PressReader: světové noviny za cenu kartičky do knihovny

Před nějakým časem mě na Mastodonu kolega z Německa upozornil na to, že ke službě PressReader je možné sehnat přístup v rámci členství ve veřejné knihovně. Rozhodl jsem se tedy podívat na to, jak to funguje.

Velký výběr titulů za pakatel

PressReader je online služba, která vám umožňuje číst noviny a časopisy z celého světa. Tvrdí o sobě, že obsahuje více než 7000 novinových a časopisových titulů. Mezi ně patří velká jména jako The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The Economist, The Guardian, Rolling Stone… Jen předplatné The Economist stojí 300 eur ročně. Opravdu lze číst všechno toto za cenu členství v knihovně, které stojí pár stovek ročně?

PressReader nabízí standardní předplatné, které vychází na 30 eur měsíčně, tedy na zhruba 9 tisíc ročně. To množství obsahu za tu cenu stojí, ale rozhodně to nejsou malé peníze. Když se ale podíváte pozorně, zjistíte, že k PressReader Premium se můžete připojit také přes knihovnu.

Veřejné knihovny nabízejí přístup k PressReader Premium dvěma způsoby. Ten omezenější je přes hotspoty. To znamená, že přístup dostanete pouze ze sítě knihovny. Takhle to má třeba Knihovna Jiřího Mahena, což je síť veřejných knihoven v Brně. Jenže to bych si musel chodit číst do knihovny. Zjistil jsem ale, že Moravská zemská knihovna nabízí tu lepší variantu: stačí mít u ní čtenářský účet a s ním se můžete k PressReader Premium přihlásit odkudkoliv.

Jak získat přístup

Moravská zemská knihovna se sice chlubí možností registrace online přes MojeID nebo BrnoID, ale ani jeden způsob mi nefungoval. Musel jsem tedy vyrazit dokončit registraci přímo do knihovny. Roční čtenářský poplatek je 200 Kč. Jak máte registraci dokončenou a zaplacenou, můžete se s účtem do PressReaderu přihlásit a stojí vás to naprostý pakatel oproti standardnímu předplatnému PressReader Premium nebo předplatným jednotlivých titulů.

Přihlášení s účtem u Moravské zemské knihovny.

Z českých veřejných knihoven nabízí možnost přístupu odkudkoliv tyto: Moravská zemská knihovna, Městská knihovna v Praze, Krajská knihovna v Pardubicích, Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Není to mnoho, ale knihovny zpravidla umožňují registraci na dálku, takže ani nemusí být ve vašem městě.

Přistupovat k PressReaderu můžete buď na webu nebo v mobilní aplikaci. Přístup přes knihovnu dostanete tak, že po kliknutí na Sign In kliknete na tlačítko Library or Group. V seznamu najdete svoji knihovnu (doporučuji dát vyhledat výraz „knihovna“) a necháte se přesměrovat na web knihovny, kde se přihlásíte. Pak vás to přesměruje nazpátek a jste přihlášení do PressReader Premium. Zobrazí se informace o expiraci za 30 dní, ale nebojte, po této lhůtě se budete moct znovu přihlásit, dokud vaše knihovna bude partnerem PressReaderu.

Co tam najdete

PressReader nenabízí mnoho českých titulů. Jen Deník N, Lidovky, MF Dnes a časopis Kult. Jen kvůli přístupu k Deníku N se to vyplatí. Komu nevadí číst anglicky, bude mít mnohem větší možnosti. Titulů jsou k dispozici mraky včetně špiček v oboru. Mnohem více obsahu je také v ostatních světových jazycích: španělštině, němčině, francouzštině… (tabulka s celkovým výčtem titulů)

Webové rozhraní PressReaderu.

Musím říct, že je fakt osvěžující si cestou do práce číst články v NYT nebo The Wall Street Journal místo scrollování sociálními sítěmi, které mají hodně špatný poměr šum/signál. PressReader vám taky umožňuje mezi články vyhledávat a musím říct, že občas je zajímavé si na dané téma přečíst článek v deníku z Afriky nebo Asie. V posledních letech je problém, že Západ nerozumí rozvojovému světu a rozvojový svět nerozumí Západu. Díky tomuhle člověk získá plastičtější pohled na danou problematiku.

Líbí se mi taky, jak má PressReader zpracované čtení novin a magazínů na mobilu. Při listování to má stejný formát jako tištěná verze, když ale na nějaký titulek klepnete, otevře se v podobě, která je přátelská pro malou obrazovku.

Pokud máte zájem o kvalitní čtení, určitě PressReader zkuste. Přes účet u veřejné knihovny se jedná o službu s fantastickým poměrem cena/výkon. A to bez nadsázky.

14 komentářů: „PressReader: světové noviny za cenu kartičky do knihovny“

  1. Jan Sasínek avatar

    @sesivanyblog Díky za tip, to je až neuvěřitelně skvělý deal. Zejména proto, že k tomu není třeba ani to placené členství v knihovně, stačí online účet zdarma. Ale už pro zachování sebeúcty je vhodné tu knihovní kartičku zaplatit 🙂

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @saasa @sesivanyblog Zajímavé. To mě popravdě ani nenapadlo, že by to šlo bez toho čtenářského poplatku. Nicméně 200 Kč za rok pro knihovnu za takovou službu je to nejmenší.

  2. Stará Raketa avatar

    @sesivanyblog suoer tip, díky za nej :)🙏😊

  3. Reiner aus J avatar
    Reiner aus J

    Hallo Jiri, danke für den Tip, funktioniert mit meiner Bibliothek in Jena:)🙏😊
    Dein Blog ist wirklich interessant und mit Google translator prima zu lesen . Eine gute Zeit wünsche ich und viel Sonne für die Energiegewinnung 🍀😉

  4. Jan Malík avatar
    Jan Malík

    Skvělé je i to, že články lze na klik nechat si předčítat stejně jako je na klik manuálně či automaticky nechat překládat do češtiny!

  5. Rob avatar
    Rob

    Zkoušel jsem to. Mám kartičku knihovny v Liberci a když se vybere Městská knihovna v Praze, objeví se nové vyhledávací okno, kde už se při vyhledávání objeví i liberecká knihovna. Přihlásil jsem se svým účtem a funguje to. Vypadá to, že knihovna v Liberci jede přes účet pražské knihovny.

  6. brk avatar
    brk

    Zajímavé. Já se po letech přihlásil do knihovny kvůli eBookům. Přihlásím se na web knihovny, půjčím si knihu a v aplikaci Palmknihy.cz ji mám k dispozici. Proto jsem si kupoval einkovou čtečku knih s Adroidem.

    Např. tahle kniha, velmi povedená.
    https://katalog.rkka.cz/Search/Results?lookfor=Nen%C3%AD+co+z%C3%A1vid%C4%9Bt+%3A+oby%C4%8Dejn%C3%A9+%C5%BEivoty+v+Severn%C3%AD+Koreji&type=AllFields&limit=20&sort=relevance

  7. Rudlafik avatar
    Rudlafik

    Tak. Mě zabrala Technická knihovna v Praze. na login do MKP. Jsou tam vyzkumaky z ČR, VŠ, Exotické university různých koutů světa… Mám pocit, že bezpečák v knihovně trochu zaspal… nebo tam není🤔😀

  8. popcorp avatar

    @sesivanyblog další fajn věc, kterou české knihovny bohužel zatím neumí, je overdrive. Přístup k tisícům e-knih a audioknih, z mobilu nebo z čtečky. Komu nevadí angličtina, může se zaregistrovat online v nějaké zahraniční knihovně.

  9. Jan Korbel 🇨🇿 🏴‍☠️ avatar

    @sesivanyblog Díky Pressreaderu, knihovnám i tobě za šíření informací o této možnosti.
    Je tam i spousta technologických časopisů vč. těch zaměřených na #opensource

  10. Jan Bělohoubek avatar

    @sesivanyblog Diky za tip! Pristup lze ziskat take pres univerzitni knihovny: v konkretnim pripade ZCU je pristup z vnitrni site (vzdalene VPN) nebo pres aplikaci sparovanou s knihovnou ZCU s omezenim na 10 titulu denne. Jinde to – zda se- bude podobne.

  11. Alex avatar
    Alex

    A tento přístup je takto na trvalo? Zkusil jsem to a zobrazuje se mně hláška „Complimentary access“ a odpočítavají se dny.

    1. Jiří Eischmann avatar

      Máte to v článku. Je to délka ověření pro dané zařízení. Po vypršení se budete moct znovu přihlásit, pokud instituce, přes kterou se přihlašujete, bude dál partnerem PressReaderu. Používám ho už několik měsíců a bez problémů.

  12. František Zatloukal avatar
    František Zatloukal

    Dík za tip 🙂

    A registrace do MZK přes BrnoID fungovala bez potíží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *