Přispívání do OpenStreetMap: proč vlastně?

Nedávno jsem psal o tom, jak nahradit Mapy.cz mapami postavenými na OpenStreetMap. Ty mají výhody i pro pasivní uživatele, zvláště v podrobnosti informací, které nemůže nikdo jiný konkurovat. Nicméně největší devízou OSM je dle mého názoru to, že do nich můžete jednoduše přispívat a zlepšovat je tak nejen pro sebe, ale i pro ostatní. A navíc máte jistotu, že vaše příspěvky zůstanou otevřené napořád.

Rozhodl jsem se pro menší experiment a místo jednoho velkého článku udělám seriál několika, z nichž v každém bude jiný způsob, jak do OSM přispívat. Od těch nejjednodušších po ty pokročilejší. Úplně na začátku se ale věnuji tomu, proč do OSM vůbec přispívat.

Někdo si může říct, proč to vůbec dělat, když to stejně nikdo nepoužívá. Všichni přece používají Google Maps a u nás ještě Mapy.cz. Když si ale uděláte menší průzkum trhu, zjistíte, že kromě těchto dvou používají OSM prakticky všichni. Nakonec i Mapy.cz dnes čerpají z OSM. Jen Česko je pořád výjimka a i pro něj některá data berou z OSM.

Asi nejpopulárnějším uživatelem OSM jsou Apple Maps. Apple je sice doplňuje o řadu vrstev vlastních dat, ale základní mapová data bere z OSM. Podobně, ale intenzivněji s OSM pracuje TomTom. Ten OSM využívá jako základ pro své navigační mapy, které dává dohromady v rámci projektu Overture Maps Foundation. Nejenže je hlavním sponzorem OpenStreetMap Foundation, ale také přispívá opravami. Když jeho automatické testy narazí na chyby v silniční síti, které by mohly způsobovat problémy při navigaci, opravuje je přímo v OSM. Svoje mapy prodává TomTom i dalším subjektům. Naleznete je třeba v u nás stále populární navigaci Sygic.

Zhruba před dvěma lety jsem řešil problém, že mě Sygic při vyhýbání se koloně vždy neomylně přesměroval do cyklostezky. Tenkrát mě to tak otravovalo, že jsem po téměř deseti letech používání Sygicu poprvé šel a nahlásil problém v mapách, ale nedostal jsem ani odpověď. Asi na to ani nejsou vybavení. Mapy nakupují jako službu od TomTomu. Zpětně jsem to našel jako špatně nastavenou průjezdnost daného místa pro motorová vozidla. Nejjednodušší a nejrychlejší by tak asi bylo tu chybu opravit v OSM a počkat si, až to probublá do Sygicu. A že to netrvá dlouho. Své úpravy v OSM najdu v Sygicu zpravidla hned v další měsíční aktualizaci map.

Na mnoha stránkách naleznete vložené mapy s poznámkou ©Mapbox nebo ©Maptiler. Jedná se o firmy, které na základě OSM vytváří vlastní mapy a pak je jako službu poskytují/prodávají ostatním. Jedna věc totiž je mít mapová data a druhá pak poskytování map jako služby, kdy na to nalepíte propracované API, zajistíte dostatečně rychlou a robustní distribuci mapových dlaždic, rozšířitelnost a upravitelnost. Na to druhé není přímo OSM úplně vhodné. Pokud ale provedete nějakou změnu v OSM, dřív nebo později ji naleznete i na všech těchto mapách.

Jedním z nejznámnějších zákazníků Mapboxu je Strava. Pokud si v ní plánujete, kudy poběžíte nebo pojedete na kole, nebo si prohlížíte, kudy jste už jeli nebo běželi, používáte OSM a čerpáte z práce dobrovolníků, kteří do map zanesli cyklostezky, turistické trasy, jejich povrchy. Strava to zjednodušuje na zpevněný vs. nezpevněný povrch, samotné OSM mají mnohem granulárnější data, ale Strava má zase vlastní dodatečná data a algoritmy, díky kterým to dokáže odhadnout i pro trasy, které informaci o povrchu v OSM nemají. Prioritně se ale řídí tím, co je v OSM, takže pokud se někdo ptá, jak opravit chybu v mapách Stravy, je odkázaný na OSM.

I při plánování tras ve Stravě používáte OpenStreetMap.

Pokud máte hodinky od Garminu a používáte jejich mapy, taktéž používáte data z OSM. Nevím, s jakou rychlostí Garmin změny přebírá, ale opravy a vylepšení v OSM se dřív nebo později dostanou i k uživatelům těchto populárních zařízení. Vzhledem k tomu, že Google Maps prakticky vůbec nepokrývají outdoorové aktivity, je OSM vlastně jediným celosvětovým řešením pro tuto oblast. U nás to není tak zřetelné, protože Mapy.cz si pořád jedou vlastní podklady a v podpoře outdoorových aktivit jsou silné, ale víceméně všechny aplikace zaměřené na tyto aktivity v zahraničí jsou postavené na OSM.

Na OSM jsou postavené také mapy těch největších online služeb a firem: Facebook, Microsoft, Wikipedie… Takže ač se může zdát, že se OSM moc nepoužívá, ve skutečnosti ji většina lidí používá v různých formách každý den. Jakákoliv oprava, doplnění, či zlepšení tak můžou pomoct opravdu hodně lidem. V dalších dílech se podíváme, jak na to.

25 komentářů: „Přispívání do OpenStreetMap: proč vlastně?“

  1. Ondřej Surý avatar

    @sesivanyblog @sesivany Já jsem si říkal, že bych mohl opravit ty věci ve F-M, okolo kterých pořád chodím, ale je to pro mne pořád takové chaotické, celý ten proces okolo přispívání.

    1. Jan avatar

      @ondrej @sesivanyblog @sesivany Mrkni na aplikaci StreetComplete. Dělá to gamifikací, chodíš po městě a „lovíš“ místa, na která se aplikace ptá, že je potřebuje doplnit. Odpověď pak je otázka dvou kliknutí.

    2. Jiří Eischmann avatar

      @ondrej @sesivanyblog Je fakt, že ta plná editace přes editor jako iD má celkem strmou křivku učení, první jsem se bál tam čehokoliv dotknout, ale jak člověk pochopí principy a nasaje trochu pravidla, jde to jednoduše. Musím se přiznat, že to mám i jako určitou formu relaxu. Potřebuju přepnout? Jdu něco zanést do mapy. 🙂

    3. Marián Kyral avatar

      @ondrej @sesivanyblog @sesivany Možná to tak vypadá, ale je to v podstatě stejné jako Wikipedie. Člověk si založí účet a může rovnou začít přispívat. Existují různě zaměřené aplikace a přímo na osm.org je webový editor, vhodný pro začátečníky.

      1. Lukáš Jelínek avatar

        @mkyral @ondrej @sesivanyblog @sesivany Kromě mobilních aplikací jako StreetComplete používám právě ten výchozí webový editor. Sice má taky své drobné mouchy (jako třeba to, že perzistentní přihlášení teď vydrží jen pár dní – dřív to bývalo déle), ale přijde mi mnohem použitelnější než třeba JOSM, který jsem také zkoušel. Tedy ho velmi doporučuji.

        1. Marián Kyral avatar

          @aikencz @ondrej @sesivanyblog @sesivany Hlavní výhoda JOSM je velká konfigurovatelnost a jednoduchá instalace doplňků. Nevýhodou je zdánlivá složitost. Ze začátku s tím člověk bojuje, ale pak si oblíbí pár šikovných doplňků, nastaví vzhled a chování a není cesty zpět 😎 iD používám jen občas na drobnosti.

  2. Ľuboš Moščovič :donor: :rebelverified: avatar

    @sesivanyblog
    Priznávam sa bez hanby, toto som vôbec netušil. A keďže Google aktívne bojkotujem, využívam Apple maps, v aute navigáciu od Kie, čo je ak sa nepletiem maskovaný TomTom a historicky zaplatený Sygic si držím ako zálohu… tak sa neviem dočkať ďalších článkov.
    Alebo ak máš po ruke nejaký slušný resource ako začať, tak sem s ním. 👍

    1. Jiří Eischmann avatar

      @herrman_sk @sesivanyblog Návodů bude myslím hodně, jde o to, v jaké formě chce člověk přispívat. Může to být StreetComplete, což je fakt jak sbírání pokémonů, jen jdeš a pár klepnutími doplňuješ chybějící info jako povrch cesty apod. Další level je doplňování POI z mobilních aplikací jako OsmAnd. Chybí hospoda? Doplním. A pak je mapování v plnohodnotném editoru, kde zakresluješ chybějící cesty, chodníky atd. To už vyžaduje určitě znalosti.
      V seriálu nemám ambici napsat ultimátní návody, ale spíš napsat o tom, co která forma přispívání obnáší, aby si lidi udělali představu, co by je mohlo bavit, jak moc se do toho ponořit.

      1. Ľuboš Moščovič :donor: :rebelverified: avatar

        @sesivany @sesivanyblog
        Medzičasom som skúsil OsmoTagger a stiahol Go map!! Takže sa skúšam hrať. Myslím, že sa natrénujem na Vesničke mé strediskové 😂
        Teším sa na články, vážne.

      2. Táta Geek avatar

        @sesivany @herrman_sk @sesivanyblog přes StreetComplete jde také doplňovat POI, je to snadné. Nahoře vybereš vrstvu, například věci a dole se aktivuje tlačítko plus.

        1. Lukáš Jelínek avatar

          @tatageek @sesivany @herrman_sk @sesivanyblog Jo jo… A třeba přidávání laviček je extrémně užitečné.

  3. Adam Chovanec avatar

    @sesivanyblog na iOS používám pro editaci Go Map!! a je to hodně fajn appka. Umožňuje totiž editaci všech atributů libovolných hodnot, což oceňuju nejvíc.

  4. Lukáš Jelínek avatar

    @sesivanyblog Mimochodem třeba mapa #PID (https://mapa.pid.cz/) taky využívá OSM. Aplikace Lítačka bohužel ne, ale tam si to asi usnadnili využitím toho, co je přímo k dispozici v Androidu (ale Google Maps jsou dost mizérie, takže z toho fakt radost nemám).

    1. Jiří Eischmann avatar

      @aikencz @sesivanyblog jj, ten výčet v článku není zdaleka konečný. U nás používá OSM např. taky ČHMÚ.

  5. Štěpán Škorpil :skorpil_cz: avatar

    @sesivanyblog na seriál se těším. Mám chuť přispívat, ale nevím z jakého konce to vzít, tak snad mě to pomůže nasměrovat. Zatím jsem ve stádiu chytání pockemonů ve #SteetComplete a editace pár detailů v okolí mého bydliště.

    1. Marián Kyral avatar

      @stepan @sesivanyblog

      Záleží co tě zajímá případně co tě trápí. Pokud si na něco netroufáš, nebo nevíš jak danou věc opravit, můžeš se zeptat. Buď tady (pár nás tu je – já třeba sleduji tagy #OSM a #OpenStreetMap ) případně máme emailovou konferenci a propojené místnosti jabber/matrix/irc/telegram/discord

      https://openstreetmap.cz/komunita

  6. 𝖆𝖒𝖆𝖗𝖔𝖐 🇨🇿🇪🇺 avatar

    @sesivanyblog
    Rozhodně taky doporučuju, upravuju #OSM už roky a je to pěkný pocit, když jsou vlastní změny vidět pro všechny. Hlavně se nebát začít editovat, ke konci se dá zakliknout volba, že by se měl na změny podívat někdo zkušenější. Ale většinou to není zapotřebí, stačí se ze začátku zaměřit na jednoduché věci a rozhlížet se jinde v mapě, jak je to dělané apod.

  7. dusoft avatar

    @sesivanyblog Super, bude viac editov. Treba povedat, ze vdaka OSM je mozne mat veci ako:
    https://www.openrailwaymap.org/
    http://osmstreetlight.bplaced.net/#15/50.0877/14.4243
    https://www.cyclosm.org/#map=14/48.1578/17.1485/cyclosm
    a mnohe dalsie. Na OSM som postavil aj moju komplet CSS stylovatelnu mapu:
    https://github.com/nekromoff/bicycle-master-plan

  8. Táta Geek avatar

    @sesivanyblog StreetComplete je super. Mám na něj čas většinou jen na výletech a dovolené. Jsem zvědav, jestli o dovolené dám první místo.

  9. VSA avatar

    @sesivanyblog Neřekl bych, že TomTom v ČR používá OSM. Sice pracují na přípravě https://www.tomtom.com/tomtom-orbis-maps/ , ale když se kouknu na silniční síť i mnou nově nakreslený obchvat s tím, co tam právě doplnil TomTom, je to prostě jiné.

    1. Jiří Eischmann avatar

      @vsa @sesivanyblog používá, ale zároveň si to přepisuje vlastními daty. Jak přesně to funguje, nevím, ale je fakt, že v TomTomu jsou aktualizace, které v OSM nejsou, zároveň vím, že změny, které provedu v OSM, se do TomTomu propíšou a je jich tolik, že to opravdu není náhoda. Je možné, že i když prvek v OSM je, ale algoritmy TomTomu vyhodnotí, že z jiného zdroje mají správnější data, přepíšou to.

  10. nd76 avatar
    nd76

    Dík za tip na StreetComplete, dlouho jsem už nemapoval.
    Před zhruba 12 lety jsem zhruba rok opravoval mapy a hledal chyby, vylepšil okolí o všechno možné. Nemohl se toho zbavit. Byl to krásný, ale pěkně zabitý čas, ale mělo to své důvody. Až vloni jsem zjistil, že mám ADHD a že se to jmenuje hyperfokus :D.

  11. […] Eischmann discussed ► the importance of contributing to OpenStreetMap, highlighting its widespread use by several […]

  12. MC79 avatar
    MC79

    Pro POI a další objekty používám Every Door, OsmAnd mám také tak jsem aktivoval modul a mám aktualizaci mam gratis. Tak se mrknu jak se dá editovat zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *