Už několik týdnů zkouším „univerzální jídlo“ Mana. Původně mě nic takového nelákalo, ale už od září mám problémy s žaludkem, shodil jsem hodně kilo a potřebuju do sebe dostat maximální počet živin s minimální zátěží na zažívací systém. Mana se pro tento účel zdála jako ideální volba.
Mana je česká varianta amerického Soylentu, který s tímto typem univerzálního jídla, kterému se také říká jídlo pro líné ajťáky, přišel jako první. Jedná se o mix, který by měl obsahovat všechny potřebné živiny – sacharidy, proteiny, tuky, vitamíny,… Jedna část je v podobě prášku, druhá v podobě oleje. To v určitém poměru smícháte, zalejete vodou, protřepete a můžete jíst, respektive pít.
Cena za jedno jídlo, které obsahuje 510 kcal, stojí 61 Kč u největšího balení a 66 Kč u nejmenšího. Cenově je to tedy porovnatelné s normální stravou. Prášek dojde v plastových obalech po třech jídlech, olej potom v malých lahvičkách taktéž po třech jídlech. Na odměřování najdete ve startovacím balíku nerezovou odměrku. Olej se potom odměřuje pomocí rysek na lahvičce.
Co Mana vůbec obsahuje? Hlavní sacharidovou složkou jsou oves a kukuřice, protein je především sojový, což není moc ideální, protože sojový protein není tak kvalitní jak ten z živočišných produktů (syrovátkový, v masu). Je to daň za to, že autoři chtěli udělat Manu z neživočišných složek, aby vyhovovala i veganům. Sója ale není jediná složka, která Maně poskytuje proteiny, tak věřme, že jsou obsaženy všechny amikyseliny potřebné ke složení lidského proteinu. Oleje jsou v Maně v podobě řepkového, slunečnicového, lněného a z mořské řasy. Pak je tam řada látek dodávajících vlákninu, vápník, vitamíny, antioxidanty,… Naopak nemá barviva, konzervanty a podobné věci.
Manu používám dva týdny. Zažívání zatěžuje opravdu výrazně méně, v tom splnila moje potřeby. Po Maně jste utlumení výrazně méně než po klasickém obědu. Chutově je dost neutrální s mírným nádechem vanilky. Napoprvé mi moc nechutnala, ale velmi rychle jsem si zvykl. Navíc se mi ani po dvou týdnech nezajedla, naopak se na Manu vždycky těším.
Dá se jí jídlo nahradit úplně? Asi ano, ale já se k tomu nechystám. Nyní jsem jí nahradil jídlo tak z poloviny. Snídaně střídám, přes den jím většinou Manu a na večeři klasické jídlo. Až vyřeším problémy s žaludkem, chtěl bych ji používat i dál, i když asi v menší míře. Jako takovou záloží alternativu. Někdy prostě nemáte na jídlo čas a je to mnohem zdravější alternativa než hranolky s tatarkou na stojáka v kantýně. Mana je zdravější alternativou ke klasickému jídelníčku asi většiny lidí. Abyste do sebe dostali zdravější a vyváženější stravu, tak se musíte o to, co jíte, opravdu hodně starat. Hodí se i v případě, kdy nemáte doma nakoupené a jíte, co vytřepete z ledničky.
Asi největší nevýhodou těchto univerzálních jídel je to, že je nemusíte žvýkat. Žvýkání je důležité pro rozvoj zubů a čelisti. I bez této stravy platí, že dnešní potrava je příliš zpracovaná a nenutí nás žvýkat, takže se stává, že lidi nemají dostatečně vyvinuté čelisti, aby se jim tam vešly osmičky, atd. Pokud tedy tuto stravu používáte doporučuju žvýkat alespoň žvýkačky.
Napsat komentář