Přispívání do OpenStreetMap: body zájmu

V minulém dílu seriálu o přispívání do OpenStreetMap jsem se věnoval tomu nejjednoduššímu způsobu – doplňování informací k již existujícím objektům. Dnes pokročím o stupeň výš a ukážu, jak vytvářet ty nejjednodušší objekty – body zájmu/points of interest/POI. A to jak v aplikaci StreetComplete, které jsem se věnoval už v minulém díle, tak i dalších mapových klientech. Hodně z nich vám totiž umožňuje body zájmu přidávat nebo upravovat. Když venku najdete podnik, koš, či lavičku, které v OSM ještě nejsou, můžete je během chvilky přidat.

Přidávání bodů zájmů je relativně jednoduchá věc. Jsou totiž reprezentovány body (když to zjednoduším a odhlédnu od toho, že se dají také přiřadit k jinému objektu, např. budově). Nemusíte do mapy nic zakreslovat, stačí umístit bod tam, kde se daná věc nachází, doplnit informace a uložit. Pravděpodobnost, že něco pokazíte, je malá. Pravděpodobnost, že tím někomu v budoucnu pomůžete, velká.

StreetComplete

Povedená mobilní aplikace StreetComplete umí i přidávání bodů zájmu. Abyste tu možnost měli, musíte přepnout do správného zobrazení. StreetComplete vás totiž nenechá přidat bod zájmu, aniž byste jeho druh měli zobrazený. Pak by se mohlo jednoduše stát, že budete přidávat věci, které už v mapě jsou.

Když tedy v pravém horním rohu klepnete na ikonu nalevo a vyberete položku Věci, zobrazí se vám v mapě body zájmu jako odpadkové koše, zastávky, kontejnery na tříděný odpad, tabule… Pak stačí terčem najet na místo, kam chcete nový bod zájmu tohoto druhu přidat, klepnout na červenou ikonu „+“ dole a vybrat, o co se jedná, a dát uložit. Jak je bod zájmu v mapě, StreetComplete vám nabídne doplnění informací o něm. To můžete udělat nebo to nechat pro někoho, kdo jen doplňuje informace.

Přidávání odpadkového koše ve StreetComplete

Analogicky můžete postupovat u přidávání podniků. Přepnete do zobrazení míst a pak můžete přidávat restaurace, obchody, hotely, lékárny… V tomto případě je potřeba před uložením vyplnit alespoň název (anebo vybrat, že to žádný zjevný název nemá).

OsmAnd

StreetComplete je aplikace určená k přispívání do OSM. Body zájmu ale můžete přidávat i v běžných mapových aplikacích. Mezi ty nejpopulárnější patří OsmAnd.

Ze všeho nejdřív musíte povolit modul Editace OpenStreetMap a nastavit v něm přihlášení k OSM. To uděláte v Hlavní nabídka->Moduly->Editace OpenStreetMap->Nastavení.

Poté stačí kdekoliv v mapě podržet prst a zobrazí se nabídka daného bodu. V ní klepnete na Akce a vyberete Vytvořit POI. Zobrazí se vám dialog, kde zadáte název (pokud existuje) a vyberete, o jaký druh bodu zájmu se jedná. V poli „Typ POI“ můžete buď vyhledávat, nebo procházet seznam. Když klepnete na ikonu štítku nalevo, můžete výběr omezit na určitou oblast (sport, občerstvení, úřad…). OsmAnd vám ještě umožňuje přidat základní informace.

Přidávání odpadkového koše v OsmAnd.

Vězte ale, že uložením ještě není daný bod nahraný do OSM. Zobrazí se v mapě aplikace, ale potom ještě musíte klepnout na Odeslat, aby se nahrál do OSM.

OsmAnd vám také umožňuje editovat existující body zájmu. Stačí na ně klepnout a vybrat Akce->Upravit POI.

Organic Maps

Organic Maps považuji za nejjednodušší a nejsvižnější mobilní aplikaci postavenou na OSM, takovou, kterou můžou opravdu používat masy. I ta ale umožňuje přidávat body zájmu.

Nejdříve se ale taky musíte přihlásit k OSM. To uděláte v Hlavní nabídka->Nastavení->Profil OpenStreetMap. Poté stačí vybrat v hlavní nabídce Přidat místo do OpenStreetMap a zobrazí se terč podobně jako ve StreetComplete. Vyberete přesné umístění a na další obrazovce kategorii bodu zájmu. Na poslední obrazovce pak můžete doplnit informace. Organic Maps vám ve skutečnosti nabízí podstatně více polí k doplnění než OsmAnd.

Určování umístění bodu zájmu v Organic Maps.

Závěr

Těch možností, jak přidávat body zájmu do OSM, je samozřejmě víc. Zvládnou to také Every Door a GoMap!!, které jsem také zmiňoval v minulém článku. Opět jsem vybral to, s čím mám zkušenosti já. Cílem bylo ukázat, že i přidávání bodů zájmů do OSM je jednoduchá věc. Pokud v mapách něco nenajdete, můžete to tam hned přidat a je to otázkou minuty.

Ocení to nejen uživatelé map založených na OSM, ale také třeba uživatelé Mapy.cz, protože Seznam celé druhy bodů zájmů jako lavičky, odpadkové koše nebo recyklační kontejnery importuje z OSM do svých map. A to i v ČR, kde jinak používá vlastní mapové podklady.

V příštím díle si ukážeme, jak vypadá plnohodnotné editování OSM.

9 komentářů: „Přispívání do OpenStreetMap: body zájmu“

  1. Martin Kroul avatar

    @sesivanyblog Paráda! Díky za sepsání. 👍Určitě to mnoha lidem pomůže k základnímu přidávání POI. A když prostě nepřidají nějaký detail, zeptá se na to pak StreetComplete.

  2. Lukáš Jelínek avatar

    @sesivanyblog Super! Ještě dodám, že při přidávání přes #StreetComplete je důležité si co nejvíc zvětšit zobrazení, jinak se nemusejí zobrazit všechny již existující body a člověk tak může nechtěně vytvořit duplikát.

    1. Jan avatar

      @aikencz @sesivanyblog Dá se přepnout na fotomapu, abych to přidával přesně? Vím, že to jde při přesouvání bodu, ale při jeho tvorbě?

      1. Lukáš Jelínek avatar

        @Jann @sesivanyblog Nevím o tom, že by se ve SC dalo (v jakékoli situaci) přepnout na fotomapu.

  3. Miro Hrončok :fedora: :python: avatar

    @sesivanyblog Díky. Zrovna tento týden jsem přidával 2 nové pizzerie do Velvar přímo přes openstreetmap.org editor. Nevěděl jsem, že to jde v OsmAndu.

    1. Jiří Eischmann avatar

      @hroncok @sesivanyblog Jde, ale u těch podniků to taky často dělám tak, že si to nechám až na doma. Většinou mají nějaký web, dají se ty informace vyplnit i z domu.

      1. Miroslav Suchý avatar

        @sesivany @hroncok @sesivanyblog Ty restaurace obvykle doplňuji při čekání na jídlo. OrganicMaps je na to úplně luxusní a jejich formulář na zadávání otvíračky je nejlepší. I kdybych seděl zrovna doma u počítače, tak na otvíračku jedině OrganicMaps.

  4. […] Eischmann demonstrated ► several different methods for adding points of interest to OSM using StreetComplete, OsmAnd, […]

  5. kaligulr avatar
    kaligulr

    I do use all of those apps, yet I didn’t know how to do this in anyof them. Thanks.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *