sadu služeb k těm od Googlu. Nemusíte třeba používat Google Drive a Photos, protože Samsung Cloud nabízí obdobnou integraci do systému a jednoduchost. Sony něco takového nemělo.

Systém od Samsungu je pořád trochu bloatware. Má toho předinstalovaného hodně. I věci, které prostě nepotřebuju (aplikace od Microsoftu), ale u zařízení, které má 8 GB RAM a 512 GB interní disk je mi to popravdě vcelku jedno. Výkonu a kapacity to má na rozdávání.

Řada Galaxy S byla vždycky po hardwarové stránce špička. Hodně se mi líbí funkce Wireless PowerShare, která z telefonu dělá bezdrátovou nabíječku. Nabíjecí kolébka k hodinkám není moc skladná na cesty. Teď už ji nepotřebuju. Stačí onu funkci zapnout, dát hodinky na záda mobilu a nabíjejí se mi. Takto si můžu přes noc nabít jak mobil, tak hodinky, případně Galaxy Buds.

S10 má taky čtečku otisků prstů pod displejem. Popravdě mi nejvíc vyhovovala ta z boku na Xperii. Byla umístěná tam, kde pokládám palec, mohl jsem telefon odemknout už na cestě z kapsy a byl to tak nejrychlejší způsob odemykání telefonu, jaký jsem viděl. Čtečka pod displejem je pomalejší. Proto mám zapnuté i odemykání obličejem a telefon se odemkne tím, co je zrovna rychlejší. Má to menší nevýhodu: odemykání obličejem není považované za dostatečně bezpečné pro Google Pay, takže pokud se telefon odemkne obličejem, platba se zablokuje a vyžaduje otisk prstu. Před platbou si tak musím dávat pozor, abych se do telefonu nepodíval dřív, než ho odemknu prstem. 🙂

Oproti klasickým čtečkám otisků prstů má ta pod displejem naopak tu výhodu, že používá ultrazvuk. Tudíž jí vůbec nevadí mokré prsty.

Foťák je špičkový, oproti Xperii XZ1 velký skok kupředu. Velmi užitečný je širokoúhlý režim. Určitě jste někdy potřebovali něco vyfotit zblízka a bojovali jste s tím, že se to celé nevešlo do záběru. Na to je širokoúhlý režim ideální. Využívám ho mnohem častěji než třeba zoom. Obojí má na S10 vlastní čočky, které jsou celkově 3. Musím říct, že designově si s tím Samsung na S10 poradil mnohem lépe než Apple a Google na iPhonu 11, respektive Pixelu 4.

Asi jediná věc z Xperie, která mi na S10 chybí, jsou překvapivě filtry ve výchozí aplikaci. S10 jich dává na výběr hodně a mnohem víc jich jde ještě doinstalovat, ale prostě jsem nenašel žádné tak dobré jako na Xperii.

Obrazovka je taky výborná. Nemá výřez, který se mi popravdě moc nelíbí, ale průstřel, který je méně nápadný a dá se zamaskovat vhodným pozadím. Má zakřivené strany, k čemuž mám neutrální postoj. Zvykl jsem si na to, ale nevidím v tom nějaké hmatatelné výhody. Je to OLED, takže můžete mít AlwaysOn displej, což je taky docela užitečná věc. Dokázal bych snést i menší rozměry. Občas to není na ovládání jednou rukou úplně ideální. Tady by mi víc vyhovovalo S10e.

Těžko se mi hledají nějaké nedostatky. Po měsíci používání jsem s S10 hodně spokojený. Snad jen výdrž by mohla být o trochu lepší. Není špatná, v pohodě s tím zvládnu i náročnější den, ale mezi špičku v tomto nepatří. V mnoha dalších ohledech je ale i téměř rok po vydání pořád na absolutní špičce. Za 18 tisíc, které stála verze s 512 GB z evropské distribuce, to je skvělá koupě.

3 komentáře: „Galaxy S10: po 4 letech zpátky u Samsungu“

  1. Pavel avatar
    Pavel

    A jak to vypadá s výdrží baterie? Na tu si v recenzích docela stěžovali?

    1. eischmann avatar

      Těžko se mi to hodnotí. Mám přímé srovnání jen s Xperií XZ1, kde ta výdrž po dvou letech byla rozhodně horší. Na začátku byla +/- stejná, což potvrzuje i GSMArena, která v normovaném testu u S10 uvádí 79 a u XZ1 82. Výdrž není něco, čím by ten telefon oslňoval, ale taky to nevidím jako slabinu. Mobil používám docela intenzivně a většinou končím s rezervou 30 %. Pokud jej používám extra intenzivně (třeba navigace apod.), tak stačí na 15 minut strčit do nabíječky a jsem díky rychlému nabíjení zase v pohodě.
      Taky je dobré zmínit, že systém má docela dost možností tu výdrž zlepšit. Dá se vypnout AlwaysOn displej, je tam několik úrovní úspory baterie, pokud si to člověk zapne, systém umí inteligentně měnit nastavení, aby byla úspora energie vyšší (např. vypíná AlwaysOn displej nebo přepíná do úspornějšího režimu, když jej člověk delší dobu nepoužívá. Možností, jak to zlepšit, tam je docela dost. Já je zatím ani nijak významně nepoužívám, protože zatím nebylo potřeba.
      Pokud jde člověku primárně o výdrž, tak bych z vlajkových lodí Samsungu doporučil spíš Note 10. Ten vydrží citelně déle (92h v testu GSMAreny). Zvažoval jsem ho hlavně právě kvůli té výdrži, ale nakonec vyhrál S10, protože je o cosi kompaktnější (zhruba stejné rozměry, ale zaoblený, a o něco lehčí) a taky levnější (ve stejné konfiguraci je momentálně o 8 tisíc dražší).

  2. OndraJC avatar
    OndraJC

    S10e – po 2 měsicich bohužel spíše zklamání. Exynos verze mají neřešitelný LTE power drain, takže 1.5% baterky dolů za hodinu stand-by je best-case scenario. Obvykle je to více, takto podivné řízení spotřeby aplikací na pozadí jsem naposledy viděl někde u Androidu 5. Lze to ale kompenzovat velmi rychlým nabíjením.

    Fotoaparat je bohužel největší potíž – brutální postprocesing nejdříve fotku odšumí a pak přiostří, díky tomu vznikají hlavně u obličejů nepěkné artefakty. Zároveň S10tky fotky trošku přeexponovávají, takže jsou světlejší než ve skutečnosti. Dynamický rozsah snímače je ale úžasný, širokoúhlý foťák je skvělý a natáčení videa je opět naprostá špička.
    Kvalitu postprocessingu lze řešit pomocí Google Camera (nejlépe na Exynosu funguje GCam 5.1.018 IDan_N6_3.5_fix), ale tento se hodí pouze na portréty lidí, na krajinu a momentky je holt nutné použít stock Samsung kameru. Nové verze Google Camery na S10 Exynosy nikdo neportuje, obavám se, že s Androidem 10 přijdu i o tuto možnost.

    Jako poslední problém uvedu sluchátkový výstup na Exynos variantě. Zvuk je zastřený, na druhou stranu lze to doladit ekvalizerém. Ale opět je škoda, že Snapdragon verze údajně hrají lépe.

    Jinak Samsung software je opravdu dobrý, výrazně lepší než Stock android, telefon je úžasně rychlý, displej špičkový, zvuk z reproduktorů skvělý, bonusy jako Dex atd. – prostě je to velmi příjemné zařízení. Jen je škoda, že není dotažené do dokonalosti, přitom HW potenciál má. Tyto přesné pocity jsem v minulosti paradoxně měl u zařízení právě od Sony 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *